Sint Johannes de Deoziekenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint Johannes de Deoziekenhuis
hoofdgebouw
Locatie
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 38′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie ziekenhuis
Huidig gebruik seniorenwoningen
Bouw gereed 1889
Sluiting 2006
Verbouwing 2014
Architectuur
Bouwstijl neogotiek
Bouwinfo
Architect Blanke
Detailkaart
Sint Johannes de Deoziekenhuis (Haarlem)
Sint Johannes de Deoziekenhuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
De hoofdingang. Foto gemaakt met dank aan Beelen Sloopwerken

Het Sint Johannes de Deoziekenhuis (of Joannes, later gefuseerd tot het Kennemer Gasthuis) is een voormalig ziekenhuis in Haarlem. Het is in april 2006 gesloten, toen het nieuwe Kennemer Gasthuis locatie noord in gebruik genomen werd. Het voormalige ziekenhuis lag onmiddellijk ten noorden van het stadscentrum.

Het ziekenhuis is in 1889 gebouwd door architect Blanke in neogotische stijl.[1] Het is in de loop der jaren flink uitgebreid. In 1991 fuseerde het met Elisabeth Gasthuis of Groote Gasthuis en het Zeeweg Ziekenhuis in IJmuiden, waardoor het Kennemer Gasthuis ontstond. Zowel het Zeeweg Ziekenhuis als De Deo waren afgeschreven. Na veel politiek getouwtrek werd besloten om een nieuw ziekenhuis te bouwen en de locatie Elisabeth Gasthuis uit te breiden en te renoveren.

Alle gebouwen zijn gesloopt, op het oude monumentale hoofdgebouw na. Op het terrein is een nieuwe woonwijk aangelegd waar het Joannes de Deoplein vernoemd is naar dit voormalig ziekenhuis. Het voormalige ziekenhuis is in 2014 omgebouwd tot appartementen voor senioren met een restaurant in de voormalige ziekenhuiskapel.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw is gebruikt voor de soapserie Goede tijden, slechte tijden. Het daarin van buitenaf getoonde ziekenhuis is het Sint Johannes de Deoziekenhuis.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]