Overleg gebruiker:Ellywa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Leef in het hier en nu[bewerken]

Vandaag op Wikipedia: 1947878 artikelen.

Het verleden bestaat alleen om van te leren: Archief1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - (18 overgeslagen) - 19 - 20 - 21 - 22 - emetine - eminence grise

Waarin Beethovens tweede schrijft over de echte nazi Boetzelaer (1940) en over tweede generatie oorlogsslachtoffers Polak en Fels (in 2018)[bewerken]

(Tekst kop door Ellywa/CC-BY-SA3.0). Lange lap verplaatst naar overlegpagina bij artikel, zie hier. Ik doe hier niets mee, zoals Paul Brussel ook adviseert. Elly (overleg) 23 sep 2018 22:56 (CEST)

This Month in GLAM: August 2018[bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 8 sep 2018 15:23 (CEST)

Glamour[bewerken]

Hall of fame - ik vind het wel heel veel eer allemaal. Maar je kan mij zo blij maken met een stukkie waardering! Dank jullie wel Dqfn13, Jürgen Eissink, Mbch331, Encycloon, Matroos Vos, Effe, Gasthuis, Nietanoniem, Rode raaf, ArjanH, De Geo, Xxmarijnw, Jasper Kloekmoed, The Banner, martix, Vdkdaan, Smile4ever en natuurlijk "good old" Carol. Elly (overleg) 28 sep 2018 21:29 (CEST)

De bescheidenheid siert je, de waardering is meer dan verdiend! Fijn dat je er nog altijd bent! Ga vooral door met jezelf zijn. Groetjes Rode raaf (overleg) 28 sep 2018 22:49 (CEST)
Ja, het is veel eer. Maar sommigen vinden echt dat jou die toekomt. Geniet van het moment! Jasper Kloekmoed [!?] 29 sep 2018 21:59 (CEST)

Gazetière (moeder van Constance Quéniaux)[bewerken]

V Queniaus MET DP356079

Hoi Ellywa. Moeders ondertekende de geboorte-akte van de dochter met een kruisje, een teken van ongeletterdheid. Het lijkt me daarom onwaarschijnlijk dat ze publiciste was. Definitie 3 van deze lijkt mij meer voor de hand liggen, maar die conclusie laat ik liever aan een ander. Groet, SanderO (overleg) 28 sep 2018 22:01 (CEST)

Goed gevonden, die betekenis staat niet in het woordenboek dat ik hier in de kast heb staan. Ik vind echter dat je de lezers van een artikel niet het bos in moet sturen met een onvertaald Frans woord, dan kan het beroep van de moeder beter weggehaald worden. Het streepje heb ik overigens gevonden in deze bron, en de persoon heet ook Khalil-Bey - met streepje dus - op de Franse Wikipedia. Elly (overleg) 28 sep 2018 22:39 (CEST)
Gezien dit zijn er nog meer foto's van haar bekend. Ook al op Commons. Elly (overleg) 28 sep 2018 22:56 (CEST)
Tja, de toevoeging met het beroep van de moeder was ook niet van mijn hand. Maar je hebt gelijk, het moet vertaald worden of weggehaald. Op de en-wiki heet Khalil Bey zo zonder streepje. Bey is een titel, geen deel van de naam. SanderO (overleg) 29 sep 2018 08:08 (CEST)
Volgens dit genealogische blog kan gazetière, in het geval van die moeder, ook nog zeer wel betekenen dat ze gaas vervaardigde. Een bevestiging van die derde betekenis vond ik net in dit Franse woordenboek uit 1759, dat stelt dat een gazetier, naast een maker of een verkoper van een krant, ook iemand kan zijn die gaas vervaardigt of verkoopt. Met alle onduidelijkheid rond het werkelijke beroep van de moeder, lijkt het me dus inderdaad beter om die toevoeging maar helemaal weg te halen uit het betreffende lemma. Matroos Vos (overleg) 30 sep 2018 03:30 (CEST)
Wat mooi dat te vinden in zo een oud woordenboek. De vraag is natuurlijk of dat gaasmaken een levenslang beroep is, of dat het meer een tijdelijke baan is geweest.... Daar zal wel niks over vastgelegd zijn. Ik zal dit kopieren naar de overlegpagina bij het artikel en het beroep verwijderen (als het er nog in staat. Dank jullie allemaal hartelijk voor het meedenken! Elly (overleg) 1 okt 2018 16:49 (CEST)

Niet-bestaande pagina's met koppelingen, maar dan zonder sjablonen[bewerken]

