Komiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
André van Duin, Nederlands komiek

Een komiek is een persoon die door middel van gelaatsexpressies, lichaamstaal of spraak mensen probeert te laten lachen. Ook wordt het woord komisch als bijwoord wel gebruikt als synoniem van grappig.

Veelal wordt ook het Engelstalige comedian gebruikt. Een vrouwelijke komiek wordt een comédienne genoemd.

Diverse vormen van komieken[bewerken]

Hieronder worden verschillende soorten komieken behandeld. Alhoewel ze hieronder als solo-artiesten worden beschreven kunnen komieken ook als duo of met een grotere groep mensen optreden.

  • Een clown is een entertainer die meestal actief is in een circus. Typisch voor dit soort komieken is dat ze zich schminken, extravagante kleren dragen en acrobatische stunts en goocheltrucs uitvoeren. Er bestaan echter ook tv-clowns en clowns die in ziekenhuizen patiënten opvrolijken, de zogenaamde cliniclowns. Een van de voorlopers van de clown is de nar, harlekijn of joker, een komische artiest tijdens de middeleeuwen en in de eeuwen voor de Verlichting. Hij trad op aan het hof om de koning en de edelen te vermaken of tijdens kermissen en andere volksfeesten om het gewone volk te amuseren.
  • Een cabaretier of een revueartiest is een entertainer die grappige monologen (conferences) of sketches vertelt aan een publiek in een theaterzaal. Meestal wisselt hij zijn humoristische vertellingen af met zelfgemaakte muziek. Deze liedjes of instrumentale uitvoeringen zijn meestal ernstig bedoeld zodat het publiek even kan bijkomen van het lachen, maar kunnen eveneens humoristisch van aard zijn. De humor is meestal verbaal, maar ook slapstick is populair.
  • Een stand-upcomedian is een komiek die komische monologen opvoert in nachtclubs, cafés, casino's en kleinere zaaltjes. Terwijl je om clown of cabaretier te worden een speciale opleiding moet volgen moet een stand-upcomedian enkel in staat zijn om zijn publiek te entertainen. Veel stand-upcomedians hebben hun vak uit ervaring geleerd en brengen tijdens hun shows ook voornamelijk verbale humor, met af en toe wat komische mimiek. Muzikale intermezzo's zijn meestal schaars.
  • Radiokomieken zijn komieken die op de radio verschijnen. De humor die zij brengen is in essentie verbale humor en kan gepaard gaan met allerlei geluidseffecten die de fantasie van de luisteraars prikkelen. Voor humoristische auteurs is radio ook het geschikte medium om hun teksten te laten voorlezen.
  • Tv- en of filmkomieken zijn komieken die hun bekendheid voornamelijk aan film of televisie te danken hebben. Ze kunnen optreden in tv-series die uit een afgerond verhaaltje bestaan (sitcoms) of uit meerdere korte komische vertellingen (sketches). De humor legt vaak een grote nadruk op het visuele. Voor het grote publiek zijn dit soort komieken vaak het herkenbaarst en dus ook het populairst.
  • Tot slot bestaan er ook een groot aantal muzikale artiesten die komische liedjes maken. Er zijn doorgaans twee categorieën: zaal-, theater- of televisiekomieken die komische singles opnemen en muzikale artiesten wiens repertoire grotendeels humoristisch getint is. Een bekend komisch muzikaal genre is de pastiche (in de klassieke muziek) en de carnavalskraker. De humor bij dit soort muzikale artiesten is meestal verbaal of gebaseerd op geluidseffecten of bekende melodieën die in een ludieke context worden geplaatst.

Zie ook[bewerken]