Willibrord Frequin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Willibrord Frequin
Willibrord Frequin op het Nederlands Film Festival 2008
Willibrord Frequin op het Nederlands Film Festival 2008
Achtergrondinformatie
Geboren 6 september 1941
Geboorteplaats Arnhem
Beroep Journalist
Bekend werk Brandpunt
Portaal  Portaalicoon   Media

Willibrordus Jan Louis Maria (Willibrord) Frequin (Arnhem, 6 september 1941) is een Nederlands journalist en voormalige televisiepresentator.

Biografie[bewerken]

Frequin werd geboren als oudste kind van Louis Frequin, die lange tijd hoofdredacteur was van het dagblad De Gelderlander. Hij groeide op in Nijmegen, bleef herhaaldelijk zitten, en werd ten slotte naar een kostschool gestuurd.

Frequin begon in 1963 zijn journalistieke loopbaan bij de KRO als assistent-regisseur bij Studio Sport en grote evenementen, later vooral als reporter voor KRO’s Brandpunt, waar hij onder anderen Paus Johannes Paulus II en Moeder Theresa ontmoette. In 1976 was Frequin de enige televisieverslaggever die prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld rechtstreeks durfde te vragen wat hij vond van de beschuldigingen tegen hem inzake de Lockheed-affaire. Frequin werd in 1989 bij Brandpunt ontslagen, nadat commotie was ontstaan omdat Frequin een reportage over de handel in menselijke lichaamsdelen in scène zou hebben gezet (de hoofdenaffaire). Frequin bleef tot en met 1993 in vaste dienst bij de KRO.

In de jaren negentig ging Frequin aan de slag bij RTL4, RTL5 en later SBS6 als presentator van Achter Gesloten Deuren en De week van Willibrord. De laatste was een confronterend nieuwsprogramma waarin Frequin het onrecht in onze samenleving aan de kaak stelde. Zijn journalistieke methode was zeer direct en werd al snel als controversieel bestempeld. Inmiddels is hij gestopt met zijn televisiewerkzaamheden.

Zijn zoon en jongste dochter richtten in 2007 Frequin Producties op, een produktiehuis in Amsterdam dat zich specialiseert in het maken van TV commercials, documentaires en branded content.

Frequin werkte een jaar als columnist voor het weekblad Panorama. Eind november 2015 verscheen zijn laatste column.

Tegenwoordig staat hij bekend als de brutaalste verslaggever van Nederland.[bron?]