Goede Week

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Goede Week

De Goede Week (ook wel Stille Week, Heilige Week, Grote Week of lijdensweek genoemd en in het Latijn: Hebdomas Sancta of Hebdomas Maior) is in het christendom de naam voor de week vanaf Palmzondag tot Stille Zaterdag. Het zijn de laatste zeven dagen van de Vasten of Veertigdagentijd en is het hoogtepunt van het kerkelijk jaar. In deze week worden Witte Donderdag en Goede Vrijdag gevierd.

Herdenking[bewerken]

In deze dagen tot en met het Hoogfeest van Pasen worden alle gebeurtenissen herdacht die de kern van het christelijk geloof uitmaken, met name het lijden, sterven en verrijzen van Jezus Christus.

De Goede Week en Pasen wordt daarom in het algemeen als het belangrijkste liturgische hoogfeest beschouwd; al wordt Kerstmis, tenminste in het Westen, door het volk uitbundiger gevierd. De Goede Week heeft als zwaartepunt het Triduum Sacrum dat bestaat uit de drie dagen Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.

Daar waar de Tridentijnse ritus gebruikt wordt, duurt deze passietijd nog een week langer, omdat men al een week eerder begint met het lezen van het lijdensverhaal, namelijk op passiezondag, de zondag vóór Palmzondag.

Indeling[bewerken]

Korte beschrijving van de gebeurtenissen per dag volgens de gangbare interpretatie van de Bijbelse gegevens.

Palmzondag[bewerken]

Nisan, 10 - De intocht van Jezus Christus in Jeruzalem. Op Palmzondag wordt er door veel mensen met Palmpasentakjes gezwaaid. De kinderen geven die dan aan oude en/of zieke mensen.

Witte Donderdag[bewerken]

Nisan, 14 - Het laatste avondmaal en gebed in Gethsemane. Het verraad van Judas, resulterend in de gevangenneming van Jezus Christus.

Goede Vrijdag[bewerken]

Nisan, 15 - Gedurende de nacht wordt Hij van rechtbank naar rechtbank gesleept. Tussen acht en negen uur 's ochtends wordt Jezus gekruisigd, tussen twee moordenaars. Drie uur later wordt het donker op heel de aarde, tot drie uur 's middags (Matth. 27:45). Dan sterft Jezus. De aarde schudt, het voorhangsel in de tempel scheurt van boven naar beneden en enkele doden staan op. Nog voor zonsondergang wordt Hij begraven.

Stille Zaterdag of paaszaterdag[bewerken]

Nisan, 16 - Het lichaam van Jezus Christus is in het graf, Zijn ziel is in het paradijs. Men rouwt om het overlijden van Jezus.

Lokale gebruiken[bewerken]

Externe link[bewerken]