Overleg:Hemelvaartsdag
Onderwerp toevoegenDit artikel werd in 2007 op de hoofdpagina uitgelicht op 17 mei. Zie ook: Wikipedia:Uitgelicht. |
Weer
[brontekst bewerken]Is het weer op Hemelvaartsdag interessant genoeg om het halve artikel aan te besteden? Gr., David 27 mei 2004 23:03 (CEST)
- Eigenlijk niet, maar dat betekent eerder dat er meer andere info over Hemelvaartsdag nodig is dan dat deze weersinfo weg moet. Guaka 27 mei 2004 23:08 (CEST)
- Zelfs al komt er meer info over, dan nog vind ik het een vrij onzinnig stukje. Een paar regels is OK, maar het slaat verder als een tang op een varken. Het is alsof in een lemma over Amsterdam een alinia's lang wordt geschreven over grondsoorten onder de stad, omdat daar toevallig wat over stond op een site waarvan gekopieerd mag worden. Gr., David 27 mei 2004 23:25 (CEST)
- Grondsoorten in Amsterdam zou een prima artikel zijn. Misschien dat Weer op Hemelvaartsdag dat ook kan zijn? :) Guaka 27 mei 2004 23:50 (CEST)
- Of iets algemener, het Weer in Nederland of het Weer in de Lage Landen waar dit een van de vele paragrafen van wordt of zo, ja. Flyingbird 27 mei 2004 23:52 (CEST)
- Mag dit stuk er nu uit?
WebBoyJelte 27 jan 2006 21:43 (CET)
- Mag dit stuk er nu uit?
Ik herstel het ongedaan maken van mijn wijziging. Onder andere omdat: "Voor veel Nederlanders is deze dag een vrije dag midden in de week. Daarom wordt de vrijdag erna ook vaak vrij genomen. Veel christenen zullen echter een kerkdienst bezoeken." een tegenstelling creert tussen het hebben van een vrije dag en het bezoeken van een kerkdienst. Onder andere omdat er alleen een kerkdienst wordt genoemd en geen mis. Ik herstel het ongedaan maken van mijn wijziging ook omdat hemelvaartsdag wordt voorgesteld als de gebeurtenis/betekenis van hemelvaart. Hemelvaart en hemelvaartsdag zijn niet hetzelfde. Hemelvaartsdag ontleent zijn naam aan een gebeurtenis met de naam hemelvaart. Bopvendien gebruikt het artikel hypercorrect taalgebruik (zou zou zou). Dan kun je elk artikel volstoppen met zou zou zou. Dat doen we echter niet wanneer uit de contekst blijkt dat de opvatting duidelijk aan een bepaalde groepring wordt toegeschreven. Hier idemdito. Besednjak 27 jan 2006 20:34 (CET)
- Oke, bedankt voor je toelichting.
WebBoyJelte 27 jan 2006 21:38 (CET)
Perspectief
[brontekst bewerken]Het zoudt verstandig zijn te vermelden, dat het jammer is dat de Mens o.a. 'de hemelvaart' misbruikt als argument voor de 'Jezus is GOD'-misvatting alsook het foute principe dat de Mens eerst (letterlijk) dood moet zijn om in de Hemel te zijn(te worden opgenomen). Gegroet, binairy – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.82.230.108 (overleg · bijdragen) 2 jun 2011 21:01
Koptekst
[brontekst bewerken]De laatste zin in de koptekst loopt niet, na de komma. Ik weet niet wat de auteur heeft willen beweren, dus ga er niet zelf aan sleutelen, maar wat er nu staat klopt grammaticaal niet. Hansung (overleg) 28 mei 2014 19:44 (CEST)
Relatie met "Hemelvaart (personen in de Bijbel)"
[brontekst bewerken]Hemelvaartsdag is een feestdag met diverse gebruiken en aspecten. Prima om daarover dit artikel te hebben. Mijn voorstel is de secties die inhoudelijk gaan over het verhaal over Jezus' hemelvaart te verplaatsen naar Hemelvaart (personen in de Bijbel). Die gaan niet over Hemelvaartsdag, maar over de aanleiding van deze feestdag. Bertrand77 (overleg) 3 jun 2019 19:17 (CEST)
- Uitgevoerd met plaatsen van Zieook in inleiding. Bertrand77 (overleg) 19 jun 2019 09:09 (CEST)
Geen Islamitische Interpretatie
[brontekst bewerken]Ik vind niet dat er een Islamitische interpretatie op deze pagina moet, bij Islamitische feesten staat er ook geen Christeliijke of Joodse interpretatie, plus dat ze ook niet volledig is want de Islam bestaat uit veel meer dan enkel de Koran, je hebt ook de Hadith, sunna, shia, en andere strekkingen enzv en er zullen ook wel andere versen zijn die de opgenoemde versen tegen spreken of een andere context geven, indien er wel een Islamitische interpretatie aan gegeven wordt stel ik voor dat te doen op een nieuwe pagina en dan met een complete theologische interpretatie en niet op basis van 1 versje zonder context of omkadering. KingBaudoin (overleg) 13 mei 2021 13:39 (CEST)