Laatst hadden we het over niet-bestaande pagina's met koppelingen, maar dan zonder sjablonen. Naar aanleiding van je vraag vroeg ik me af hoe handig aparte lijstjes te maken. Mijn mogelijke oplossing is om de informatie over rode links op te slaan op Wikidata. Als het op Wikidata staat dan kan je weer vragen stellen zoals alle personen, maar zonder personen die iets met taxonomie te maken hebben. Voor de nieuwe property heb ik op d:Wikidata:Property proposal/Wikipedia suggested article name een voorstel gedaan. Eens kijken wat daaruit komt. Multichill (overleg) 30 sep 2018 19:18 (CEST)

Goed plan, hopelijk komt daar iets positiefs uit. Het zou heel mooi zijn als je lijsten met gewenste artikelen hebt waar je echt wat mee kán :-). Elly (overleg) 1 okt 2018 16:55 (CEST)

Kunstenaar van het jaar[bewerken]

Beste Ellywa, je voegt aan Claudy Jongstra toe dat ze genomineerd is tot kunstenaar van het jaar. Is een nominatie voldoende interessant om te vermelden en zo ja, waarom is ze genomineerd, en heeft ze uiteindelijk ook gewonnen of is het bij een nominatei gebleven? Is er een juryrapport of is dit puur een internetpeiling? Hannolans (overleg) 1 okt 2018 16:28 (CEST)

Ik vind het - kennelijk - wel relevant. De jury heeft 8 kunstenaars genomineerd. Momenteel kan iedereen stemmen. Zie verder website kunstenaar van het jaar. Elly (overleg) 1 okt 2018 16:45 (CEST)
Zelf vind ik bij een gevestigd kunstenaar noemen dat iemand op een nominatielijst voor een prijs soms een beetje afdoen aan de kunstenaar. Het nominatieproces klinkt ook wat dun: "circa 100 kunstkenners dragen hun meest gewaardeerde kunstenaars voor nominatie voor. De 90 meest voorgedragen kunstenaars zijn de genomineerde kunstenaars en worden op 1 juli bekend gemaakt.". Is dit niet meer een marketing ding dan een inhoudelijke prijs? Hannolans (overleg) 1 okt 2018 20:04 (CEST)
Er zijn in Nederland ongeveer een miljoen prijzen, waardoor uiteindelijk alle 17 miljoen Nederlanders wel ergens voor genomineerd kunnen worden. Liefst met een internet-stemming, waardoor winnen bijna beschamend wordt (denk aan al het geleur rondom de website van het jaar-verkiezing). Dan vind ik 100 kunstkenners die 8 kunstenaars nomineren eigenlijk nog niet zo'n enorm probleem. Edoderoo (overleg) 1 okt 2018 21:24 (CEST)
Acht? Deze 100 kunstkenners dragen jaarlijks maar liefst 90 genomineerden voor voor deze eretitel. Hannolans (overleg) 2 okt 2018 01:26 (CEST)
Ik las hierboven acht. Het staat er nog steeds. Zit de genoemde kunstenaar nu bij deze acht, of bij de "andere 90" en is hij/zij afgevallen? Edoderoo (overleg) 2 okt 2018 07:33 (CEST)
Voor de categorie 'kunstenaar van het jaar' zijn er 100 genomineerden daarvan zijn 25 kwartfinalisten en 8 finalisten. Claudy Jongstra is een finalist en keuze voor de eretitel kunstenaar van het jaar 2018. Als je een botje aanzet kan je haar laten winnen https://www.kunstenaarvanhetjaar.nl/verkiezing2019/ronde4/ Hannolans (overleg) 2 okt 2018 08:48 (CEST)
Het doet me denken aan De grootste Nederlander, ook een onlineverkiezing, daar hebben we meen ik geen melding gemaakt bij de genomineerden zoals Rembrandt van Rijn, alleen bij de winnaar Pim Fortuin en bij Anne Frank vanwege naturalisatievoorstel van de KRO Hannolans (overleg) 2 okt 2018 08:57 (CEST)
Hoe kan Pim Fortuin ooit de grootste Nederlander zijn? Dat was immers Jan Marijnissen al. Edoderoo (overleg) 2 okt 2018 13:08 (CEST)
Dat van het botje is imho onzin, je moet een emailadres opgeven en daarna je stem bevestigen. Dus dan moet je ook 10000 nieuwe email adressen maken als je het met een botje wil doen. Tegenwoordig is dat niet meer zo makkelijk. Maar ze is dus finalist ipv genomineerd. Elly (overleg) 2 okt 2018 10:59 (CEST)
Ja sinds gister, bij plaatsing was ze nog genomineerde. Er zit volgens mij geen check in of je een mens bent of dat de domein zou moeten verschillen, dus dat zou gewoon automatisch moeten kunnen. Maar mijn discussiepunt is of een internetpeiling naar beste kunstenaar vermeldenswaardig is bij gerenommeerde kunstenaars als Claudy Jongstra, na beschreven te hebben dat haar werken te zien zijn bij MoMa etc. Bij de tentoonstellingsoverzichten van een kunstenaar kiezen we er bijvoorbeeld voor een selectie weer te geven van bij voorkeur solo-exposities bij musea en de rest weg te laten. Idem zou je bij prijzen en eretitels bij een kunstenaar er ook voor kunnen kiezen alleen die prijzen en titels te vermelden die daadwerkelijk uitgereikt zijn. Ik was er altijd van uitgegaan dat dat zo was. Mogelijk zijn er wel wat uitzonderingen, bijvoorbeeld als een Nederlandse filmmaker genomineerd is voor een Oscar. Maar bij Bankier van het verzet, die 12 maal genomineerd is voor een Gouden Kalf we hebben het er niet op staan. Hannolans (overleg) 2 okt 2018 13:36 (CEST)
Claudy Jongstra is nu uitverkozen tot kunstenaar van het jaar, dat is zeker vermeldenswaardig. Ik zou er voor de toekomst voor willen pleiten om niet de 100 jaarlijkse nominaties bij de betreffende kunstenaars te vermelden maar te wachten tot de bekendmaking van de kunstenaar van het jaar.Hannolans (overleg) 10 nov 2018 13:02 (CET)
Voor sommige kunstenaars kan het wel degelijk relevant zijn om te vermelden, niet voor een kunstenaars die jaar op jaar af genomineerd worden, maar wel voor sommige anderen. Ik ben niet van plan het volgend jaar voor allemaal te gaan doen in ieder geval. Elly (overleg) 10 nov 2018 16:27 (CET)

