Jon Stewart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jon Stewart

Jon Stewart, pseudoniem van Jonathan Stuart Leibowitz (New York City, 28 november 1962), is een Amerikaanse komiek, acteur, producent en auteur. Hij is vooral bekend als presentator van de The Daily Show, die in 1996 begon, en met Stephen Colbert als producent van The Colbert Report. Dat zijn twee satirische televisieprogramma's die voornamelijk de Amerikaanse media en politiek te kijk zetten.

Een interview met Stewart bij het Amerikaanse nieuwskanaal CNN in oktober 2004 veroorzaakte veel ophef in de Verenigde Staten. Bij de live debatshow Crossfire veegde hij met twee interviewers de vloer aan, omdat zij zogenaamde partisan hacks waren van dé twee politieke partijen in de Verenigde Staten. Zij deden er niets aan om het politieke debat, waarvan Stewart vond dat de Verenigde Staten het broodnodig hebben, te ondersteunen in hun programma. Een tijd later werd de show gestopt door CNN. De producenten van CNN noemden de kritiek van Stewart als hun reden om het te stoppen en zeiden dat Stewart hun had ingegeven om meer het nieuws en minder de opinie te brengen.

In 2004 kwam zijn boek America (The Book): A Citizen's Guide to Democracy Inaction uit, een komische les in het Amerikaanse burgerschap. In 2010 volgde een soortgelijk boek genaamd Earth (The Book): A Visitor's Guide to the Human Race, een komische handleiding voor buitenaardse wezens om mensen en de mensheid te leren begrijpen.

Op 3 maart 2006 presenteerde hij de 78ste Oscaruitreiking en op 24 februari 2008 presenteerde hij de 80ste.

Stewart organiseerde in oktober 2010 samen met Stephen Colbert de Rally to Restore Sanity and/or Fear. Op de demonstratie kwamen ongeveer 215.000 mensen af. Het doel van de bijeenkomst was om een uitlaatklep te geven aan de meer gematigde Amerikanen die niet werden gehoord omdat, volgens Stewart, mensen met extreme ideeën, waar slechts 15 tot 20 procent van de Amerikanen toe behoort, de discussie over de politiek in de Verenigde Staten bepalen. De demonstratie was een pleidooi voor een redelijke discussie.

Op 6 augustus 2015 presenteerde Stewart zijn laatste (extra lange) uitzending. Hij heeft aangegeven zich te willen richten op stand-upcomedyshows, en mogelijk ook als nieuwscorrespondent te willen werken.

Externe link[bewerken]