- En op de Arabische pagina van Hemelvaartsdag staat er zelfs niets over de Koran, dus zo belangerijk zal het dan wel niet zijn in de Islam... https://ar.wikipedia.org/wiki/%D8%B9%D9%8A%D8%AF_%D8%A7%D9%84%D8%B5%D8%B9%D9%88%D8%AF KingBaudoin (overleg) 13 mei 2021 15:16 (CEST)
Omdat in de islamitische wereld ook een Hemelvaartsdag bestaat, is het gedeelte over de islam toegevoegd. Niet in alle islamitische landen wordt Hemelvaartsdag gevierd als een vrije feestdag, maar in bijvoorbeeld Pakistan is dit wel. Dit jaar valt die dag op 11 maart (zie b.v. https://www.beleven.org/feest/lailat-ul-meraj_hemelvaart_mohammed). Voor ons is het verwarrend, want het betreft hier een hemelvaart van de profeet Mohammed, niet Jezus. Dit dient wel vermeld te worden op de wikipedia-pagina, want de titel luidt: Hemelvaartsdag en niet Hemelvaart Jezus. De naam van de Nederlandse titelpagina over de hemelvaart van Mohammed luidt Nachtreis (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtreis). Dat is niet erg duidelijk. De titel in het Duits is duidelijker: Himmelfahrt Mohammeds (https://de.wikipedia.org/wiki/Himmelfahrt_Mohammeds). Bedoeld wordt de isra en miraj. Er is volop informatie over op het internet, bijvoorbeeld: https://www.ecosia.org/search?q=ascencion+muhammad&addon=chrome&addonversion=3.3.0 In de islam wordt geleerd dat Jezus niet aan het kruis is gestorven (Goede Vrijdag) en dus ook de dood niet heeft overwonnen (Pasen). Dat Jezus naar de hemel is opgegaan, staat ook in de Engelstalige wikipedia-pagina: https://en.wikipedia.org/wiki/Jesus_in_Islam#Ascension. Ik ken geen Arabisch, dus ik kan niet beoordelen of de Arabische wikipedia een goed niveau heeft. Omdat de islam wel een uitspraak doet over Hemelvaartsdag, is er geen enkele reden om dit weg te halen van de wikipedia-pagina. Dit is niet te vergelijken met een een christelijke, joodse interpretatie van het Suikerfeest, omdat beide godsdiensten geen uitspraak in hun heilige geschriften of hun leer hebben gedaan over dit puur islamitische feest. Verder spreekt KingBaudain erg gemakkelijk over het citeren uit de Koran. Voor een moslim is de Koran het heilige Woord van God. Als er een tegenspraak is met de Hadith, of wel boek ook, dan heeft de Koran altijd gelijk. Het is mogelijk voor een moslim dat Koran verzen (aya's) elkaar tegenspreken, maar daar kent de islam een rangorde voor. Dat is een andere benadering als in bijvoorbeeld het christendom. Ik spendeer graag mijn tijd aan wikipedia, maar als mijn inzendingen op deze manier steeds worden weggehaald, is de lol snel over. Gebruiker:Broervanerik
- De steekhoudende argumenten om het stuk weg te halen, zie ik eigenlijk ook niet. De Arabischtalige Wikipedia kan nooit als bron dienen en al helemaal niet voor wat wij wel en niet zouden moeten schrijven. Verder eens met wat hierboven staat; het christendom laat zich niet uit over het Suikerfeest. Dat zou in zo'n geval dan ook een vreemde paragraaf opleveren. De toegevoegde paragraaf was een beknopt en bebrond en gaf een vollediger beeld van het religieuze fenomeen van de hemelvaart. Ik zal het stuk terugplaatsen. Velocitas(↑) 13 mei 2021 23:49 (CEST)
- u bent wel heel selectief in het lezen van argumenten, gelieve mijn hele argumentatie te lezen, en niet enkel het argument dat u aanstaat. KingBaudoin (overleg) 14 mei 2021 23:46 (CEST)
- 1. Hemelvaartsdag in het Vlaanderen en Nederland gaat over Jezus en niet over Mohamed, wij maken hier geen encyclopedie voor Pakistan of Indonesië waar men een totaal andere invulling heeft van heel veel zaken, dus daarom ook dat ik ook voorstel een nieuwe pagina te maken met een complete islamitische interpretatie van Hemelvaartsdag, zoals dat inderdaad ook het geval is op de Duitse wiki.
- 2. Als dat enkel in Pakistan en Indonesië gevierd wordt dan lijkt me dat eerder een lokaal feest en geen islamitisch feest.
