Hemelvaartsdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hemelvaartsdag
Verbeelding van de hemelvaart door Giotto di Bondone
Verbeelding van de hemelvaart door Giotto di Bondone
Aanleiding Herdenken van de ten hemel opname van Jezus Christus
Type Christelijk/algemeen
Datum veertig dagen na Pasen.
30 mei 2019
21 mei 2020
13 mei 2021
Verwant met Pasen

Op Hemelvaartsdag of 's Heren Hemelvaart[1] (Latijn: Ascensio Domini) wordt binnen het christendom herdacht dat Jezus Christus is opgevaren naar God, zijn Vader in de hemel, negenendertig dagen na zijn opstanding uit de dood. De viering is onderdeel van de paascyclus en daarin telt Hemelvaartsdag als de veertigste paasdag.

1rightarrow blue.svg Lees meer over Jezus' hemelvaart in Hemelvaart (personen in de Bijbel)

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren. Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bezoeken. In de volgende Europese landen is Hemelvaartsdag op donderdag een officiële feestdag: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, IJsland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Zweden en Zwitserland. In Portugal wordt deze dag in de volksmond Quinta-Feira da Ascensão (Hemelvaartsdonderdag) genoemd in plaats van de officiële benaming: A Festa da Ascensão (het feest van de Hemelvaart). In andere landen (bijvoorbeeld Hongarije, Italië en Polen) viert men de Hemelvaart op de zondag zeven dagen voor Pinksteren.

Maerten de Vos. De hemelvaart van Christus, 1585

Hemelvaartsdag is tevens het feest van de Christelijke Arbeidersbeweging.[bron?] Men herdenkt dan dat in 1891 de pauselijke encycliek over sociale rechtvaardigheid, Rerum Novarum, werd afgekondigd. Vermoedelijk stonden vroeger mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term "dauwtrappen" vandaan komen.[2] De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.[3]

De paaskaars blijft gedurende heel de paastijd tot en met het hoogfeest van pinksteren branden bij elke liturgische viering. Hierdoor wordt sterker de eenheid van heel de paastijd benadrukt. De diepste betekenis van het Hemelvaartsfeest is dezelfde als deze van het verrijzenisfeest. Christus' hemelvaart is geen afscheid: het is het feest van zijn blijvende aanwezigheid onder ons als de verheerlijkte Heer.

Data[bewerken | brontekst bewerken]

Hemelvaartsdag valt op de 40e dag na eerste Paasdag en 10 dagen voor Pinksteren. De vroegst mogelijke datum is 30 april, de laatst mogelijke is 3 juni.

Jaar Datum   Jaar Datum
2016 5 mei 2023 18 mei
2017 25 mei 2024 9 mei
2018 10 mei 2025 29 mei
2019 30 mei 2026 14 mei
2020 21 mei 2027 6 mei
2021 13 mei 2028 25 mei
2022 26 mei 2029 10 mei

Lokale gebruiken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Hemelvaart, drievuldigheid Taal en Tongval. Jaargang 9 (1957)
  2. Dauwtrappen op Hemelvaartsdag - Historiek.net
  3. Hemelvaartsdag: sinds vijfde eeuw feestdag: refdag.nl