Salomé (Bijbel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Maria van Salomé met echtgenoot Zebedeüs en kinderen Johannes en Jakobus. Detail Westfaals paneel, ca. 1480 (Schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek, Maastricht)

Salomé, ook Salome, Maria Salomé of Maria van Salomé is een Bijbels personage, dat twee keer voorkomt in het Nieuwe Testament. Volgens de apocriefe christelijke traditie is zij een van de drie Maria's. Salome is een veel voorkomende Hebreeuwse vrouwennaam (vergelijk: Salomon). Deze Salomé is niet dezelfde als de gelijknamige dochter van Herodias, die de dood van Johannes de Doper bewerkstelligde, maar van wie de naam in het Nieuwe Testament niet genoemd wordt.

Vermelding in de Bijbel[bewerken]

Salomé wordt twee keer genoemd in het Evangelie volgens Marcus:

  • Van een afstand keken ook enkele vrouwen toe, onder wie Maria uit Magdala en Maria de moeder van Jakobus de jongere en van Joses, en Salome (Marcus 15:40).
  • Toen de sabbat voorbij was, kochten Maria uit Magdala en Maria de moeder van Jakobus, en Salome geurige olie om hem te balsemen (Marcus 16:1).

Vermelding in apocriefe bronnen[bewerken]

Salomé is in het apocriefe Evangelie van Thomas de vrouw die samen met een onbekende vroedvrouw voor het kindje Jezus zorgde. Hieruit ontstond later een traditie, waarin ook Salomé wordt voorgesteld als vroedvrouw. Salomé wordt later in het Evangelie van Thomas nogmaals genoemd, logion 61:

  • Salomé zei: "Mens, wie ben jij? Je hebt je neergezet op mijn rustbed en je eet van mijn tafel, alsof je namens iemand komt." Jezus zei haar: "Ik kom namens een gelijke. Mij werd gegeven van wat mijns vaders is." Salomé zei: "Ik ben je leerling."

Maria van Salomé in de traditie[bewerken]

Maria van Salomé is volgens de middeleeuwse traditie een dochter van de heilige Anna en haar derde echtgenoot, Salomeüs of Salomé (zie: de drie Maria's). Ze is daarmee een halfzuster van Maria, de moeder van Jezus. Ze was gehuwd met Zebedeüs en kreeg met hem meerdere kinderen, waaronder twee van de twaalf apostelen: Johannes en Jakobus de Meerdere. Deze waren dus volgens de consequent doorgevoerde traditie beiden neven van Jezus.

Maria van Salomé in de kunst[bewerken]

Zie ook[bewerken]