Sigrid ten Napel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sigrid ten Napel
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren Lekkerkerk, 19 februari 1993
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2008-
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sigrid ten Napel (Lekkerkerk, 19 februari 1993) is een Nederlands actrice. Vanaf haar zesde levensjaar volgde ze toneellessen bij het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland. Na een succesvol eindexamen aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam begon ze in 2011 aan haar acteeropleiding aan de Toneelacademie Maastricht.

Loopbaan[bewerken]

Ten Napel maakte haar debuut met haar rol in Atlantis. Hierna speelde ze in de One Night Stand Maite was hier van Boudewijn Koole. Zij is onder meer te zien in de serie Penoza (KRO), waarin Ten Napel de rol van Nathalie van Walraven vertolkt. In de televisieserie Overspel (VARA) speelt zij Marit, de kleindochter van vastgoedondernemer Huub Couwenberg (Kees Prins). Overspel won op het Nederlands Film Festival 2012 het Gouden Kalf in de categorie televisiedrama.

In de One Night Stand VAST van regisseur Rolf van Eijk, met Tygo Gernandt, speelde Ten Napel de hoofdrol van tiener Isabel, die in een gesloten inrichting verblijft. Deze film heeft op het Nederlands Film Festival 2011 het Gouden Kalf gewonnen in de categorie televisiedrama en verder ook op internationale festivals de nodige prijzen binnen gehaald.

Eind 2013 speelde ze in de voorstelling Scènes uit een huwelijk onder regie van Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam. Dit terwijl ze toen in het derde jaar van de Toneelacademie zat.

Op het Nederlands Film Festival 2014 beleefde de speelfilm Zomer zijn première. Deze film geregisseerd door Colette Bothof vertelt het verhaal van de 16-jarige Anne (Ten Napel), die zich een buitenbeentje voelt tot het moment dat Lena op haar motor het dorp in komt rijden. In de warme zomer ontvouwt zich een prille liefde tussen de twee meisjes tegen de achtergrond van het Brabantse landschap. Voor deze rol werd Ten Napel op 21-jarige leeftijd genomineerd voor het Gouden Kalf in de categorie 'Beste vrouwelijke hoofdrol'.

In de zomer van 2014 speelde Ten Napel de vrouwelijke hoofdrol van Laura in de debuutspeelfilm Prins van regisseur Sam de Jong. Deze ging op 6 februari 2015 in wereldpremière als de openingsfilm van The Generation Competion op de Berlinale in Berlijn.

In de internationale speelfilm van Joost van Ginkel Our Sun speelde ze de rol van au pair Antoinette, met aan haar zijde acteurs als Issaka Sawadogo en Magnus Krepper.

Voor haar rol in Overspel en Lijn 32 werd zij genomineerd voor de Gouden Notekraker 2012 in de categorie 'Televisie'. Van het tijdschrift Elegance kreeg zij de 2012 Award voor 'Aanstormend talent' en tijdens het Nederlands Film Festival 2012 werd zij gepresenteerd als een van de jonge acteurs en actrices die gezien worden als belofte voor de toekomst.

In 2013 speelde ze samen met Martijn Lakemeier de hoofdrol in de clip van het nummer Hoe van Nielson en Miss Montreal.

Filmografie[bewerken]

Film[bewerken]

Televisie[bewerken]

  • Lijn 32 – Tamara Schoots (8 episodes, 2012)
  • Overspel – Marit Steenhouwer (2011–heden)
  • Rembrandt en ik – Cornelia (1 episode, 2011)
  • Penoza – Natalie van Walraven (2010–heden)

Externe link[bewerken]