Frans Weisz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Weisz
Frans Weisz (1973)
Volledige naam Frans Andor Benjamin Weisz
Geboren 23 juli 1938
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1964 - heden
Beroep film- en televisieregisseur
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Frans Andor Benjamin Weisz (Amsterdam, 23 juli 1938) is een Nederlands film- en televisieregisseur. Bekend werk van hem zijn de films De Inbreker (1972), Rooie Sien (1975), Charlotte (1981), de trilogie Leedvermaak (1989), Qui vive (2002), Happy End (2009), Hoogste Tijd (1995) en de televisieserie Bij nader inzien (1991).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Frans Weisz is de zoon van het Joodse echtpaar Géza Weisz (1904-1944) en Sara Drielsma (1904-1979). Zijn vader kwam om in het vernietigingskamp Auschwitz.

Weisz begon met een studie aan de toneelschool, maar gaf dat na een jaar op om naar de Amsterdamse Filmacademie te gaan. Hij kreeg een studiebeurs voor de Italiaanse filmschool Centro Sperimentale di Cinematografia in Rome.

Frans Weisz is vader van acteur Géza Weisz (1986).

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn eerste speelfilm maakte hij in 1966, Het gangstermeisje, naar de gelijknamige roman van Remco Campert (1929) die een jaar eerder was verschenen. Er zouden nog veel boekverfilmingen volgen: De inbreker van August Defresne, Naakt over de schutting van Rinus Ferdinandusse, Heb medelij, Jet! naar het boek Geef die mok eens door, Jet! van Heere Heeresma, Havinck van Marja Brouwers, Op afbetaling van Simon Vestdijk, Hoogste tijd van Harry Mulisch en Boy Ecury naar het boek Een Antilliaanse Jongen in het verzet van Ted Schouten. Ook verfilmde hij de toneelstukken Leedvermaak en Qui vive van Judith Herzberg: . Met Leedvermaak, Qui vive en Happy End heeft Weisz voor het eerst in de Nederlandse filmgeschiedenis een drieluik gemaakt over één familie met een identieke cast, die een periode van meer dan twintig jaar beslaat.

Frans Weisz heeft onder meer gewerkt met Louis d'Or-winnaars als Ko van Dijk, Gijs Scholten van Aschat, Pierre Bokma, Edwin de Vries en Jeroen Willems, Theo d'Or-winnaars Sigrid Koetse en Annet Nieuwenhuijzen en Gouden Kalf-winnaars als Rijk de Gooyer, Willeke van Ammelrooy, Gerard Thoolen en Willem Nijholt. Hij werkte tevens met gerespecteerde acteurs als Kitty Courbois, Will van Kralingen en Coen Flink.

Hij kreeg Gouden Kalveren voor Leedvermaak en Bij nader inzien.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Nominaties en prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2018 - Shortcutz Amsterdam Career Award[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]