Beluister (info)

Duo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het artikel over de Nederlands overheidsdienst, Dienst Uitvoering Onderwijs, zie aldaar
Laurel & Hardy. Een beroemd komisch duo.

Een duo is een tweetal personen die samen een bepaalde taak uitvoeren.

Muzikale duo's[bewerken | brontekst bewerken]

Dit kan de naam zijn van een werk of betrekking hebben op de uitvoerenden in de muziek of het theater. Vaak bestaat een muzikaal duo uit twee personen die hetzelfde instrument bespelen, bijvoorbeeld:

Béla Bartók componeerde 44 duo’s voor twee violen.

Ook andere combinaties zijn mogelijk: duo voor viool en piano, voor piano en fagot, of voor twee saxofoons van verschillende ligging (tenor- en altsaxofoon bijvoorbeeld), duo voor viool en altviool (bijvoorbeeld van Ravel), of ook ongewone combinaties: duo voor beiaard en gitaar.

Ook in de wereld van de popmuziek zijn diverse bekende duo's bekend, zoals The Everly Brothers, Simon & Garfunkel, Ike & Tina Turner, Sam & Dave en The White Stripes

Duo's in de sportwereld[bewerken | brontekst bewerken]

In de sport bestaat een duo uit twee personen die dezelfde sport uitoefenen en samen een sportprestatie leveren, zoals:

Duo's in de bedrijfswereld[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in uitvoerend werk spreekt men wel van een duo als twee mensen een verantwoordelijkheid delen. De verdeling van het werk kan zo zijn dat elke partner een eigen deelverantwoordelijkheid heeft, maar het komt ook voor dat een duo gelijke verantwoordelijkheden heeft op verschillende taken (bijvoorbeeld in deeltijdarbeid).

Duo's in de entertainmentwereld[bewerken | brontekst bewerken]

Journaals en andere nieuwsuitzendingen maken soms gebruik van duo-presentatie, zoals Pauw & Witteman, Barend & Van Dorp. Het fenomeen bestaat ook bij ontspanningsprogramma's, zoals Het Huis Van Wantrouwen, Schalkse Ruiters, De Mike en Thomas Show en Zonde van de zendtijd. Er zijn ook een aantal artiesten die optreden als duo, zoals Shuman & Angel-Eye en Siegfried & Roy. Tevens bestaan er ook een groot aantal komische duo's, zoals onder meer Laurel & Hardy, Bassie en Adriaan, Peppi en Kokki en Gaston en Leo. Vaak is een van de twee komieken de aangever of sidekick, terwijl de andere voor de meeste grappen zorgt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]