Het Laatste Avondmaal (Jezus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het laatste avondmaal door Leonardo da Vinci (1452-1519)

Het Laatste Avondmaal is een bekende gebeurtenis uit het Nieuwe Testament. Jezus heeft voor zijn kruisdood, circa 30 n.Chr., met zijn discipelen de joodse paasmaaltijd gehouden. Dat is volgens de katholieke traditie op Witte Donderdag. Tijdens deze paasmaaltijd heeft Jezus het Avondmaal ingesteld. Het woord 'laatste' slaat hier op de laatste maaltijd van Jezus voor zijn kruisiging.

Achtergrond[bewerken]

Het woord 'avondmaal' ziet op de instelling die Jezus heeft ingezet. In de christelijke kerk wordt het Avondmaal nog steeds onderhouden. Het wordt het Heilig Avondmaal genoemd en is een van de sacramenten van de kerk. In de oosters-orthodoxe kerken en de rooms-katholieke kerk wordt het Laatste Avondmaal herdacht in de eucharistie.

Een andere theorie over het laatste avondmaal beweert dat dit niet de sederavond van Pesach kan zijn, maar een sie'oedat siejoem (seudas) of se'oedat mitswa die de avond van 14 nisan, vastendag vanwege de eerstgeborenen, vervangt. De sie'oedas siejoem (valt onder de algemene naam: seudat mitzvah) is een feestmaal dat traditioneel gevierd wordt na het afsluiten van een traktaat (masechtah) uit de Tenach of de Talmoed en op geoorloofde wijze vermijdt men zodoende te hoeven vasten, wat nu zelfs traditie is geworden.

Tijdens het Laatste Avondmaal kwam het verraad van Judas in de openbaarheid. Het Laatste Avondmaal is een bekend motief in de schilderkunst.

De bovenzaal waar het Laatste Avondmaal plaatsvond wordt Coenaculum (cunaculum) genoemd. Aangenomen wordt, dat deze zaal lag op de berg Sion, Jeruzalem. De kruisvaarders maakten er een kapel van.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]