Peppi en Kokki

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Peppi en Kokki
Peppi en Kokki (1974)
Peppi en Kokki (1974)
Genre Jeugdserie
Bedenker Imme Dros
Herman Kortekaas
Nan de Vries
Voice-over Will van Selst
Bob Verstraete
Hoofdrollen Herman Kortekaas
Gerard van Essen
Regie Nan Wemelink
Nan de Vries
Scenario Imme Dros
Herman Kortekaas
Nan de Vries
Muziek Joop Stokkermans
Harrie Geelen
Zang intro:
Marnix Kappers
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent René Sleven
Uitzendingen
Start 18 oktober 1972
Einde 29 mei 1978
Afleveringen 83
Netwerk of omroep KRO
Zender Publieke omroep
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Peppi en Kokki was een Nederlands komisch duo, gespeeld door Gerard van Essen (Peppi, de dikke) en Herman Kortekaas (Kokki, de dunne).

Van 18 oktober 1972 tot 29 mei 1978 was er ook een gelijknamig kinderprogramma rond het duo te zien op televisie bij de KRO. De verhaaltjes draaiden om de twee matrozen die korte avonturen beleefden op zoek naar een baantje om "centjes te verdienen".

Vanaf 1957 waren zij al bekend in de variété als het clownsduo Pipo en Koko, beter bekend als De Kame's (komische, acrobatische, muzikale excentrieken).[1]

Achtergrond[edit | edit source]

Hun act was geïnspireerd op die van Laurel en Hardy en het Canadese clownsduo Sol en Gobelet. Net als zij gebruikten ze slapstickhumor. Dat deze humor van een veel simpeler niveau was dan bij Laurel en Hardy komt doordat Peppi en Kokki zich voornamelijk richtten op kinderen, net als Sol en Gobelet, terwijl hun Amerikaanse collega's een volwassen publiek voor ogen hadden. Net als de eerste Laurel & Hardy-films, waren de afleveringen van Peppi & Kokki geluidloos. De filmpjes werden wel voorzien van pianomuziek en een voice-over (Will van Selst en Bob Verstraete) die uitlegde wat er precies gebeurde. De televisieserie werd geschreven door Imme Dros, Herman Kortekaas en Nan de Vries, die de serie tevens regisseerde.

De herkenningsmelodie werd ingezongen door Marnix Kappers.

In 1979 moest Herman Kortekaas vanwege een hernia zijn medewerking stoppen waarna er een einde kwam aan de samenwerking tussen hem en Gerard van Essen.

In 1980 nam Charly Ross de rol van Kokki over in de voorstellingen.[2] Het nieuwe duo trad op in Circus Mikkenie, waar Ross artistiek leider van was.[2] In 1981 reisde het circus onder een andere naam: Circus Mariska. Peppi en Kokki werkten nu samen in één show met Cor Witschge als Pipo de Clown om de concurrentie aan te gaan met Circus Bassie en Adriaan.[3] Van Essen is hierna verdergegaan met het optreden bij (kinder)feesten en partijen.[4] Met verschillende tegenspelers in de rol Kokki.[5][6]

De televisieserie werd tussen 1992 en 1995 herhaald door de TROS en op VHS uitgebracht bij uitgever Goodview, waardoor er plannen kwamen voor een nieuwe reeks met Van Essen.[7] Dit is er echter niet meer van gekomen. De serie werd ook in 2002, 2004 en 2005 herhaald door Z@ppelin.

In 2003 kwam een jubileum-dvd met diverse afleveringen uit.

Afleveringen[edit | edit source]

In totaal verschenen er 83 afleveringen.

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Peppi en Kokki voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rolverdeling[edit | edit source]

Personage Acteur/actrice
Peppi Gerard van Essen
Kokki Herman Kortekaas
Verteller/voice-over Bob Verstraete
Will van Selst
Buurman Beer Dick Scheffer
Madelief ?
Burgemeester Will van Selst
Jurylid IJf Blokker
Sinterklaas Adrie van Oorschot
Omroeper Hans van Willigenburg
Mevrouw Van Peppelen Hetty Blok
Oogarts Allard van der Scheer
Boze buurman IJf Blokker

Speelfilm[edit | edit source]

Op het hoogtepunt van hun populariteit maken Peppi en Kokki een speelfilm Peppi & Kokki bij de marine - Het geheim van Kommandant Plus (1976). In tegenstelling tot de televisieserie wordt er in de film door het duo ook zelf gesproken. In de film spelen ook Jaap Stobbe en Jules Croiset een rol.

In 1998 verscheen de film op VHS bij Arcade en in 2006 op dvd bij Bridge Entertainment.

De afleveringen Een dagje naar het strand, De bom moet barsten en Aan boord van het oorlogsschip zijn afkomstig uit deze film.

Trivia[edit | edit source]

Externe links[edit | edit source]