Scenografie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een scenograaf is een term die ook gebruikt wordt voor de vormgever van een tentoonstelling. Hij is het die zal bepalen hoe een expo er uit ziet. Hij is verantwoordelijk voor de tentoonstellingsarchitectuur, de belichting, de grafische vormgeving, de routing. Kortom, het is zijn taak om het verhaal van de expo te versterken. In België kan je scenografie studeren aan de Faculteit Architectuur en kunst van de UHasselt.

Scenografie is het ontwerpen van en beslissen over alle onderdelen van een toneelproductie die de scène maken tot wat ze moet zijn om de correcte sfeer van de voorstelling te bewerkstelligen, dit alles in overleg met de regisseur. De scenografie is het vak van de theatervormgever.

Ontwerp en keuze van rekwisieten, kostumering, decorontwerp, belichting en achtergrondgeluid behoren tot de uitgebreide verantwoordelijkheden van de scenograaf.

In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om tot scenograaf te worden opgeleid, bijvoorbeeld aan de Toneelacademie Maastricht, de kunstacademie te Utrecht en te Groningen. In Amsterdam is aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten sinds 2007 de opleiding scenografie te volgen.

Zie de categorie Scenography van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.