Alexandra Palace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexandra Palace

Alexandra Palace, ook bekend onder de bijnaam Ally Pally, is een evenementenhal in de Britse hoofdstad Londen. Het ligt in Alexandra Park in Haringey in het noorden van Londen. Het nabijgelegen Station Alexandra Palace is ernaar vernoemd.

Het werd gebouwd in 1873 in victoriaanse stijl en werd genoemd naar de Deense echtgenote van de latere koning Edward VII, koningin Alexandra. Het was het centrum van een nieuw recreatiepark met de naam The People's Palace. Twee weken na de opening brandde het helemaal af. Het werd echter in de twee jaren erna weer volledig opgebouwd. In de Eerste Wereldoorlog werden er Duitse krijgsgevangenen geïnterneerd.

BBC[bewerken | bron bewerken]

Omdat het gebouw solitair op een heuvel is gelegen, werd het in 1935 gebruikt voor de eerste televisie-uitzending van de BBC. Vanaf die tijd werd er uitgezonden vanaf de zuidtoren van het complex.

Sport[bewerken | bron bewerken]

Sinds december 2007 is Ally Pally jaarlijks de locatie van de PDC World Darts Championship. Dit toernooi werd voorheen gespeeld in de Circus Tavern in Purfleet. Het gebouw heeft al een jarenlange traditie als het gaat om darts. Tot 1990 werd er het News of the World Darts Tournament georganiseerd, het oudste dartstoernooi ter wereld. In 2012 wordt er voor het eerst het prestigieuze Snooker Masters-toernooi gehouden.

Ook is er het wereldkampioenschap hardbat gespeeld.

Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen was het Alexandra Palace ingericht als Holland Heineken House.[1]

Skyline van Londen, gezien vanaf Alexandra Palace
Skyline van Londen, gezien vanaf Alexandra Palace
Zie de categorie Alexandra Palace van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.