Over Juliette Monart[bewerken]

Bestand:Niels delvaux delv!s-London - June 2018 - 1539015222.jpg

Altijd aardig om een recentere foto te hebben, prima dat die op Commons staat, maar deze is imho toch bepaald niet beter dan de oude. Dus de wijzigingen van Juliette heb ik maar weer teruggedraaid. En Juliette Monart zette zowel bij de afbeelding als in het artikel er "© Juliette Monart" bij. In het artikel is dat ongepast, maar verder hoeft dat op zich niet onjuist te zijn (ik heb c:COM:NOTCOPYVIO zelf geschreven), maar ik vraag me af of Juliette Monart de Creative Commons licentie wel helemaal begrepen heeft. Alexis Jazz (overleg) 12 okt 2018 03:21 (CEST)

Door ergens © bij te zetten, verandert er al heel lang niets meer aan de auteursrechtenstatus van een werk. Dat was vroeger zo in de Verenigde Staten, bij mijn weten is dat hier nooit geweest. Dat doet dus geen afbreuk aan de vermeldde licentie, en zegt dus ook niks over het begrijpen van de licentie. Edoderoo (overleg) 12 okt 2018 07:10 (CEST)
bij het uploaden van een foto op wikiportret moet men al stap voor stap verklaren dat men rechthebbende is en akkoord gaat met cc by. Via een mail moet dat nogmaals bevestigd worden. Dan weet ik natuurlijk nog niet of iemand het begrepen heeft. Maar het lijkt mij dat wij er ons voldoende hebben ingespannen. Overigens vond ik de foto ook geen verbetering, daarom had ik hem niet op het artikel gezet. Elly (overleg) 12 okt 2018 08:11 (CEST)
Ik vroeg het jou omdat jij hem had geupload en ik weet natuurlijk niet wat er precies is gezegd via OTRS. Daarom leek het me ook verstandiger om het niet direct bij Juliette aan te kaarten zonder dat te weten.
Edoderoo, ja, ik zei al dat ik NOTCOPYVIO zelf heb geschreven. Maar als een nieuwe gebruiker welke vermoedelijk geen professionele fotograaf is met copyrightsymbooltjes gaat strooien, nota bene voor een foto die vanuit technisch oogpunt geen hoogstandje is, dan vraag ik me toch af of ze het wel heeft begrepen. Ook vreemd is dat Juliette eerder al de bestaande foto van het artikel verwijderde - vermoedelijk twee keer zelfs. Alexis Jazz (overleg) 12 okt 2018 21:12 (CEST)

