Evers Staat Op

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Evers staat op)
Ga naar: navigatie, zoeken
Evers Staat Op
Diskjockey Edwin Evers
Tim Klijn (Tot eind 2014 de vaste vervanger)
Frank Dane (sinds 2015 vervanger)
Sidekick(s) Rick Romijn, Niels van Baarlen, Jelte van der Goot
Producer(s) Cobus Bosscha (tot 2000)
Tim Klijn (Tot 2014)
Niels van Baarlen (vanaf 2000)
Jeroen van Doorn (vanaf 2009)
Nieuwslezer Henk Blok
Uitzendingen
Tijdstip maandag-vrijdag: 6.00-10.00 uur
zaterdag: 8.00-12.00 uur (als Het beste van Evers Staat Op)
Radiostation Radio 538
Periode 1998 - 2000 (KRO, 3FM)
2000 - heden (Radio 538)
Portaal  Portaalicoon   Media
Edwin Evers
sidekicks Rick Romijn en Niels van Baarlen

Evers Staat Op is een radioprogramma op de Nederlandse zender Radio 538 dat wordt gepresenteerd door Edwin Evers. Het programma wordt uitgezonden op maandag t/m vrijdag tussen 06.00 en 10.00 uur en op zaterdag tussen 08.00 en 12.00 uur als Het beste van Evers Staat Op.

Het programma begon op 1 januari 1998 toen Edwin Evers begon bij de KRO op 3FM.[1] Mede door de vele imitaties van bijvoorbeeld Frank en Ronald de Boer, Johan Cruijff en Rob de Tuinman groeide het programma uit tot het best beluisterde van de Nederlandse radio. Dit leverde het programma in 2000 een Marconi Award op. Evers wordt bijgestaan door Rick Romijn en destijds Cobus Bosscha.

In april 2000 stappen Evers en zijn sidekicks over naar het commerciële station Radio 538. Door onder meer zijn komst weet Radio 538 zijn marktpositie te verbeteren. Zijn scala aan imitaties is dan inmiddels uitgebreid met typetjes als Prins Bernhard (waar hij na diens dood mee stopte), Willibrord Frequin, Martin Gaus en Frans Bauer. Producer Bosscha was inmiddels teruggekeerd naar de KRO en werd opgevolgd door Niels van Baarlen.

Vast onderdeel van het programma is onder meer Lieve Marianne, dat iedere vrijdag door Peter Heerschop wordt geschreven en voorgelezen. Hierin blikt hij met een cynische noot terug op de afgelopen week. Verder worden elk halfuur de hoogtepunten van het nieuws doorgenomen en leest Henk Blok de belangrijkste en opvallendste berichten uit de krant voor. Sinds vrijdag 25 januari 2014 bevat het programma ook "Die Verrückte Halbe Stunde", waarin luisteraars platen kunnen aanvragen. De bedoeling is het aanvragen van platen die je weinig of nooit op de radio hoort, maar toch erg leuk zijn. Die Verrückte Halbe Stunde wordt elke werkdag uitgezonden tussen 9.00 en 9.30 uur.

Tijdens vakanties van Evers is het een gebruik geworden om Bekende Nederlanders de presentatie waar te laten nemen. Onder andere Gordon, Gerard Joling en Humberto Tan hebben hem vervangen. De vaste invaller van Evers was, tot zijn overstap naar Radio 10, ex-Radio 538-collega Tim Klijn. Edwin zal nu bij afwezigheid vervangen worden door Frank Dane. Het Beste Van Evers Staat Op (zaterdag) wordt bij afwezigheid van Evers vaak gepresenteerd door Bas Menting. Dit waren voorheen Martijn Biemans, Edwin Noorlander, Niek van der Bruggen, Mark Labrand en Desmond Baidjoe.

In 2006 was Evers Staat Op nog steeds het best beluisterde ochtendprogramma op de Nederlandse radio. Het programma ontving dat jaar zowel de Marconi Award voor beste radioprogramma als de eerste Gouden RadioRing.

Ter ere van het tienjarig bestaan van Evers Staat Op op Radio 538 werd er op vrijdag 16 april 2010 van 6.00 tot 24.00 uur een achttien uur durende marathonuitzending van het programma uitgezonden. Op 17 april 2015 werd een vijftien uur durende marathonuitzending uitgezonden van 6.00 tot 21.00 uur ter ere van het vijftienjarig bestaan van het programma op Radio 538.

Tijdens Olympische Spelen is het sinds 2000 traditie dat Evers Staat Op tijdens de Spelen live uitgezonden wordt vanaf de locatie van de Spelen. Hiervoor wordt in het Holland Heineken House een speciale radiostudio opgebouwd. Vanuit deze studio zendt Evers tijdens de Spelen twee weken lang live uit. Evers brengt dan in het programma verslag uit van de Spelen en volgt tevens met zijn team in het Olympisch Dorp de Nederlandse sporters die aan de Spelen deelnemen. In 2016 werd Evers Staat Op vanwege het tijdverschil met Brazilië ook nog in de avond uitgezonden tijdens De Spelen.

Discografie[bewerken]

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Koning als geen ander 2013 - Nr. 53 in de Single Top 100

Externe links[bewerken]