Bart D. Ehrman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bart Ehrman
Bart Ehrman in 2012.
Bart Ehrman in 2012.
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Bart Denton Ehrman
Geboortedatum 5 oktober 1955
Geboorteplaats Lawrence (Kansas)
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Bijbelwetenschap
Onderzoek Tekstvarianten van het Nieuwe Testament, historische Jezus, vroegchristelijke geschriften, orthodoxe corruptie van de Schrift
Publicaties De evolutie van de Bijbel (2005)
God's Problem (2008)
Jesus, Interrupted (2009)
Forged (2011)
Bekend van Tekstkritiek van de Bijbel
Overig
Religie geen (agnost)[1]
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Bart Denton Ehrman (Lawrence (Kansas), 5 oktober 1955) is een Amerikaans nieuwtestamenticus en historicus. Hij werd in 2003 James A. Gray distinguished Professor Religiestudies aan de Universiteit van North Carolina te Chapel Hill. Ehrman is een vooraanstaand Bijbelwetenschapper: hij heeft meer dan vijfentwintig boeken geschreven en bewerkt, waaronder drie academische leerboeken. Daarnaast heeft hij ook het brede publiek bereikt door onder andere vier New York Times-bestsellers te schrijven en in openbaar debat te gaan met andere geleerden. Ehrmans werk richt zich op tekstkritiek van het Nieuwe Testament, de historische Jezus en de ontwikkeling van het vroege christendom.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Ehrman is opgegroeid in Lawrence (Kansas), waar hij op de Lawrence High School zat en in 1973 deel uitmaakte van het state champion debate-team. Aan het Moody Bible Institute begon hij zijn studie van de Bijbel en de talen waarin het oorspronkelijk was geschreven. In 1978 studeerde hij af aan het Wheaton College in Illinois. Hij behaalde zijn PhD en Master of Divinity aan het Princeton Theological Seminary, waar hij studeerde onder Bruce Metzger. Hij verkreeg voor zowel zijn BA in 1978 als zijn PhD in 1985 magna cum laude.[2]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ehrman werd als tiener evangelisch christen. In zijn boeken verhaalt hij dat hij in zijn jeugdig enthousiasme als "wedergeboren" christenfundamentalist zeker was dat God het Bijbelse woord had geïnspireerd en de teksten zou hebben behoed voor enige fouten.[3] Zijn wens om de oorspronkelijke woorden van de Bijbel te begrijpen brachten hem ertoe om klassieke talen en tekstkritiek te gaan bestuderen. In zijn masterfase raakte hij er echter van overtuigd dat er tegenspraken en discrepanties in de Bijbelse handschriften waren die niet geharmoniseerd of verzoend konden worden. Hij is daarna nog 15 jaar vrijzinnig christen gebleven, maar werd ten slotte agnost nadat hij had geworsteld met het filosofische probleem van het lijden.[3]

Ehrman heeft sinds 1988 aan de Universiteit van North Carolina te Chapel Hill onderwezen, daarvoor vier jaar aan de Rutgers-universiteit. Aan de UNC is hij Directeur van Masterstudies en Voorzitter van de Faculteit der Religiewetenschappen geweest. In 2009 ontving hij de J. W. Pope “Spirit of Inquiry” Teaching Award, in 1993 de UNC Undergraduate Student Teaching Award, in 1994 de Phillip and Ruth Hettleman Prize for Artistic and Scholarly Achievement en de Bowman and Gordon Gray Award voor uitmuntend onderwijs.[2]

Heden is Ehrman co-redacteur van de boekenreeks New Testament Tools, Studies, and Documents (E. J. Brill), co-hoofdredacteur bij het tijdschrift Vigiliae Christianae en maakt deel uit van nog enkele andere tijdschrift- en monografieredacties. Ehrman is voorzitter geweest van de Southeast Region of the Society of Biblical literature en daarbinnen hoofd van de afdeling nieuwtestamentische tekstkritiek, recensieredacteur van het Journal of Biblical Literature en redacteur van de monografieënreeks The New Testament in the Greek Fathers (Scholars Press).[2]

Ehrman houdt vaak lezingen in de Verenigde Staten en heeft aan verscheidene openbare debatten deelgenomen, waaronder met Richard Swinburne, William Lane Craig, Dinesh D'Souza, Mike Licona, Craig A. Evans,[4] Daniel B. Wallace, Peter J. Williams, James White en Darrell Bock.

