The Daily Show (Verenigde Staten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Daily Show
Het logo van het programma toen Jon Stewart het presenteerde (1999–2015)
Genre Komedie
Satire
Speelduur 22 minuten
Presentatie Craig Kilborn (1996–1998)
Jon Stewart (1999–2015)
Trevor Noah (2015–)
Regie Chuck O'Neil
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 22 juli 1996
Afleveringen 1.918 (25 augustus 2010)
Zender Comedy Central
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie
De studio van The Daily Show
Jon Stewart, de vorige presentator van het programma

The Daily Show (op dit moment The Daily Show with Trevor Noah) is een latenighttalkshow en satirisch nieuwsprogramma, momenteel gepresenteerd door Trevor Noah, geproduceerd en uitgezonden door het Amerikaanse televisiestation Comedy Central. ‘The Daily Show’ is in Nederland en Vlaanderen te zien bij Comedy Central en online terug te kijken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het komische programma startte op maandag 22 juli 1996 en werd gepresenteerd door Craig Kilborn, die de nieuwspresentator speelde. In 1999 verliet hij het programma en werd hij vervangen door presentator Jon Stewart. Sinds Stewarts entree lag de focus van The Daily Show op de hypocrisie van Amerikaanse (televisie-)media en politiek. Het heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevend programma op het gebied van politiek commentaar op de Amerikaanse televisie, met een opvallend jong publiek.[1]

Het programma is zeer kritisch op de serieuze nieuwszenders, die hun journalistieke verantwoordelijkheid niet zouden nemen. In oktober 2004 was Stewart te gast in het CNN-programma Crossfire.[2]. Hij stelde in die uitzending dat het programma kwalijk is voor Amerika. Het programma doet alsof er serieus gedebatteerd wordt, maar zou feiten uit het oog verliezen en belust zijn op sensatie. De kritiek van een van de presentatoren van Crossfire dat Stewart te weinig kritische vragen stelt aan zijn eigen gasten, weerlegde Stewart door te stellen dat hij - als maker van een komedieprogramma - niet dezelfde verantwoordelijkheid draagt als serieuze journalisten. Het 14 minuten durende fragment werd miljoenen keren bekeken op YouTube.[3] Toen enkele maanden later het CNN-programma van de buis gehaald werd, verklaarde CNN dat de kritiek van Stewart hier debet aan was.[4]

Het programma wordt steeds invloedrijker. In oktober 2010 was voor het eerst een zittende president te gast in het programma, namelijk Barack Obama.[5] De invloed bleek ook toen in december 2010 een wet door de Republikeinen geblokkeerd dreigde te worden. Het ging om een wet die voorziet in financiële hulp aan de nabestaanden van de werkers die in de nasleep van 9/11 stierven aan ziektes als gevolg van hun werk op Ground Zero. The Daily Show besloot een complete aflevering aan het onderwerp te wijden. Toen de wet alsnog ingevoerd kon worden, roemde het Witte Huis Jon Stewart voor diens inzet.[6]

Het programma won vele prijzen, waaronder in 2006 de Emmy's voor Outstanding Variety, Music or Comedy Series en Outstanding Writing for a Variety, Music or Comedy Program. Time selecteerde het tv-programma in 2010 voor de lijst van 100 beste televisieprogramma's aller tijden.

In 2015 maakte Jon Stewart bekend het programma per augustus 2015 te verlaten. Hij is ondertussen vervangen door de Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah.

Correspondenten[bewerken | brontekst bewerken]

De correspondenten hebben twee taken in het programma: ze schuiven aan als 'experts' over een bepaald onderwerp of ze leveren een bijdrage met een interview of reportage. Iedere correspondent verzorgt zijn eigen onderdeel in het programma.

Huidige[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige[bewerken | brontekst bewerken]

Columnisten[bewerken | brontekst bewerken]

Spin-offs[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ondertussen is er een spin-off van The Daily Show gemaakt, namelijk The Colbert Report van oud-'correspondent' Stephen Colbert. Deze is in oktober 2005 van start gegaan. Dit programma is een parodie op programma's als die van Bill O'Reilly.
  • Voormalig correspondent John Oliver heeft sinds april 2014 een eigen show genaamd Last Week Tonight with John Oliver. Het programma volgt een soortgelijk format als The Daily Show, waarbij actualiteiten van komisch en kritisch commentaar worden voorzien door de presentator.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Americans Spending More Time Following the News Pew Research Center, 12 september 2010
  2. cf.01.html, Transcripts.CNN.com
  3. Jon Stewart on Crossfire YouTube, 16 januari 2006
  4. CNN Will Cancel 'Crossfire' and Cut Ties to Commentator The New York Times, 6 januari 2005
  5. Obama Makes Historic Appearance on 'Daily Show' Yahoo! News, 28 oktober 2010
  6. White House Lauds Jon Stewart for Pushing Passage of 9/11 Health Bill CBS News, 21 december 2010
Zie de categorie The Daily Show van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.