This Month in GLAM: September 2018[bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
 • Albania report: Collections of Museums in Albania
 • Armenia report: GLAM+Wikidata
 • Australia report: WikiTour AU
 • Brazil report: Developing tGLAM: a landing-page generator for GLAM initiatives
 • France report: European Heritage Days; Linked data for archaeology; Paris: Edit-a-thon at Mobilier National
 • Germany report: History of Women and Democracy, Wikipedia-Culture-Ambassadors and two GLAM-on-Tour-stations in just four weeks
 • Macedonia report: Wiki camps in Macedonia
 • Malaysia report: Wikipedia for Galleries, Libraries, Archives and Museum
 • Mexico report: Open GLAM Mexico 2018
 • Netherlands report: >20,000 press photographs 1940-1990 uploaded, GLAM Wiki Meeting, Aerial Photographs, GLAM-Wiki Manual & Wikipedia Course for Historical Societies
 • Norway report: Women in Red; Researhers Days 2018; The 2019 edition of #wikinobel
 • Poland report: Archival photographs and literary knowledge enrich Polish Wikipedia
 • Serbia report: Impact of GLAM seminars: Decentralization of GLAM activities
 • Sweden report: Wikidata P3595 Biografiskt lexikon för Finland; Student Project at the Nordic Museum; Learning about sources on Swedish Wikipedia
 • UK report: Botanical illustrations and Wiki Loves Monuments in Scotland
 • USA report: Back to school
 • Wikipedia Library report: Books & Bytes–Issue 30, August–September 2018
 • Wikidata report: Wikidata Tour Down Under
 • Calendar: October's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 13 okt 2018 07:29 (CEST)

M/V/X/P[bewerken]

Hoi Elly, de pagina over geheim stemmen is niet de handigste plek om te reageren op wat je schreef over de 'x' en de 'p', dus vandaar maar even hier. Ik dacht eigenlijk, mede op grond van het NOS-artikel waarnaar je zelf al linkte, dat die 'x' nu juist de door de doelgroep zelf gewenste geslachtsaanduiding was. Dat dat toch wat genuanceerder ligt, las ik net in dit interessante artikel. Overigens lijkt 'm/v/p' me ook geen goede oplossing, want de 'm' en de 'v' zijn natuurlijk zelf ook al een 'p', dus dat is (deels) dubbelop. Ach ja, soms verlangt een mens terug naar die goeie ouwe tijd, toen stoere houthakkers nog gewoon stoere houthakkers waren... Androgyne groet, Matroos Vos (overleg) 24 okt 2018 05:46 (CEST)

Dank je voor de link, zeker interessant om te lezen. Ik zou gaan voor de optie "geen registratie". Wie weet komt het ooit zo ver. Hoewel.... Nederland is een behoudend landje en we willen nog steeds van alles over onze inwoners vastleggen. Registratie van kerkgenootschap is ondanks alle gruwelijke gevolgen meen ik pas in de jaren negentig afgeschaft. En die is nog niet helemaal weg, maar vervangen door de Sila-stip, de "stille kracht achter de kerkelijke ledenadministratie". Nu ja, het is een utopie, maar misschien gaan we elkaar ooit zien als medemens zonder al die oordelen over hoe het heurt.... Elly (overleg) 25 okt 2018 00:31 (CEST)

OTRS[bewerken]

 1. over welke competentie(s) dien je te beschikken?
 2. wat schuift dat? je verwacht zeker dat ik er op toe ga leggen
 Klaas `Z4␟` V:  29 okt 2018 22:55 (CET)
Iedere avond komen we op een plek in het land bij elkaar. Reiskosten worden vergoed? Edoderoo (overleg) 29 okt 2018 23:15 (CET)
Dan is dit een beter idee https://wikimediafoundation.org/about/jobs/ Elly (overleg) 30 okt 2018 09:31 (CET)

Schenkenschans (Woerden)[bewerken]

Het is alweer een tijdje geleden, maar in 2011 deed je deze toevoeging op de dp Schenkenschans. Kun je er nog een begripsverklaring achter zetten? Er valt niet snel te vinden wat voor fenomeen (buurtschap, stadspoort, ...?) in of bij Woerden dit is. Groet, Apdency (overleg) 3 nov 2018 13:39 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd Elly (overleg) 3 nov 2018 15:15 (CET)
Thx! Apdency (overleg) 3 nov 2018 15:42 (CET)

This Month in GLAM: October 2018[bewerken]

