Wikipedia:Ondertekening

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:TILDE
Zie WP:SIG
Zie WP:OND
Notendop Deze pagina in een notendop: Ondertekenen doe je op de overlegpagina's door ~~~~ onderaan te zetten. Gewone bijdragen onderteken je niet.

Op Wikipedia worden de encyclopedische artikelen niet ondertekend, maar opmerkingen op overlegpagina's wel. Een gebruiker kan zijn bijdragen daar ondertekenen met vier tildes (~~~~). Hierdoor kan iedereen zien door wie en wanneer een opmerking is geplaatst. Geregistreerde gebruikers kunnen hun ondertekening desgewenst personaliseren.

Hoe onderteken je een bijdrage?[bewerken | brontekst bewerken]

Uiteraard kun je ook 'met de hand' een ondertekening toevoegen, maar de volgende twee manieren zijn veel makkelijker en voorkomen vergissingen:

  1. Door vier tildes (~) aan het einde van je commentaar te typen; als volgt: ~~~~.
  2. Door op de handtekeningknop op de werkbalk te klikken.

Zodra je de wijziging opslaat, verschijnen een link naar je gebruikerspagina en een link naar je overlegpagina, plus een vermelding van de tijd waarop je de pagina hebt opgeslagen. Dit ziet er dan uit als:

De bovenstaande methode is het meest gebruikelijk voor het ondertekenen van commentaar op overlegpagina's. Er zijn ook andere manieren om een bijdrage te ondertekenen:

  1. Door drie tildes (~~~) te typen verschijnt alleen een link naar je gebruikerspagina en een link naar je overlegpagina (niet de tijd). Dit kan gebruikt worden voor het ondertekenen van algemene mededelingen die niet aan tijd gebonden zijn. Meestal wordt deze methode echter niet gebruikt. Dit ziet er dan uit als: Voorbeeldnaam (overleg)
  2. Met vijf tildes (~~~~~) verschijnt alleen de huidige tijd en niet je gebruikersnaam. Dit wordt vooral gebruikt om waarschuwingen aan vandalen te ondertekenen. Dit ziet er dan uit als: 20 mrt 2024 09:07 (CET)

Geregistreerde gebruikers kunnen hun ondertekening op verschillende manieren personaliseren. Dit gaat via de gebruikersvoorkeuren. Meer uitleg over deze manieren en afspraken hierover staan op de pagina Gepersonaliseerde handtekening.

Niet-ondertekende opmerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ontbreekt een ondertekening dan kun je een afzender toevoegen met het sjabloon {{Afzender}} of een van zijn aliassen ({{Afzenderx}}, {{Afz}}, {{Afzx}} of een van de andere). Het tijdstip en de auteur van een overlegbijdrage kun je vinden in de geschiedenis van een pagina. De volgorde van de parameters maakt niet uit.
{{afzender|Voorbeeldnaam|20 mrt 2024 09:07 (CET)}} en {{afzender|20 mrt 2024 09:07 (CET)|Voorbeeldnaam}} hebben dus beide hetzelfde resultaat:

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Voorbeeldnaam (overleg · bijdragen) 20 mrt 2024 09:07 (CET)[reageer]

Je kunt desgewenst 'subst' ({{subst:afzender}}) gebruiken, zodat eenmalig het resultaat wordt ingevoegd en niet de sjabloonaanroep blijft staan.

Het tijdstip invoegen verdient de voorkeur, maar het kan ook zonder. {{afzender|Voorbeeldnaam}} heeft als resultaat:

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Voorbeeldnaam (overleg · bijdragen)

Je kunt mensen die vergeten hun bijdragen te ondertekenen daar op wijzen, desgewenst met een sjabloon:

Het sjabloon {{afz4}} combineert de sjablonen afzx en 4tildes. Dit sjabloon kan worden gebruikt voor bijdragen van (kennelijke) beginners die niet ondertekend hebben.