In 2006 en 2009 verscheen Ehrman bij The Colbert Report[5][6] en The Daily Show[7] om respectievelijk zijn boeken De evolutie van de Bijbel (Engelse titel: Misquoting Jesus) en Jesus, Interrupted te promoten.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Ehrman heeft meer dan 25 boeken op zijn naam staan over het Nieuwe Testament en het vroege christendom, op zowel academisch als populair niveau, waaronder vier New York Times bestsellers: De evolutie van de Bijbel,[8] Jesus, Interrupted',[9] God's Problem[10] en Forged.[11][12] Het merendeel van zijn werk gaat over tekstkritiek en het Nieuwe Testament. Zijn boeken zijn al in 27 talen vertaald.

In The Orthodox Corruption of Scripture (1996) stelt Ehrman dat er een nauw verband bestaat tussen de sociologische geschiedenis van het vroege christendom en de totstandkoming van het Nieuwe Testament als tekstuele traditie. Hij gaat na hoe vroege twisten tussen christelijke ‘heterodoxie’ en ‘orthodoxie’ de overdracht van de documenten beïnvloedden. Ehrman wordt vaak beschouwd als een pionier in het leggen van verbanden tussen de geschiedenis van de vroege Kerk en tekstvarianten van Bijbelmanuscripten, en voor zijn introductie van termen als 'proto-orthodox christendom'.

In Jesus: Apocalyptic Prophet of the New Millennium (1999) betoogt Ehrman dat de historische Jezus een apocalyptische prediker was, en dat zijn apocalyptische overtuigingen vastgelegd zijn in de vroegste christelijke documenten: het Evangelie volgens Marcus en de authentieke brieven van Paulus. De eerste christenen geloofden dat Jezus weldra zou terugkeren en hun overtuigingen worden weerspiegeld in de oudste christelijke geschriften.

In De evolutie van de Bijbel (Misquoting Jesus, 2005) bespreekt Ehrman nieuwtestamentische tekstkritiek. Hij biedt een overzicht van de ontwikkeling van de nieuwtestamentische manuscripten en van de oorzaken van manuscriptfouten in het Nieuwe Testament.

In Jesus, Interrupted (2009) beschrijft hij de vooruitgang die academici hebben geboekt in hun onderzoek van de Bijbel in de laatste tweehonderd jaar en wat de resultaten zijn. Deze zijn vaak onbekend bij een breed publiek. Ehrman wijst onder andere op de verscheidenheid aan opvattingen die in het Nieuwe Testament te vinden zijn, het bestaan van vervalste boeken in het Nieuwe Testament die in naam van de apostelen geschreven werden door christelijke auteurs die decennia later leefden, evenals op de latere uitvinding van christelijke doctrines - zoals het concept van een lijdende messias, de goddelijke natuur van Jezus en de drievuldigheid.

In Forged (2011) poneert Ehrman dat een aantal boeken in het Nieuwe Testament vervalsingen zijn en toont hij aan hoe wijdverbreid het gebruik van vervalsing was bij vroegchristelijke auteurs en hoe het in de oudheid veroordeeld werd als frauduleus en onwettig. Zijn academisch werk Forgery and Counterforgery is een diepgaande studie van de praktijk van vervalsing in het Nieuwe Testament en de vroegchristelijke literatuur. Ehrman legt uit dat er verkeerd toegeschreven of pseudepigrafische boeken in het Nieuwe Testament en ‘vervalsingen’ in de vroegchristelijke literatuur zijn. Hij bespreekt waarom bepaalde geschriften in het Nieuwe Testament en de vroegchristelijke literatuur als vervalsingen worden gezien en kijkt ook naar het fenomeen van vervalsing in de bredere context van de Grieks-Romeinse wereld.