This Month in GLAM logo 2018.png
Headlines
 • Belgium report: Erbstuecke edit-a-thon; Women in Tech edit-a-thon; Wiki Club Brussels; Wikidata workshop + party
 • Brazil report: "There is no reason not to participate in a GLAM-Wiki initiative": an interview with the director of the Museum of Veterinary Anatomy
 • Estonia report: Estonian art and geoscience collections finding their way to Commons
 • Finland report: (RE)Photographic autumn
 • France report: GLAMWiki 2018 Tel Aviv; City of Grenoble
 • Germany report: GLAMorous Conferences
 • Netherlands report: ‘More Gelders Heritage available via Wikimedia’ by Erfgoed Gelderland; Writing week Friesland; Wiki Techstorm
 • Norway report: Wiki Loves Monuments and wikinobel
 • Poland report: Heirlooms - locally and internationally
 • Serbia report: The growing GLAM
 • Sweden report: Roundtripping Project, Books Import and Wikidata Imported to SOCH
 • Switzerland report: Built heritage conservation on Commons; les sans pagEs at a Modern art museum
 • UK report: Wikidata in Oxford
 • USA report: Wikiconference North America Culture Crawl
 • WMF GLAM report: Documentation survey, Structured Data on Commons consultations, blog posts and conferences
 • Calendar: November's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 9 nov 2018 09:16 (CET)

Troonrede[bewerken]

Kan je een herinnering sturen naar de Rijksoverheid voor Wikipedia:Auteursrechtencafé/Archief/2018-09#Troonrede? (ticket:2018100110005039) Alexis Jazz (overleg) 10 nov 2018 03:02 (CET)

de NL rijksoverheid geeft dat niet vrij. Daar kunnen ze allerlei redenen voor hebben. Een definitief ja of nee geeft een ambtenaar zelden. Een meer algemene politieke lobby lijkt mij veel zinvoller voor al het foto en filmmateriaal. Elly (overleg) 10 nov 2018 08:24 (CET)

Moyde Ani[bewerken]

Dag Elly, weer wat geleerd; ik ben alweer een tijdje in de wachtstand geweest en dan zakken de Wiki-mores weg. Mijn probleem: MOYDE ANI, Engelse site Wikipedia. Dit is een ochtendgebed voor vrome yidjes. Er staat 'lifanecha' (voor Uw aangezicht) en dat moet 'lefanecha' zijn (volgens onze nieuwe rabbijn uit Israël. Omdat ik geen Hebreeuws heb gedaan wil ik dit niet veranderen. Wil jij je hiermee belasten? Met groetjes, Jelle Nauta. Jelle Nauta (overleg) 10 nov 2018 09:20 (CET)

Dag Jelle, wat leuk dat je weer even langskomt, logisch dat dingen wegzakken, het is ook erg ingewikkeld. Je bedoelt denk ik dit artikel: Modeh Ani. Een van de weinige dingen die ik van Hebreeuws weet, is dat het schrift geen klinkers kent, en dat de uitspraak van klinkers van plaats tot plaats zal verschillen. Op deze site, (coffee shop rabbi) Glimlach, staat het woord ook als lifenacha. Is het niet zo dat in Israël het Hebreeuws toch anders wordt uitgesproken dan in New York of Londen bijvoorbeeld, waar de schrijver van dat artikel wellicht vandaan kwam? Er is dacht ik ook geen standaard transliteratie voor het Hebreeuws, en naar het Engels zou ik mij zelf er helemaal niet aan wagen. Maak je misschien niet druk om een letter zou ik zeggen. Succes met arrangeren. Op youtube vond ik allerlei varianten, [als popversie en traditioneel door Sarah Gorby. Elly (overleg) 10 nov 2018 11:37 (CET)
 Bedankt Elly voor je antwoord. Ik zal het overbrengen aan het (jonge) rabbijnenechtpaar en dan moeten ze er maar mee leven. Ze zullen er niet wakker van liggen. 

Met het bewerken van muziek gaat het goed. Sinds mei heb ik een eigen site met nu 35 yiddishe titels en 72 algemene koortitels. Vandaar dat je niet zoveel meer van me merkt op Wikipedia. Alleen....Tova ben Zvi is me nog niet gelukt. Voor haar probeer ik nog wel een keer een site in het Nederlands op te zetten. Hartelijke groeten, Jelle. Jelle Nauta (overleg) 11 nov 2018 08:41 (CET)

Wat leuk Jelle, ik heb je site eens opgezocht. Er staan mooie nummers op die ik in ons koortje ga voorstellen. Vriendelijke groet, Kattiel (overleg) 11 nov 2018 09:30 (CET)
Dat vind ik nou mooi. Elly (overleg) 11 nov 2018 23:39 (CET)