Willibrord Frequin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willibrord Frequin
Willibrord Frequin op het Nederlands Film Festival (2008)
Volledige naam Willibrordus Jan Louis Maria Frequin
Geboren 6 september 1941
Geboorteplaats Arnhem
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Presentator, journalist
Jaren actief 1963-heden
Bekend van Brandpunt
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Willibrordus Jan Louis Maria (Willibrord) Frequin (Arnhem, 6 september 1941) is een Nederlands journalist en voormalige televisiepresentator.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Frequin werd geboren als oudste kind van Louis Frequin, die lange tijd hoofdredacteur was van het dagblad De Gelderlander. Hij groeide op in Nijmegen. Op school bleef hij herhaaldelijk zitten, en werd ten slotte naar een kostschool gestuurd.

Frequin begon in 1963 zijn journalistieke loopbaan bij de KRO als assistent-regisseur bij Studio Sport en grote evenementen, later vooral als reporter voor KRO’s Brandpunt, waar hij onder anderen paus Johannes Paulus II en Moeder Theresa ontmoette. In 1976 was Frequin de enige televisieverslaggever die prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld rechtstreeks vroeg wat hij vond van de beschuldigingen tegen hem inzake de Lockheed-affaire. Frequin werd in 1989 bij Brandpunt ontslagen, nadat commotie was ontstaan omdat Frequin een reportage over de handel in menselijke lichaamsdelen in scène zou hebben gezet (de hoofdenaffaire). Frequin bleef tot en met 1993 in vaste dienst bij de KRO.

In de jaren negentig ging Frequin aan de slag bij RTL 4, RTL 5 en later SBS6 als presentator van Achter Gesloten Deuren en De week van Willibrord. Het laatste was een confronterend nieuwsprogramma waarin Frequin allerlei soorten onrecht in de samenleving aan de kaak stelde. Zijn journalistieke methode was zeer direct en werd al snel als controversieel bestempeld. Persiflages van zijn optreden en achtervolgingen verschenen in Kopspijkers en Koefnoen.

Frequin werkte een jaar als columnist voor het weekblad Panorama. Eind november 2015 verscheen zijn laatste column.

In 2018 werkte Frequin met onder anderen Gerard Cox, Barrie Stevens en Peter Faber mee aan het RTL-televisieprogramma Beter laat dan nooit.[1] In het programma gingen de vier heren een maand lang samen op reis. De samenwerking werd in 2020 hervat voor een tweede seizoen.[2]

Het bijl-incident[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 1995 kwam presentator Frequin meerdere malen in het nieuws nadat hij tijdens het presenteren van het televisieprogramma Ooggetuige achterna werd gezeten door een man met een bijl. Frequin kwam er zonder kleerscheuren vanaf.[3][4]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Frequin trouwde vier keer.[5] Hij heeft twee dochters en een zoon.[6]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Op andere Wikimedia-projecten