Sigrid ten Napel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sigrid ten Napel
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren 19 februari 1993
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sigrid ten Napel (Lekkerkerk, 19 februari 1993) is een Nederlands actrice. Vanaf haar zesde levensjaar volgde ze toneellessen bij het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland. Na een succesvol eindexamen aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam begon ze in 2011 aan haar acteeropleiding aan de Toneelacademie Maastricht.

Sigrid maakte haar debuut met haar rol in “Atlantis”, kort hierna speelde ze in de One Night Stand “Maite was hier” van Boudewijn Koole. Zij is onder andere al drie seizoenen te zien in de populaire serie Penoza (KRO), waarin Sigrid de rol van Nathalie van Walraven vertolkt. Momenteel zijn de werkzaamheden voor het vierde seizoen in volle gang. In de succesvolle televisieserie Overspel (VARA) speelt zij Marit, de kleindochter van vastgoedondernemer Huub Couwenberg (Kees Prins). Het derde seizoen zal rond het najaar van 2015 op televisie verschijnen. Overspel won overigens op het Nederlands Film Festival 2012 het Gouden Kalf in de categorie televisiedrama.

In de One Night Stand “VAST” van regisseur Rolf van Eijk, met Tygo Gernandt, speelt Sigrid de hoofdrol van tiener Isabel die in een gesloten inrichting verblijft. Deze film heeft op het Nederlands Film Festival 2011 het Gouden Kalf gewonnen in de categorie televisiedrama en verder ook op internationale festivals de nodige prijzen binnen gehaald.

Eind 2013 speelde ze in de voorstelling ‘Scènes uit een huwelijk” onder regie van Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam en dit terwijl ze toen pas in het derde jaar van de Toneelacademie zat.

Op het afgelopen Nederlands Film Festival (2014) heeft de speelfilm “Zomer” haar première beleeft. De film geregisseerd door Colette Bothof, vertelt het verhaal van de 16-jarige Anne (Sigrid ten Napel), die zich een buitenbeentje voelt tot het moment dat Lena op haar motor het dorp in komt rijden. In de warme zomer ontvouwt zich een prille liefde tussen de twee meisjes tegen de achtergrond van het mooie Brabantse landschap. Voor deze rol werd Ten Napel op 21-jarige leeftijd genomineerd voor het Gouden Kalf in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol.

Afgelopen zomer (2014) speelde Sigrid de vrouwelijke hoofdrol van Laura in de debuutspeelfilm 'Prins' van regisseur Sam de Jong. Deze gaat op 6 februari 2015 in wereldpremière als de openingsfilm van The Generation Competion op de Berlinale in Berlijn.

In de internationale speelfilm van Joost van Ginkel 'Our Sun' speelt ze de rol van aupair Antoinette met aan haar zijde acteurs als Issaka Sawadogo en Magnus Krepper.

Voor haar rol in “Overspel” en “Lijn 32″ werd zij eerder al genomineerd voor de Gouden Notekraker 2012 in de categorie ‘televisie’. Van het tijdschrift Elegance kreeg zij de 2012 Award voor Aanstormend Talent en tijdens het Nederlands Film Festival 2012 werd zij gepresenteerd als een van de jonge acteurs en actrices die gezien worden als belofte voor de toekomst.

Filmografie[bewerken]

Film[bewerken]

•2014 Our Sun - Antoinette •2014 Prins - Laura

Televisie[bewerken]

  • Lijn 32 – Tamara Schoots (8 episodes, 2012)
  • Overspel – Marit Steenhouwer (2011–2014)
  • Rembrandt en ik – Cornelia (1 episode, 2011)
  • Penoza – Natalie van Walraven (2010–2015)

Externe link[bewerken]