Willibrord Frequin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willibrord Frequin
Willibrord Frequin op het Nederlands Film Festival 2008
Willibrord Frequin op het Nederlands Film Festival 2008
Volledige naam Willibrordus Jan Louis Maria Frequin
Geboren 6 september 1941
Geboorteplaats Arnhem
Origine Vlag van Nederland Nederland
Beroep Presentator, journalist
Jaren actief 1963-heden
Bekend van Brandpunt
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Willibrordus Jan Louis Maria (Willibrord) Frequin (Arnhem, 6 september 1941) is een Nederlands journalist en voormalige televisiepresentator.

Biografie[bewerken]

Frequin werd geboren als oudste kind van Louis Frequin, die lange tijd hoofdredacteur was van het dagblad De Gelderlander. Hij groeide op in Nijmegen. Op school bleef hij herhaaldelijk zitten, en werd ten slotte naar een kostschool gestuurd.

Frequin begon in 1963 zijn journalistieke loopbaan bij de KRO als assistent-regisseur bij Studio Sport en grote evenementen, later vooral als reporter voor KRO’s Brandpunt, waar hij onder anderen Paus Johannes Paulus II en Moeder Theresa ontmoette. In 1976 was Frequin de enige televisieverslaggever die prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld rechtstreeks durfde te vragen wat hij vond van de beschuldigingen tegen hem inzake de Lockheed-affaire. Frequin werd in 1989 bij Brandpunt ontslagen, nadat commotie was ontstaan omdat Frequin een reportage over de handel in menselijke lichaamsdelen in scène zou hebben gezet (de hoofdenaffaire). Frequin bleef tot en met 1993 in vaste dienst bij de KRO.

In de jaren negentig ging Frequin aan de slag bij RTL4, RTL5 en later SBS6 als presentator van Achter Gesloten Deuren en De week van Willibrord. De laatste was een confronterend nieuwsprogramma waarin Frequin allerlei soorten onrecht in de samenleving aan de kaak stelde. Zijn journalistieke methode was zeer direct en werd al snel als controversieel bestempeld.

In 2007 richtten zijn zoon en jongste dochter Frequin Producties op, een productiehuis in Amsterdam dat zich specialiseert in het maken van TV commercials, documentaires en branded content. Daarnaast werkte Frequin een jaar als columnist voor het weekblad Panorama. Eind november 2015 verscheen zijn laatste column.

Sinds 2018 neemt hij deel aan het televisieprogramma Beter Laat Dan Nooit, samen met Peter Faber, Barrie Stevens, Gerard Cox.

Het bijl-incident[bewerken]

In januari 1995 kwam presentator Frequin meerdere malen in het nieuws nadat hij tijdens het presenteren van het televisieprogramma Ooggetuige achterna werd gezeten door een man met een bijl. Frequin kwam er zonder kleerscheuren vanaf.[1][2]

Privé[bewerken]

Frequin is drie keer getrouwd geweest. In 2012 werd bekend dat hij voor de vierde keer ging trouwen met zijn 20 jaar jongere vriendin, hier zag hij echter vanaf.[3] Hij heeft twee dochters en een zoon en werd in 2009 voor het eerst grootvader. Frequin heeft in totaal drie kleinkinderen.[4][5]

Externe links[bewerken]