Toneelacademie Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toneelacademie Maastricht
Toneelacademie en openluchttheater bij avond
Toneelacademie en openluchttheater bij avond
Algemeen
Locatie Maastricht, Nederland
Opgericht 1950
Type toneelschool (hbo)
Algemeen directeur Rob Ligthert (per 1-12-2014)
Studenten 100-120
Lid van Zuyd Hogeschool
Website http://www.toneelacademie.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Toneelacademie (westvleugel)
Toneelacademie (oostvleugel)

De Toneelacademie Maastricht is een toneelschool in het centrum van de Nederlandse stad Maastricht. Het opleidingsinstituut maakt tegenwoordig deel uit van de Hogeschool Zuyd.

Geschiedenis[bewerken]

De Toneelacademie Maastricht werd in 1950 opgericht, aanvankelijk als katholieke pendant van de Toneelschool Amsterdam.[1] Aan de wieg van de Maastrichtse toneelschool stonden onder anderen de kunst- en theaterminnende pastoor Linssen, de in de oorlog in Limburg ondergedoken acteur Albert van Dalsum, de Vlaamse acteur en regisseur Joris Diels en de schrijver-politicus Bernard Verhoeven. Deze laatste was in 1949 directeur van de Jan van Eyck Academie geworden en werd in 1950 tevens directeur van de toneelschool. Theaterdocenten uit de begintijd waren onder anderen Joris Diels en de destijds bekende hoorspelregisseur Willem Tollenaar.

Na Bernard Verhoeven (1950-60) waren achtereenvolgens directeur: Willem Tollenaar (1961-70), Nico de Vrede (1970-78), Jacques Giesen (1979-1993), Leo Swinkels (1993-2013) en Ann Olaerts (2013-2014).

Sinds 1986 is aan de toneelschool de Jekerstudio – European Centre for Performing Arts verbonden, een plek waar jong Europees theatertalent terechtkan voor verdieping van en reflectie op een internationale beroepspraktijk. Dit wordt onder meer gerealiseerd door de organisatie van masterclasses, workshops en vakinhoudelijke conferenties en festivals, onder andere de European Opera Academy.

Huisvesting[bewerken]

De Toneelacademie Maastricht is gevestigd in een gebouwencomplex aan de Lenculenstraat in het Maastrichtse Jekerkwartier, waar ook een aantal andere kunstopleidingen zijn gevestigd. De westelijke vleugel in Maaslandse renaissancestijl is het oudste deel: hier was van 1695 tot 1913 het protestants weeshuis gevestigd en van 1914 tot 1951 de voorloper van het Bonnefantenmuseum. De oostelijke vleugel in neorenaissancestijl kwam in 1913 tot stand en huisvestte aanvankelijk een ULO-school.

In de eerste 25 jaar van haar bestaan deelde de Toneelacademie de gebouwen met onder andere de Jan van Eyck Academie (tot 1961), het Stedelijk Muzieklyceum en Conservatorium Maastricht (tot 1965) en het Groot Limburgs Toneel (1965-75). Van 1983 tot 1985 werd het gehele complex ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Onder het plein tussen de twee hoofdvleugels werd onder andere een theaterzaal en foyer gebouwd. Tussen dit half-ondergrondse gebouw en het riviertje de Jeker bevindt zich een klein openluchttheater.

Studierichtingen[bewerken]

Aan de Toneelacademie Maastricht kunnen de volgende bacheloropleidingen gevolgd worden:

Tevens biedt de academie een mastersopleiding met specialisaties regie en theater- en kostuumontwerp, en een post-academische opleiding theaterdocent. In 2012 startte de interdisciplinaire kunstopleiding I-arts in samenwerking met de Universiteit Maastricht, het Conservatorium Maastricht en de Academie Beeldende Kunsten Maastricht.

Selectie en reputatie[bewerken]

De Toneelacademie Maastricht heeft een solide artistieke reputatie in Nederland en Vlaanderen.[2][3] De selectie voor de opleiding is streng. Zo worden tot de voltijdse dagopleiding tot acteur over het algemeen niet meer dan 10 studenten toegelaten. Paul de Leeuw, Theo Maassen en Marc-Marie Huijbregts meldden zich aan, maar werden afgewezen. Ook de latere directeur Jacques Giesen werd als leerling afgewezen. Monique van de Ven, Fred Goessens, Jeroen van Koningsbrugge en Carice van Houten verlieten de opleiding al na één jaar.

De kleinschalige opleiding heeft in haar ruim 60-jarig bestaan een lange reeks acteurs, regisseurs en toneelschrijvers afgeleverd.[4] Onder de acteurs bevinden zich drie tweevoudige Theo d'Or-winnaressen en minstens vijf Louis d'Or-winnaars. Ook werden een groot aantal Gouden Kalveren uitgereikt aan Toneelschool Maastricht-alumni; in 2013 onder andere voor beste filmacteur, beste filmactrice, beste mannelijke bijrol in film en beste acteur in televisiedrama. Van de in Maastricht opgeleide regisseurs zijn de bekendste: Willem van de Sande Bakhuyzen, Johan Simons en Theu Boermans. Bekende tekstschrijvers zijn Sjoerd Pleijsier, Maria Goos en Tamar van den Dop.

Eind 2017 kwam de Toneelacademie Maastricht negatief in het nieuws in het kader van de #metoo-media-aandacht: een van de docenten werd geschorst omdat hij studenten seksueel geïntimideerd zou hebben.[5] Begin 2018 bleek, na onderzoek van de Volkskrant, dat de leiding al sinds 2005 van deze beschuldigingen op de hoogte was.[6] De belangrijkste maatregel die was genomen was een aparte douchecabine te bouwen voor de betreffende docent, omdat hij vaak samen met studentes douchte en dit als intimiderend werd ervaren.[7]

Bekende alumni[bewerken]

Externe links[bewerken]