Sophie van Winden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sophie van Winden
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren 24 november 1983
Land Nederland
Werk
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sophie van Winden (Amsterdam, 24 november 1983) is een Nederlandse actrice.

Van Winden werd geboren in Amsterdam en groeide op in Leiden, waar ze naar het Stedelijk Gymnasium ging. Later studeerde ze aan de Toneelacademie Maastricht. In haar beginjaren werkte ze bij het Noord Nederlands Toneel in Groningen. Van 2008-2012 was ze vast verbonden aan het Nationale Toneel (NT) in Den Haag. Op dit moment is zij freelance actrice. Vanaf 2005 speelt ze, naast het theater, in verscheidene films en televisieseries.

Acteerwerk[bewerken]

Theater[bewerken]

Sophie van Winden was van 2009-2012 vast verbonden aan het Nationale Toneel. In seizoen 2008-2009 speelde zij daar Cecile de Volanges in Liaisons Dangereuses. In 2009 was zij te zien als Julia in "Romeo en Julia", in 2010 speelde ze de titelrol in "Tirza" naar de roman van Arnon Grunberg en begin 2011 stond ze op de planken in een toneelbewerking van Faust 1 & 2 van Johann Wolfgang von Goethe. In 2012 speelde ze de geslaagde voorstelling "Gekluisterd", samen met Mark Rietman, eveneens bij het NT. Daarnaast speelde van Winden in de voorstelling "Ben Hur"(2008-2009) van De Ploeg en "Breaking the News"(2012) van Orkater. In 2013 was ze te zien in het toneelstuk "Haar naam was Sarah" van Bos Theaterproducties. Komend voorjaar zal zij. als George, te zien zijn in de toneelbewerking van het beroemde boek "Zout op mijn Huid" van Hummelink Stuurman in de regie van Mirjam Koen.

Film & Televisie[bewerken]

Van Winden speelde haar eerste filmrol in "Leef!", waarvoor zij een Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol ontving. Verder was ze te zien in de serie De Troon als Mathilde van Limburg Stirum, de (half)zus en verboden liefde van Prins 'Wiwil'. In 2009 speelde ze in de film Happy End" van Frans Weisz. In januari 2011 was Van Winden te zien in de vierdelige dramaserie Rembrandt en ik als Saskia van Uylenburgh, de grote liefde van Rembrandt. In 2012 speelde zij de rol van Tanja Nijmeijer in de mini-serie "Eileen" van de VPRO. Ze was co-scenarist van de telefilm "20 Leugens, 4 ouders en een scharrelei" van Hanro Smitsman. In het najaar 2013 was ze te zien in het tweede seizoen van de serie "Overspel" van de VARA als de rechercheur Caya en in het tweede seizoen van de serie "Dokter Deen" in de rol van Eva. In 2014 was speelde ze een grote rol in de speelfilm Kenau, Magdalena.

Prijzen[bewerken]

In 2005 Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol in de film "Leef!" In 2011 wint ze de Guido de Moorprijs voor haar vertolking van Gretchen en Helena in de marathonvoorstelling Faust I & II.

Prijzen[bewerken]

  • 2005 - Gouden Kalf, beste vrouwelijke bijrol
  • 2011 - Guido de Moor-prijs (beste jonge talent, Nationale Toneel)[1]