Fons de Poel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fons de Poel
Fons de Poel in 2021
Achtergrondinformatie
Naam Alphonsus Titus Henricus Maria de Poel
Geboren 19 mei 1955
Geboorteplaats Nijmegen
Beroep journalist, televisieproducent, presentator, columnist, schrijver
Functies
1977-1982 journalist
1982-1992 verslaggever Brandpunt (KRO)
1992-2006 Eindredacteur Brandpunt/Netwerk
2010-2015 verslaggever Brandpunt (KRO-NCRV)
2015- heden televisieproducent en schrijver
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Alphonsus Titus Henricus Maria (Fons) de Poel[1] (Nijmegen, 19 mei 1955) is een Nederlands journalist, programmamaker, presentator, columnist en schrijver.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Na een carrière als schrijvend journalist bij het Nijmeegs Dagblad en De Gelderlander begon De Poel in 1982 bij de KRO als verslaggever van Brandpunt, destijds onder leiding van Ad Langebent. Gedurende acht jaar maakte hij vele reportages in binnen en buitenland waarin hij veel samenwerkte met cameraman Lajos Kalános. Samen reisden ze langs het wereldnieuws, in het bijzonder in het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.

Den Haag[bewerken | brontekst bewerken]

In 1989 gaat hij aan de slag als politiek verslaggever en presenteert samen met Ton Verlind Brandpunt Politiek Café. Begin jaren 90' is hij grondlegger van het onderzoeksjournalistieke programma Reporter. Onder zijn leiding brengt dit programma regelmatig spraakmakende onthullingen in politiek Den Haag. In zijn redactie figureren befaamde makers als Ton F. van Dijk en Steven de Vogel. Het leidt tot opzienbarende publicaties over onder meer omstreden commissariaten van politici als Elco Brinkman (CDA) en Frits Bolkenstein (VVD)[2]

Eindredacteur[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 wordt hij eindredacteur van KRO's Brandpunt, als opvolger van Ton Verlind.[3] In 1996 is De Poel een van de initiatiefnemers en eindredacteur van de dagelijkse gezamenlijke actualiteitenrubriek van AVRO, KRO en NCRV (en later ook Evangelische Omroep). In 2001 legt hij zijn eindredactie neer om nieuwe programma's te ontwikkelen in het documentaire genre.

Televisieproducent[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2001 produceert Fons de Poel verschillende journalistieke programma's en presenteert hij onder meer Het gevoel van de Vierdaagse, Zondagavond Laat, Profiel en het teruggekeerde Brandpunt. Hij was ook de bedenker en gastheer van Home Sweet Home, een psychologisch interviewprogramma. En hij maakte voor de KRO het programma Fons bij de buren over de ziel van landen van de Europese Unie.

Hij maakt in opdracht van de KRO nog altijd de serie Het gevoel van de vierdaagse over de jaarlijkse Nijmeegse wandeltocht. Daarnaast produceerde hij voor Omroep MAX de programma's Door andere ogen en voor de KRO de documentaireserie De Kolping: een volkswijk in renovatie. Het productiebedrijf van Fons de Poel heet Pandamedia.[4]

Naast het maken van televisie schreef De Poel in lengte van jaren columns in het KRO-blad Studio, en eerder ook portretseries voor het dagblad De Pers. In het voorjaar van 2022 brengt hij zijn eerste boek uit Willibrord: Verlegen Vlegel, een portret van zijn oud-collega bij Brandpunt Willibrord Frequin.

De Poel kwam in april 2015 in opspraak nadat hij Jesse Klaver in een Brandpunt uitzending had getypeerd als 'snotneus'. Het leidde tot zijn vertrek bij Brandpunt. Vervolgens legde hij zich toe op journalistieke documentaires.[5][6]

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Beste Socutera-filmpje over Aids in Afrika samen met Lajos Kalános (1988).
  • Academy Award voor de Netwerk-serie "Kinderen Staan Op" (1999).