Binnenstad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de gelijknamige sneltramhalte in Utrecht, zie Binnenstad (sneltramhalte)
De binnenstad is vaak voorzien van winkels. Ook andere commerciële activiteiten, zoals een toeristische markt, worden hier vaak gehouden.

Een binnenstad (of centrum, stadscentrum, stadskern) is het (meestal historische) deel van een stad dat door de aanwezigheid van winkels en andere openbare voorzieningen de centrumfunctie vervult in een stad. De naam is afgeleid van het feit dat een stad zich vroeger binnen de muren (omwalling) bevond.

In veel steden is de binnenstad autoluw gemaakt om het verblijf van het langzame verkeer (voetgangers en fietsers) prettiger te maken.

Veel Europese binnensteden bevatten een historische kern met vlak daarbuiten een station en eventueel een (zakencentrum (CBD)). In de Verenigde Staten en een aantal andere landen bestaat in vrijwel alle steden geen historische kern en is de binnenstad te herkennen aan winkels en een zakencentrum met hoogbouw. Dit geldt eveneens voor veel steden in China, waar de meeste oude historische gebouwen zijn gesloopt. Om oorlogsredenen geldt dit voor Ieper, Rotterdam, Middelburg en veel Duitse steden, waaronder Dresden het meest vernoemd wordt.

Lijst van binnensteden[bewerken]

Binnensteden in Nederland[bewerken]

Binnensteden buiten de Benelux[bewerken]

Links[bewerken]