- 3.Uw argumentatie dat de koran het letterlijke woord van God is en daarom de Hadith niet van belang, dat is natuurlijk belachelijk, omdat het leven van Mohammed één van de steun pilaren is van de Islam
- 4. Moest het van belang zijn in de Islam had het natuurlijk wel op de Arabische pagina gestaan, aangezien Arabisch de taal van God, Mohammed en de Islam is.
- 5. U kan wel een christelijke of joodse interpretatie geven aan islamitische feesten: https://visie.eo.nl/artikel/2015/07/de-gelijkenis-van-het-suikerfeest
- 6. Uw vijandigheid hoeft niet... KingBaudoin (overleg) 15 mei 2021 00:01 (CEST)
- My two cents: Het artikel gaat over een specifieke feestdag, hemelvaartsdag. Dus niet over hemelvaarten in het algemeen. De doorverwijspagina hemelvaart leert dat er een apart artikel is over de Nachtreis, hemelvaart van Mohammed. Een verwijzing naar dat artikel onder het kopje "wetenswaardigheden" of "zie ook" lijkt mij passend, maar niet een gehele paragraaf. Elly (overleg) 15 mei 2021 05:02 (CEST)
- Volledig akkoord. KingBaudoin (overleg) 15 mei 2021 17:26 (CEST)
- My two cents: Het artikel gaat over een specifieke feestdag, hemelvaartsdag. Dus niet over hemelvaarten in het algemeen. De doorverwijspagina hemelvaart leert dat er een apart artikel is over de Nachtreis, hemelvaart van Mohammed. Een verwijzing naar dat artikel onder het kopje "wetenswaardigheden" of "zie ook" lijkt mij passend, maar niet een gehele paragraaf. Elly (overleg) 15 mei 2021 05:02 (CEST)
Data
[brontekst bewerken]Er lijkt iets mis met de tabel met data van de gepubliceerde pagina. De data komen niet overeen met de jaartallen. Echter, wanneer men de pagina bewerkt en dan - zonder een bewerking te doen - de preview bekijkt, klopt het wél... Le Fou (overleg) 2 jan 2022 20:05 (CET)
- Ik weet helaas ook niet hoe ik dit moet aanpassen. Ik heb er nu maar een waarschuwing bij gezet, want het is erg vervelend als je uitgaat van een verkeerde datum. Ik hoop dat iemand met meer Wiki-kennis de tabel kan corrigeren! Xordidi (overleg) 9 dec 2022 13:29 (CET)
- Oorzaak was dat er rekening werd gehouden met het kerkelijk jaar wat op 27 november begint. Mbch331 (overleg) 9 dec 2022 13:45 (CET)
- @Gpvos heeft mijn bewerking op {{Paasdatum}} ongedaan gemaakt, dus staat het hier weer fout. Mbch331 (overleg) 11 dec 2022 14:44 (CET)
- Oorzaak was dat er rekening werd gehouden met het kerkelijk jaar wat op 27 november begint. Mbch331 (overleg) 9 dec 2022 13:45 (CET)
Het is sowieso onnodig ingewikkeld om een sjabloon gebaseerd op het kerkelijke jaar te gebruiken voor een tabel op basis van kalenderjaren. Ik heb de tabel vervangen door die op Paas-_en_pinksterdatum#Tabel_met_de_data_van_Pasen,_Hemelvaartsdag_en_Pinksteren. - Patrick (overleg) 11 dec 2022 21:18 (CET)
Oeps, de boel was blijkbaar niet consequent. Ik heb Sjabloon:Tabelrij Paasdatum en afgeleide data aangepast zodat het nu als default het kerkelijk jaar gebruikt (dat wordt nu dus ook gehighlight). — gpvos♫ 11 dec 2022 22:17 (CET)
- Sorry, ik had Patricks wijziging niet gezien, die het probleem al gefixt had. Ik heb mijn sjabloonwijziging teruggedraaid. — gpvos♫ 11 dec 2022 22:52 (CET)
- Om het onderhoud van deze tabel (voor zover wenselijk/nodig) te concentreren, heb ik deze ondergebracht in {{Tabel Vastenavond, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren}}. Zo kan dezelfde tabel op meerdere pagina's gebruikt worden. De sorteeroptie is afhankelijk van de pagina waar deze gebruikt wordt, dus op Hemelvaartsdag is dat die dag. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 11 dec 2022 23:37 (CET)
- Chapeau! Fosburyflop (overleg) 12 dec 2022 08:13 (CET)
- Fijn dat dit (hopelijk blijvend) gefixt is! Bedankt voor jullie gezamenlijke inzet :) Xordidi (overleg) 13 dec 2022 16:55 (CET)
- Om het onderhoud van deze tabel (voor zover wenselijk/nodig) te concentreren, heb ik deze ondergebracht in {{Tabel Vastenavond, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren}}. Zo kan dezelfde tabel op meerdere pagina's gebruikt worden. De sorteeroptie is afhankelijk van de pagina waar deze gebruikt wordt, dus op Hemelvaartsdag is dat die dag. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 11 dec 2022 23:37 (CET)