Binnenstad (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Binnenstad
Wijk van Maastricht
Map NL Maastricht - City.PNG
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Coördinaten 50°48'NB, 5°42'OL
Oppervlakte 36 ha.  
Inwoners (2017) 2.010[1]

Binnenstad is sinds 2007 de officiële aanduiding voor de meest centrale wijk van het centrum van de gemeente Maastricht in de Nederlandse provincie Limburg. Tot die tijd droeg de wijk de naam City.

Ligging[bewerken]

De Binnenstad wordt begrensd door de wijken Boschstraatkwartier en Statenkwartier in het noorden, het Kommelkwartier in het westen, het Jekerkwartier in het zuiden en door de rivier de Maas in het oosten. De Wilhelminabrug en de Sint-Servaasbrug verbinden de Binnenstad met het op de oostelijke Maasoever gelegen Wyck.

Architectuur en bezienswaardigheden[bewerken]

Torens Binnenstad

De Binnenstad van Maastricht telt veel bezienswaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn het Vrijthof met de Sint-Servaasbasiliek, de Markt met het stadhuis, het Onze-Lieve-Vrouweplein met de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, de Grote en Kleine Staat met het Dinghuis en de Maas met de Sint Servaasbrug.

Het Museum aan het Vrijthof, de Museumkelder Derlon, de schatkamers van de Sint-Servaasbasiliek en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, de stijlkamers in het stadhuis en het museum De Historische Drukkerij in de Jodenstraat bieden inzicht in de lange historie van de stad.

De gehele Binnenstad valt onder het beschermd stadsgezicht van Maastricht. Honderden panden zijn rijksmonumenten. Alleen al in de wijk Binnenstad bevinden zich twee romaanse kerken, twee gotische kerken en drie barokkerken.

In de Binnenstad van Maastricht zijn enkele interessante voorbeelden van moderne architectuur te vinden. Tussen Markt en Maas staat het winkel- en kantorencomplex Mosae Forum van Jo Coenen (2002-2007), in de Kleine Staat de vernieuwde Bijenkorf van Kees Rijnboutt, en nabij het Vrijthof het winkelcentrum Entre Deux van Arno Meijs en het woningbouwcomplex Kanunnikencour van Charles Vandenhove.

Voorzieningen[bewerken]

Luxe winkels in de Maastrichter Smedenstraat

De wijk kent een groot aantal voorzieningen. In het noordelijk deel van de wijk, aan de Markt, ligt het stadhuis met bijbehorende stadskantoren. In het zuidelijk deel, bij het Onze-Lieve-Vrouweplein zijn een aantal internationale instituten gevestigd, o.a. het European Institute of Public Administration en het European Orientation Centre. Vlak bij het Vrijthof is de juridische faculteit van de Universiteit Maastricht gevestigd in het voormalige gouvernementsgebouw. Ook elders in de Binnenstad bevinden zich kantoren van overheidsdiensten en bedrijven.

Het belangrijkste deel van het kernwinkelcentrum van Maastricht ligt in deze wijk (een ander deel ligt op de rechter Maasoever, in Wyck). De Grote Staat, de Kleine Staat, de Maastrichter Brugstraat, de Muntstraat en de Wolfstraat zijn bekende winkelstraten met voornamelijk landelijke winkelketens. In de kleinere zijstraten bevinden zich meer lokale winkels. Begin 21e eeuw zijn twee nieuwe overdekte winkelcentra aan het bestaande areaal toegevoegd: Mosae Forum en Entre Deux. In de zuidelijke Binnenstad (Stokstraat, Maastrichter Smedenstraat en Bredestraat) hebben zich voornamelijk luxe winkels gevestigd.

In de Binnenstad van Maastricht bevinden zich talloze horecavoorzieningen, vooral in de uitgaanscentra Markt, Onze-Lieve-Vrouweplein, Sint Amorsplein-Platielstraat en Vrijthof. Aan het laatstgenoemde plein bevindt zich het Theater aan het Vrijthof.

Een groot aantal stadsbuslijnen van Arriva stoppen op de Markt, het Vrijthof en de Maasboulevard (halte Mosae Forum). De bussen verbinden de Binnenstad met het in Wyck gelegen station Maastricht en de buitenwijken. Een aantal Belgische regionale buslijnen lopen eveneens via de Maastrichtse Binnenstad. Er bestaan plannen voor een sneltramverbinding tussen Maastricht en het Belgische Hasselt. Een van de mogelijke tracés van deze nieuwe tramlijn, die in 2016 operationeel zou moeten zijn, loopt via de Markt; andere varianten voorzien een tracé via de Maasboulevard.

Economisch belang[bewerken]

Mosae Forum, winkelen en stadskantoren

De Binnenstad van Maastricht is, vanwege het grote aantal bezienswaardigheden en het aantrekkelijke winkelcentrum, van groot toeristisch belang. De wijk trekt honderdduizenden bezoekers per jaar, die veel geld uitgeven in hotels, cafés, restaurants, winkels, musea en theaters, en aan parkeergeld, zowel in de Binnenstad, als in andere delen van de stad. De twee weekmarkten en een groot aantal evenementen (onder andere Magisch Maastricht, het Maastrichts carnaval, het Preuvenemint en de Vrijthof-concerten van André Rieu) versterken de positie van de Binnenstad als economische motor van Maastricht.

De gemeente Maastricht (met kantoren in Mosae Forum) is een belangrijke werkgever. De meeste universiteitsgebouwen liggen in de centrumwijken direct grenzend aan de Binnenstad (Jekerkwartier, Kommelkwartier, Statenkwartier); alleen de juridische faculteit is in de Binnenstad zelf gevestigd. In de Binnenstad zijn verder talloze middelgrote en kleinere ondernemingen gevestigd, die aan duizenden mensen werk bieden.

De ontwikkeling van de Binnenstad als het economische hart van Maastricht heeft gevolgen gehad voor het leefklimaat in het centrumgebied. Initiatieven als het project Wonen Boven Winkels, waarbij de leegstaande etages van winkelpanden worden verbouwd tot appartementen,[2] en het gemeentelijk beleid inzake het evenementenaanbod in de stad,[3] zijn onder meer gericht op het verbeteren van de leefbaarheid in de Binnenstad.

Fotogalerij[bewerken]

Bronnen en noten[bewerken]

  1. CBS Kerncijfers wijken en buurten 2017, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen
  2. Steden strijden tegen donkere winkelstraat. Trouw (21 april 2009). Geraadpleegd op 4 mei 2013.
  3. Wildgroei publieksevenementen Maastricht wordt aangepakt. De Limburger (3 april 2008). Geraadpleegd op 4 mei 2013.