Holland Heineken House

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huldiging van Lobke Berkhout en Lisa Westerhof in het Holland Heineken Huis 2012

Het Holland Heineken House, ook wel het Holland Heineken Huis, is een tijdelijke ontmoetingplaats bij de Olympische Spelen voor de olympische sporters uit Nederland en de aanwezige achterban. Het bestaat als zodanig sinds 1992 in Barcelona en is bij daaropvolgende Olympische Zomerspelen en Olympische Winterspelen steeds weer in de desbetreffende olympische stad ingericht met steun van hoofdsponsor Heineken, NOC*NSF en anderen.

De naam Holland Heineken House is gekozen vanwege de alliteratie en de belangen van de sponsor. In 1992 is het Holland Heineken House voor het eerst als zodanig van de grond gekomen bij de Olympische Zomerspelen in Barcelona. Het werd opgezet om Nederlandse sporters bij Olympische Spelen een eigen plek te geven en binding met andere Nederlandse aanwezigen tijdens het sportevenement mogelijk te maken. Het werd uitgebouwd tot een ontmoetingsplaats met supporters en fans en een basis voor NOC*NSF, het bedrijfsleven en de media.

Door de jaren[bewerken]

Het huis werd ingericht bij Olympische Spelen in Barcelona in 1992, Albertville in 1992 , Atlanta in 1996, Nagano in 1998, Sydney in 2000, Salt Lake City in 2002 en Athene in 2004. Bij de Winterspelen in Turijn (2006) was er een ijsbaan te gebruiken.

Ook in Peking (China) in 2008 op de Zomerspelen in Peking was een Holland Heineken House. Het stond dicht bij het Workers Stadium. Het werd op 7 augustus 2008 geopend door Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF en Charlene de Carvalho-Heineken, grootaandeelhoudster van Heineken Holding. Prins Willem-Alexander en enkele Chinese hoogwaardigheidsbekleders woonden de ceremonie bij.[1]

Tijdens de Winterspelen in Vancouver in 2010 werd voor het Holland Heineken House gebruikgemaakt van de Richmond Minoru Arenas in de net buiten Vancouver gelegen stad Richmond, in de nabijheid van de Richmond Olympic Oval. Ook hier nam Prins Willem-Alexander deel aan de festiviteiten.

Tijdens de Zomerspelen in London werd gebruikgemaakt van het Alexandra Palace.

Sotsji 2014[bewerken]

Het Holland Heineken House lag aan de rand van Olympisch Park Sotsji.[2] Tijdens de Paralympische Winterspelen 2014 was er in Hotel Heliopark Free Style in Estosadok (ten oosten van Krasnaja Poljana) een Hollandse Huiskamer.[3]

Rio 2016[bewerken]

Het Holland Heineken House bevond zich in de Clube Monte Libano, in het hart van Rio de Janeiro, op loopafstand van de bekende venues aan de Lagoa Rodrigo de Freitas en was ook goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Pyeongchang 2018[bewerken]

Het Holland Heineken House bevond zich in Gangneung op enkele kilometers van de Olympische schaatsbaan.

Trivia[bewerken]

  • De benaming Holland Heineken House doet zijn naam ook eer aan vanwege de vele 'house'-muziek, een muziekstroming die zeker in de jaren 1990 opgang deed en er gedraaid werd; vanwaar varianten als trance en dance ook vanuit Nederland hun weg naar de rest van de wereld wisten te vinden.
  • Ook andere landen kennen dergelijke eigen 'huizen' tijdens de Olympische Spelen. Veelal zijn deze niet zo breed opgezet en meer een promotie- en informatieplek voor het desbetreffende land c.q. bedrijfstak.
  • Tijdens de Spelen in Peking werd het huis dusdanig drukbezocht dat het nodig was om soms tijdelijk een toegangsstop in te stellen.
  • van 2000 tot 2018 zond Radio 538-dj Edwin Evers traditioneel z'n radioshow Evers Staat Op live uit vanuit het huis. Hiervoor werd een radiostudio ingericht. Edwin Evers volgde dan in z'n show de Nederlandse deelnemers aan de Spelen en ontving dan diverse gasten en medaillewinnaars.

Externe link[bewerken]