In 2012 publiceerde Ehrman Did Jesus Exist? waarin hij de these verdedigt dat Jezus van Nazareth echt bestaan heeft, in tegenstelling tot de Jezusmythe-theorie waarin Jezus wordt gezien als een volledig verzonnen figuur die ontstaan is uit een samensmelting van oudere mythes en religieuze opvattingen uit het jodendom en/of de bredere context van de klassieke oudheid. Zijn verwachting was dat het boek zowel door bepaalde atheïsten als door fundamentalistische christenen zou worden bekritiseerd. Als antwoord op het boek publiceerde Richard Carrier in april 2012 een uitvoerige kritiek op de feiten en methodologie van Ehrman.[13] Ehrman beantwoordde op zijn beurt de kritiek van Carrier op zijn website en verdedigde zich voornamelijk tegen de aanklacht van Carrier dat zijn boek feitelijke fouten bevat.[14] In 2013 werd ook het boek Bart Ehrman and the Quest of the Historical Jesus of Nazareth: An Evaluation of Ehrman's Did Jesus Exist? uitgebracht als repliek op Did Jesus Exist? met bijdragen van Richard Carrier, D.M. Murdock, Earl Doherty, René Salm, David Fitzgerald, Frank R. Zindler en Robert M. Price. Earl Doherty repliceerde ook met het boek The End of an Illusion: How Bart Ehrman’s “Did Jesus Exist?” Has Laid the Case for an Historical Jesus to Rest.

In 2014 verscheen How Jesus Became God: The Exaltation of a Jewish Preacher from Galilee.[15] In dit boek stelt hij o.a. dat Paulus het idee had dat Jezus een engel was vóór zijn incarnatie als mens op aarde.[16]

Filantropie[bewerken | brontekst bewerken]

Bart Ehrman heeft de Bart Ehrman Foundation opgericht om geld in te zamelen voor de bestrijding van armoede, hongersnood en dakloosheid.[17] Hij begon zijn “Christianity in Antiquity (CIA)”-blog in 2012 en al de ingezamelde contributie wordt geschonken aan verscheidene goede doelen.[18] Op zijn blog geeft Ehrman zijn inzichten en meningen over het Nieuwe Testament en het vroege christendom, bespreekt er zijn boeken en publieke debatten, reageert op kritiek van andere geleerden en beantwoordt vragen en zorgen die lezers opwerpen. In zijn eerste jaar haalde de blog $37.000 aan contributie op voor goede doelen.[19]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

