Peter van Bruggen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Peter van Bruggen (Rotterdam, 26 augustus 1948)[1] is een Nederlands journalist, presentator en diskjockey en was werkzaam bij de KRO.

Eind jaren zeventig werkte Van Bruggen als popjournalist onder andere voor de Haagse Post.[2]

Van Bruggen werd bekend door het radioprogramma Het Weeshuis van de Hits. De eerste aflevering werd uitgezonden op 7 oktober 1981 op Hilversum 3. Het (fictieve) weesjongetje Morrison (ooit in de radio-uitzending benoemd als het zoontje van de geluidstechnicus), wiens identiteit nooit door Van Bruggen is vrijgegeven,[3] was een belangrijke schakel in het programma. Het programma werd eerst op woensdag en later iedere zondagmiddag uitgezonden.

Van Bruggen speelde in de jaren tachtig ook wekelijks een rol in het programma Radio de Zwarte Roos waarin hij "Dub" en andere personages en stemmetjes opvoerde, samen met Anne van Egmond en Hans Hoekman. Het KRO-programma verbeeldde een fictieve, ongeregelde radiopiraatzender "onder auspiciën van de K.R.O omroeporganisatie" waar amateuristische reclameboodschappen en grappen te horen waren. Ook was hij in 1982-1983 één van de medewerkers van het KRO-Hilversum 3-programma Nieuwsbox woensdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur.

Het programma Het Weeshuis van de Hits sneuvelde door de invoering in januari 1992 van de horizontale programmering door de AKN-omroepen, waarbij Station 3 ontstond. De laatste keer dat het op de popzender van de publieke omroep te horen was, was op zondag 29 december 1991. Van Bruggen presenteerde op het nieuwe Station 3 een programma, waarin het spelletje Zeg 's euh centraal stond. Vanaf 5 oktober 1992 gingen alle omroepen op Radio 3 horizontaal programmeren (iedere omroeporganisatie kreeg vaste tijden op een dag toegewezen om uit te zenden). De KRO kreeg de ochtenduren van 6.00 tot 9.00 uur toegewezen. Samen met Jeanne Kooijmans presenteerde hij op Radio 3, de voorloper van 3FM, The Breakfast club. Dit werd een populair programma en het kreeg onder meer bekendheid door de grootscheepse protestkaartenactie Ik ben woedend. In juni 1997 besloot de leiding van de KRO om te stoppen met het programma, omdat de omroep wilde verjongen en vernieuwen. Op 1 januari 1998 volgde Edwin Evers het presentatieduo op met zijn programma Evers staat op.

Sinds 1998 is Van Bruggen samensteller en presentator van het programma Route du Soleil en sinds 2009 presenteert hij daarnaast ook Weekend in Radiocity op Radio 6.

In 2013 ontving Van Bruggen de Marconi Oeuvre Award tijdens het AVRO RadioGala van het Jaar.[4]

Vanaf 2015 maakte hij het enkele minuten durende programmaonderdeel Psst in De Nieuws BV; zijn (voorlopig) laatste bijdrage in deze rubriek werd uitgezonden op 25 april 2017. In de zomer van 2015 maakte hij de rubriek Uktopia waarin kinderen simpele oplossingen bedachten voor wereldproblemen. In 2017 maakt hij de zesdelige radioserie Het Uur van de Waarheid over geschiedenis.

Externe link[bewerken]