Zeg 'ns Aaa (1981)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeg 'ns Aaa
Titelkaart uit 1985
Titelkaart uit 1985
Genre Komedie
Hoofdrollen Sjoukje Hooymaayer
Manfred de Graaf
Carry Tefsen
John Leddy
Regie Nico Knapper
Scenario Chiem van Houweninge, zijn vrouw Marina de Vos, en Alexander Pola
Muziek Ruud Bos
Intromuziek Zang: Nelleke Burg
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 1 januari 1981
Einde 13 februari 1993
Afleveringen 212
Seizoenen 12
Netwerk of omroep VARA
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 1984
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Zeg 'ns Aaa was een van de populairste Nederlandse sitcoms. De serie omvatte 212 afleveringen en werd van 1981 tot 1993 uitgezonden door de VARA.[1] Chiem van Houweninge en Alexander Pola schreven aanvankelijk de scripts, later met tekstbijdragen van Marina de Vos,[2] de echtgenote van Van Houweninge. In het laatste seizoen werd ook meegeschreven door Lars Boom. De muziek werd gecomponeerd door Ruud Bos.

In 1984 won de serie de Gouden Televizier-Ring voor het beste programma op de Nederlandse televisie van dat jaar. Van 2012 tot 2015 was de originele VARA-reeks opnieuw te zien op het themakanaal NPO Best.

Verhaallijnen[bewerken]

In de serie staat de huisarts en alleenstaande moeder Lydie van der Ploeg centraal met haar zoon Gert-Jan en dochter Nancy. Ze heeft een huishoudster Mien Dobbelsteen die is getrouwd met bouwvakker Koos Dobbelsteen. Lydie, die erg vergeetachtig is, krijgt een relatie met chirurg Hans Lansberg, met wie ze later trouwt. Dochter Nancy vertrekt naar het buitenland en in haar plaats komt Pien, de vriendin van Gert-Jan, inwonen. Na de geboorte van hun zoon scheiden ze en vertrekt Pien. Gert-Jan krijgt een nieuwe vriendin, Teuntje. Later vertrekt ook Gert-Jan, die ook huisarts is geworden en compagnon van Lydie is, met Teuntje naar het buitenland. Daarna komt Wiep, het nichtje van Hans, inwonen. Wiep krijgt later een relatie met John Wijntak, de nieuwe compagnon van Lydie. Ze gaan in het huis naast Lydie wonen. Aan de andere kant woont geruime tijd buurman Buys, maar die vertrekt naar Moskou. Mien Dobbelsteens zuster Annie trouwt later met de vriend van Koos, scharrelaar Jopie Schellenduin.

Spin-off[bewerken]

In 1991 werd de spin-offserie Oppassen!!! gestart rond de broer van buurman Buys, die inmiddels was verhuisd. Deze serie liep tot 2003. Vervolgens kwam uit Oppassen!!! weer een spin-off voort, Bergen Binnen.

Theater[bewerken]

Van september 2003 tot en met november 2004 was Zeg 'ns Aaa als toneelstuk te zien in de Nederlandse theaters, met in de hoofdrollen Carry Tefsen, Lydie van der Ploeg, Hans Lansberg, Gert-Jan van der Ploeg, Wiep Lansberg, en de moeder van Tefsen. In 2007/2008 was het nieuwe toneelstuk Zeg 'ns Aaa - Met de assistente van... in de Nederlandse theaters te zien. Sjoukje Hooymaayer, Manfred de Graaf en John Leddy spelen hier niet in mee.

Nieuwe serie[bewerken]

In maart 2009 startte er een nieuwe serie Zeg 'ns Aaa, uitgezonden op de Nederlandse zender RTL 4. De kijkcijfers vielen echter tegen. Het vervolg bleef bij een seizoen met 13 afleveringen, waarvan de laatste op 29 april 2010 werd uitgezonden.

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdrolspelers[bewerken]

Terugkerende rollen[bewerken]

Gastrollen[bewerken]

o.a.:

Zeg 'ns Aaa in het buitenland[bewerken]

Spanje[bewerken]

In Spanje is de serie nagesynchroniseerd in het Catalaans en onder de titel On li fa mal ('Waar doet het zeer?') uitgezonden. Op TVE was de serie, in het Castiliaans nagesynchroniseerd, vanaf 1992 te zien onder de titel Diga 33.

Duitsland[bewerken]

In Duitsland is met een eigen cast een Duitse versie van Zeg 'ns Aaa gemaakt met als titel Sag mal Aah. De personages kregen allen Duitse namen: Dr. Claudia Winkler (Dr Lydie van der Ploeg), Hans Landsberg (Hans Lansberg), Christoph Winkler (Gert-Jan van der Ploeg), Ulli Winkler (Nancy van der Ploeg), Pia Winkler (Pien van der Ploeg), Maria Doberstein (Mien Dobbelsteen), Kurt Doberstein (Koos Dobbelsteen).

In totaal zijn 40 Duitse afleveringen gemaakt.

Op enkele afleveringen na is de hele serie Sag mal Aah door de ARD uitgezonden tussen april en oktober 1991.

Verenigd Koninkrijk[bewerken]

Op het Britse Super Channel was Zeg 'ns Aaa te zien onder de titel Say Ah, Nederlands gesproken en Engels ondertiteld.

Nieuw-Zeeland[bewerken]

In Nieuw-Zeeland was Zeg 'ns Aaa te zien, met ondertiteling.

Australië[bewerken]

In Australië was Zeg 'ns Aaa te zien op SBS Television, met ondertiteling.

België[bewerken]

Begin jaren 90 was de serie te zien op Een.

Vanaf 20 april 2009 werden alle afleveringen uitgezonden door het digitale kanaal Digital One om 16:30 uur, na Eurovision Countdown of een film.

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Voorganger:
De Weg (KRO)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
1984
Opvolger:
Playbackshow (KRO)