Olijfberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Olijfberg
הר הזיתים
Zuidzijde van de Olijfberg met de uitgestrekte Joodse begraafplaats
Zuidzijde van de Olijfberg met de uitgestrekte Joodse begraafplaats
Hoogte 826 m
Coördinaten 31° 47′ NB, 35° 15′ OL
Ligging Jeruzalem
Olijfberg (Israël (hoofdbetekenis))
Olijfberg
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Op de voorgrond de Kerk van Alle Naties en op de achtergrond de Russisch-orthodoxe Maria Magdalenakerk

De Olijfberg (Arabisch Dzjebel ez-Zeytun, Hebreeuws Har HaZeitim, הר הזיתים) is een bergrug ten oosten van Jeruzalem. De bergketen bereikt een hoogte van 827 meter, waarvan de eigenlijke Olijfberg met de Hemelvaartskoepel 809 meter hoog reikt en daarmee 120 meter boven het Kidrondal en ongeveer 65 meter boven de Tempelberg uitsteekt.

De berg dankt zijn naam aan de olijfbomen die op de berg groeien. Aan de voet van de berg ligt Gethsemane, de plaats waar Jezus -volgens de christelijke traditie- werd overgeleverd aan de Romeinen. De Olijfberg is de locatie waarop veel Bijbelse gebeurtenissen zich hebben afgespeeld.

In het Bijbelboek Zacharia wordt de Olijfberg als de plaats genoemd vanwaar God zal beginnen met het tot leven wekken van alle overledenen aan het einde der tijden. Om deze reden is de Olijfberg altijd een populaire begraafplaats voor Joden uit Jeruzalem geweest. Tot op de dag van vandaag is de Olijfberg in gebruik als een begraafplaats. Naar schatting zijn er zo'n 150.000 graven op de Olijfberg, waaronder die van bekende personen zoals Zacharia de profeet, Absalom (Yad Avshalom) en een groot aantal rabbijnen.

Hoewel de Olijfberg altijd te maken heeft gehad met vandalisme van graven, zijn vooral tijdens de Jordaanse bezetting van de Olijfberg aan het begin van het ontstaan van het moderne Israël veel graven vernield. Er werd een weg dwars over de begraafplaats aangelegd en Joodse grafstenen werden gebruikt als bouwstenen van huizen, wegen, toiletten, traptreden etc. In totaal zijn tussen 1948 en 1967 zo'n 38.000 graven verdwenen. Na 1967 werd de begraafplaats grotendeels in ere hersteld.

Het laatste Duitse keizerspaar, Wilhelm en Auguste Victoria bezocht de Olijfberg en liet daar een protestantse kerk en een hospitaal bouwen. Voor de ondersteuners was er een Olijfberg-kruis ingesteld.

Verwijzingen in de Bijbel[bewerken]

In de Tenach wordt de Olijfberg twee keer genoemd. De eerste maal ligt het op de route van Koning David die uit Jeruzalem vlucht voor zijn zoon Absalom (II Samuel 15 vers 30). Een tweede maal wordt het genoemd in de profetieën van Zacharias (Zacharias 14 vers 4). Ook wordt er enkele keren impliciet naar de Olijfberg verwezen.

In het Nieuwe Testament wordt de Olijfberg veelvuldig genoemd. De weg van Jeruzalem naar Bethanië liep over deze berg. Ook verbleef Jezus veel op deze berg. Volgens de evangeliën gebruikte Jezus de Olijfberg als rustplaats en als plaats om zijn leerlingen te onderwijzen (Mattheüs 24-25). Volgens de overlevering was dit ook de berg waar Jezus weende over de stad Jeruzalem (Jeruzalem werd in het jaar 70 verwoest).

De Olijfberg heeft vier toppen en is dus eigenlijk een bergrug. Deze bergtoppen zijn, volgens de christelijke uitleg:

  1. De Galileïsche top. Deze wordt zo genoemd omdat de engelen hier gestaan zouden hebben toen ze tot de discipelen spraken (zoals beschreven wordt in het Bijbelboek Handelingen van de Apostelen);
  2. De Hemelvaarts-top. Deze top heet zo omdat dit de plek was vanwaar Jezus naar de Hemel ging;
  3. De profeten-top. Deze top dankt zijn naam aan de graven van de profeten;'
  4. De berg van corruptie. Deze top kreeg zijn naam omdat hier Koning Salomo offerplaatsen voor afgoden bouwde voor zijn buitenlandse vrouwen. (I Koningen 11 vers 7 en II Koningen 23 vers 13).

Externe links[bewerken]