Roeland van Zeijst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: niet erg neutraal cv-lemma met de nodige POV

Roeland van Zeijst
Plaats hier een foto
Bijnaam Razende Roeland
Geboren Ugchelen, 1974
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep radiopresentator
Jaren actief 1999–2006
Bekend van Antenne 2
Portaal  Portaalicoon   Media

Roeland van Zeijst (Ugchelen, 1974) is een Nederlandse mediapersoonlijkheid.

Razende Roeland[bewerken | brontekst bewerken]

Roeland van Zeijst begon bij de Apeldoornse ziekenomroep De Zonnegolf waar hij programmadirecteur was en schreef voor de GPD-kranten. Als opleiding studeerde hij 'Intelligente Systemen' en Arabisch. Hij presenteerde van 1999 tot 2007 programma's bij de publieke omroep op Radio 1, Radio 2 en 3FM, waar hij Razende Roeland werd genoemd. Het waren heel diverse programma's, van hitradio tot actualiteiten, onder andere Pyjama FM, Nachtbraaksel, Yorout, Antenne 2, 1 op de Middag en De Nachtdienst. Hij deed vaak verslag van evenementen, soms ook op tv. De omroep waar hij het meest voor werkte, was de AVRO.

Hij brak door bij de KRO op 3FM. Daar haalde Razende Roeland veel stunts uit. Zo scoorde hij een carnavalshit met zijn band Snormaal (met Corry Konings, Arie Ribbens en de Havenzangers) die Chiel Montagne terug op televisie wilden brengen met het actielied 'Hij zit wel snor'. Met de theatergroep Op Sterk Water maakte hij een musical over Pim Fortuyn, toen die nog leefde. Hij vond een manier uit om msn-chats op de radio te laten horen. En bij zijn afscheid op 3FM gaf hij tweeduizend zakken popcorn weg in de 'Nationale Popcorn Loterij'.

Antenne 2[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn bekendste radioprogramma was het 'merkwaardige media magazine' Antenne 2 op Radio 2, waarvoor Van Zeijst in 2004 de Ilse Wessel Presentatieprijs van de Wereldomroep won. Ook werd hij in dat jaar als presentator genomineerd voor een Marconi Award. Het is moeilijk om Antenne 2 ergens mee te vergelijken. Het was een soort absurdistische voorloper van De Wereld Draait Door, met speciaal voor de interviews gemaakte sketches en in elke aflevering een mediaprimeur. Antenne 2 was ook speciaal omdat Van Zeijst wekelijks bekende programmamakers in contact bracht met hun publiek. In 2005 verhuisde Van Zeijst van Radio 2 naar 1, toen zijn programma op het hoogtepunt moest stoppen door zendtijdruil met de TROS.

Een bekend overblijfsel van Antenne 2 is de door Van Zeijst en Arjan Snijders gestarte landelijke radiopublieksprijs: de Gouden RadioRing, die de AVRO nog jaarlijks uitreikt.

In 2006 stopte Van Zeijst met radiomaken en werd hij internetondernemer. Misschien tijdelijk, want hij sloot bij zijn afscheid niet uit dat hij terug zou komen op radio of tv. Sinds zijn officiële afscheid is hij inmiddels weer diverse malen te horen geweest als presentator, onder andere op Radio 1 en op Curaçao.

Pen en podium[bewerken | brontekst bewerken]

Van Zeijst heeft tegenwoordig een kritische radiocolumn in het omroepvakblad Broadcast Magazine. Namens dat blad is hij jurylid bij de Marconi Awards en de Zilveren Nipkowschijf.

Begin 2007 debuteerde hij als schrijver van fictie met het spannende verhaal 'Vette muziek' (uitgeverij: Cossee). In een interview daarover zei hij dat hij nog meer wil gaan schrijven. In 2008 verscheen zijn verhaal 'Sterrenstof' in de vliegverhalenbundel Fasten your seatbelt (uitgeverij Trademark) en in 2009 won zijn korte verhaal 'Van tevoren' een schrijverswedstrijd van HP/De Tijd.

In 2007 speelde Van Zeijst tijdens de Parade in een stuk van regisseur Jurriën Rood in opdracht van de Amsterdamse politie. In 2010 debuteerde hij als filmacteur in DSB the Movie, Het Geheim en Scene of a Memory.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]