Jekerkwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jekerkwartier
Buurt van Maastricht
Map - NL - Maastricht - Wijk 00 Centrum - Buurt 01 Jekerkwartier.svg
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Wijk Centrum
Coördinaten 50°50'39"NB, 5°41'29"OL
Oppervlakte 57 ha.  
- water 6 ha.  
Inwoners (2017) 1.615[1]
Overig
Postcode(s) 6211
Buurtnummer 09350001

Het Jekerkwartier is een buurt (kwartier) in het historische centrum van de Nederlandse stad Maastricht. Het is een van de 44 officiële buurten van de gemeente Maastricht. Het Jekerkwartier telt een groot aantal historische kerken, kloosters, woonhuizen en restanten van de vestingwerken van Maastricht, deels gelegen in het Stadspark Maastricht. Een deel van de buurt staat bekend als het Quartier Latin van Maastricht.

Ligging en naamgeving[bewerken]

Het Jekerkwartier is gelegen in het zuidelijk deel van het centrum van Maastricht. De buurt wordt omgeven door de centrumbuurten Binnenstad en Kommelkwartier in het noorden, Biesland in het westen, Jekerdal en Villapark in het zuiden en de rivier de Maas in het oosten.[2]

Omdat niet de oude stadswal, maar de Prins Bisschopssingel (N278) de officiële begrenzing vormt, is de buurt tegenwoordig groter dan het van oorsprong middeleeuwse Jekerkwartier. Hierdoor behoren, volgens de Gemeente Maastricht en het CBS ook het Stadspark, het terrein van de voormalige Tapijnkazerne en het noordelijk deel van het Villapark bij het Jekerkwartier.

De buurt ontleent zijn naam aan het riviertje de Jeker dat erdoorheen stroomt en in de Maas uitmondt. Het was van oorsprong een laag gelegen gebied met een aantal vertakkingen van de Jeker, die later het stratenplan en de bouwblokken hebben bepaald.

Geschiedenis[bewerken]

Huis op de Jeker
Grote Looiersstraat
Zwingelput en Nieuwenhofklooster

Het Jekerkwartier bestaat historisch gezien uit drie delen, die in verschillende perioden door de stad Maastricht bij het stedelijk grondgebied werden gevoegd:

1. Het noordelijk deel van de buurt, binnen de eerste middeleeuwse stadsomwalling, is het oudste deel. Dit deel behoorde volgens archeologische opgravingen (o.a. Mabro-terrein) al in de Merovingische tijd tot de stedelijke nederzetting. Rond 1200 was dit gebied al door een aarden wal omgeven. Vanaf 1229 werd de nu nog bestaande stenen stadswal gebouwd.

2. Door de bouw van de tweede middeleeuwse stadsmuur (vanaf 1350) werd het middendeel van het Jekerkwartier bij de stad gevoegd. Door de aanwezigheid van stromend water (de Jeker) vestigden zich hier veel leerlooiers. Een aantal straatnamen herinneren hieraan.

3. Na de opheffing van de vesting Maastricht in 1867 kon het zuidelijk deel van de wijk, waar zich tot die tijd een deel van de Lage Fronten bevonden, worden ontwikkeld. Dit deel werd bestemd voor stadsparkontwikkeling en villabouw. Het westelijk deel, 'De Kommen', dat lange tijd te drassig was om bebouwd te worden, werd vanaf 1916 ontwikkeld als kazerneterrein.

Architectuur en stedenbouw[bewerken]

Het Jekerkwartier bestaat grotendeels uit 17e- en 18e-eeuwse huizen, soms nog met een middeleeuwse kern en op middeleeuwse fundamenten. Het stratenplan dateert grotendeels uit de middeleeuwen. De buurt telt een groot aantal rijksmonumenten, waaronder:

Op enkele plaatsen in de buurt hebben 20e en 21e-eeuwse stadsvernieuwingsprojecten plaatsgevonden, maar vrijwel nergens op een abrupte manier:

Het Stadspark Maastricht is een voorbeeld van parkaanleg uit de 19e, 20e en 21e eeuw. Het oudste deel ligt bij de Maasboulevard, vroeger Ingelsen Hoof genoemd, tegenwoordig Kempland. Een deel van het terrein van de voormalige Tapijnkazerne is in 2017-18 in moderne stijl ingericht. Aangrenzend aan het Stadspark bevindt zich een deel van het Villapark, dat officieel niet tot de gelijknamige buurt behoort. Een aantal 19e en vroeg-20e-eeuwse villa's zijn rijksmonumenten.

Een deel van de historische bebouwing van de Tapijnkazerne wordt herontwikkeld en aangevuld met nieuwbouw ten behoeve van de Universiteit Maastricht, die hier een studentencampus heeft gevestigd.

Voorzieningen[bewerken]

Het Jekerkwartier kent een aantal centrale en lokale voorzieningen. Het westelijk deel van de wijk is vooral bekend als studentenwijk. Zo zijn er diverse instellingen van de Universiteit Maastricht gevestigd, waaronder de universiteitsbibliotheek, het bezoekerscentrum, de economische faculteit en het University College Maastricht. Ook de Toneelacademie Maastricht, het Conservatorium Maastricht en de Jan van Eyck Academie liggen in deze omgeving. Dit plus de aanwezigheid van een groot aantal studentenhuizen, cafés, eethuizen en kunstgaleries, heeft ertoe geleid dat dit deel van de stad bekendstaat als het Maastrichtse Quartier Latin.

Het Jekerkwartier is van belang voor het toerisme in Maastricht, onder meer door de pittoreske straatjes, soms met onverwacht doorzicht op de Jeker, de vele monumentale panden, de historische omwalling en het Stadspark. Ook het rustige, ingetogen karakter van de wijk met veelal kleinschalige musea, winkels en horecagelegenheden, valt bij veel bezoekers in de smaak.

Fotogalerij[bewerken]

Externe links[bewerken]