 • Didymus the Blind and the Text of the Gospels (The New Testament in the Greek Fathers; No. 1). Society of Biblical Literature (1987). ISBN 1-55540-084-1.
 • The Text of the New Testament in Contemporary Research: Essays on the Status Quaestionis. Wm. B. Eerdmans Publishing Company (1995). ISBN 0-8028-4824-9.
 • The Orthodox Corruption of Scripture: The Effect of Early Christological Controversies on the Text of the New Testament. Oxford University Press, VS [1996] (2011). ISBN 0-19-973978-1.
 • After the New Testament: A Reader in Early Christianity. Oxford University Press, VS (1998). ISBN 0-19-511445-0.
 • Jesus: Apocalyptic Prophet of the New Millennium. Oxford University Press, VS (1999). ISBN 0-19-512474-X.
 • Lost Scriptures: Books that Did Not Make It into the New Testament. Oxford University Press, VS (2003). ISBN 0-19-514182-2.
 • The New Testament and Other Early Christian Writings: A Reader. Oxford University Press, VS (2003). ISBN 0-19-515464-9.
 • The Apostolic Fathers: Volume I. I Clement. II Clement. Ignatius. Polycarp. Didache. Harvard University Press (2003). ISBN 0-674-99607-0.
 • The Apostolic Fathers: Volume II. Epistle of Barnabas. Papias and Quadratus. Epistle to Diognetus. The Shepherd of Hermas. Harvard University Press (2003). ISBN 0-674-99608-9.
 • Ehrman, Bart; Jacobs, Andrew S., Christianity in Late Antiquity, 300-450 C.E.: A Reader. Oxford University Press, VS (2003). ISBN 0-19-515461-4.
 • The New Testament: A Historical Introduction to the Early Christian Writings. Oxford University Press, VS (2003). ISBN 0-19-515462-2.
 • Lost Christianities: The Battles for Scripture and the Faiths We Never Knew. Oxford University Press, VS (2003). ISBN 0-19-514183-0.
 • A Brief Introduction to the New Testament. Oxford University Press, VS (2004). ISBN 0-19-516123-8.
 • Truth and Fiction in The Da Vinci Code: A Historian Reveals What We Really Know about Jesus, Mary Magdalene, and Constantine. Oxford University Press, VS (2004). ISBN 0-19-518140-9.
 • Metzger, Bruce M.; Ehrman, Bart, The Text of the New Testament: Its Transmission, Corruption, and Restoration. Oxford University Press, VS (2005). ISBN 0-19-516667-1.
 • Misquoting Jesus: The Story Behind Who Changed the Bible and Why. HarperSanFrancisco (2005). ISBN 0-06-073817-0.
 • Peter, Paul, and Mary Magdalene: The Followers of Jesus in History and Legend. Oxford University Press, VS (2006). ISBN 0-19-530013-0.
 • The Lost Gospel of Judas Iscariot: A New Look at Betrayer and Betrayed. Oxford University Press, VS (2006). ISBN 978-0-19-531460-1.
 • God's Problem: How the Bible Fails to Answer Our Most Important Question – Why We Suffer. HarperCollins, VS (2008). ISBN 978-0-06-117397-4.
 • Jesus, Interrupted: Revealing the Hidden Contradictions in the Bible (And Why We Don't Know About Them). HarperCollins, VS (2009). ISBN 978-0-06-117394-3.
 • Forged: Writing in the Name of God—Why the Bible's Authors Are Not Who We Think They Are. HarperCollins, VS (2011). ISBN 978-0-06-201261-6.
 • Ehrman, Bart; Pleše, Zlatko, The Apocryphal Gospels: Texts and Translations. Oxford University Press, VS (2011). ISBN 978-0-19-973210-4.
 • Did Jesus Exist?:The Historical Argument for Jesus of Nazareth. HarperCollins, VS (2012). ISBN 978-0-06-220460-8.
 • Forgery and Counterforgery: The Use of Literary Deceit in Early Christian Polemics. Oxford University Press, VS (2012). ISBN 978-0-19-992803-3.
 • The Bible: A Historical and Literary Introduction. Oxford University Press, VS (2013). ISBN 978-0-19-530816-7.
 • The Other Gospels: Accounts of Jesus from Outside the New Testament. Oxford University Press, VS (2013). ISBN 978-0199335220.
 • How Jesus Became God: The Exaltation of a Jewish Preacher from Galilee. HarperOne, VS (2014). ISBN 978-0061778186.
 • Jesus Before the Gospels: How the Earliest Christians Remembered, Changed, and Invented Their Stories of the Savior. HarperOne, VS (2016). ISBN 978-0-06-228520-1.
 • The Triumph of Christianity. How a Forbidden Religion Swept the World. Simon & Schuster, VS (2018). ISBN 1501136704.
 • Heaven and Hell: A History of the Afterlife. Simon & Schuster, VS (2020) ISBN 978-1786077202

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]