Coen Flink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Coen Flink
V.l.n.r. Caro van Eijck, (mevrouw Musch), Coen Flink (ritmeester Buat) en Sigrid Koetse (Elisabeth Musch) in tv-feuilleton Ritmeester Buat (29 augustus 1968)
Algemene informatie
Volledige naam Coenraad Flink
Geboren 24 april 1932
Overleden 29 juni 2000
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1953–2000
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(en) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Coenraad (Coen) Flink (Amsterdam, 24 april 1932Blaricum, 29 juni 2000)[1] was een Nederlandse acteur die in de jaren vijftig en zestig successen boekte met grote rollen in het theater en in later jaren vooral te zien was in sitcoms op de Nederlandse televisie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren als zoon van de acteurs Richard Flink en Mieke Verstraete. Flink volgde de Amsterdamse Toneelschool, waar hij in 1953 afstudeerde. Hij trad in 1959 in het huwelijk met Ellen van Hemert, de dochter van Willy van Hemert. De laatste jaren van zijn leven was hij voornamelijk bekend als opa Buys, in de serie Oppassen!!! Ook deed hij veel voice-overwerk voor Disneyfilms, zoals Baloe in Jungle Boek, Kleine Jan in Robin Hood, Grumpy in Sneeuwwitje, Mufasa in De Leeuwenkoning en Zeus in Hercules.

Naast zijn filmwerk deed Flink ook veel theaterwerk. Hij werkte bij de Haagse Comedie en het Nieuw Rotterdams Toneel. Tussen 1953 en 1966, het jaar dat hij het toneel afzwoer, was Flink een bekende persoonlijkheid op de planken. Hij had rollen in De koopman van Venetië, Caesar en Cleopatra. Na 1966 begon hij met zijn vrouw Ellen van Hemert (een actrice die overgestapt was naar het schilderen) een leven buiten de schijnwerpers. Hij keerde in 1976 nog even terug op de planken, samen met zijn neef Jules Croiset. Ze speelden in de vrije productie Grote bek en grote buik. Na 1976 keerde hij niet terug op de planken. Hij deed financieel een enorme stap terug. Hij leefde zelfs enige tijd van de bijstand, maar verkoos de armoe boven het succes. Flink reisde in die tijd met zijn vrouw en drie kinderen Margje, Jesse en Jeroen in twee caravans door Europa. Na jaren van rondreizen vestigden zij zich definitief in 't Gooi. Flink verdiende vervolgens zijn geld met het inspreken van radio- en televisiereclame en met rollen op televisie. Na zijn rol van buurman Buys in Zeg 'ns Aaa kreeg hij een rol in Oppassen!!!

Coen Flink overleed op 68-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker. Voor de buitenwereld kwam zijn overlijden volkomen onverwacht. Hij werd in besloten kring gecremeerd op de dag dat het nieuws van zijn overlijden bekendgemaakt werd.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Stemacteur[bewerken | brontekst bewerken]

NB: De jaartallen verwijzen naar de oorspronkelijke versies. In veel gevallen sprak Flink de geluidsband pas decennia later in.

Andere[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]