Henny Huisman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henny Huisman
Henny Huisman
Volledige naam Hendrikus Josephus Anthonius Huisman
Geboren 18 juni 1951
Land Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1961-
Bekend van o.a. Soundmixshow Korenslag Surpriseshow Playbackshow en Mini Playbackshow
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Hendrikus Josephus Anthonius (Henny) Huisman (Zaandam, 18 juni 1951) is een Nederlands televisiepresentator, drummer en zanger.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Henny Huisman werd geboren als zoon van Harmen Huisman en Elisabeth Maria Dijkstra en groeide op in een katholiek gezin. Na een opleiding aan de etaleursschool was Huisman aanvankelijk drummer, diskjockey en presentator van evenementen, maar uiteindelijk rolde hij het televisievak in.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De muzikale carrière van Huisman begon in 1961, toen hij op 10-jarige leeftijd deel uitmaakte van het gitaarcombo "The Bright Stars", waarin ook Margriet Eshuijs speelde. Nadat hij ook enkele jaren had meegespeeld in het tienerbandje The Marileens, begon in 1972 het serieuzere werk.

Huisman richtte samen met twee anderen de Zaanse band Lucifer op, waarin hij zelf de drums speelde. De band was te gast bij het televisieprogramma Van Oekel's Discohoek op 18 maart 1975, tevens was het voor Huisman zijn eerste televisieoptreden. Na Lucifer te hebben verlaten - Doe Maar-drummer Jan Pijnenburg volgde hem op - drumde Huisman nog een tijdje in de band Match. Tevens werd hij actief als diskjockey in discotheken, waarvoor hij een onderscheiding kreeg als beste diskjockey.

In 2014 was Huisman gastartiest bij de reeks concerten van de Toppers in de Amsterdam Arena.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn werk in discotheken kreeg Huisman een gouden ingeving. In verschillende clubs liet hij bezoekers bekende artiesten imiteren. Dit sloeg zo aan, dat hij het idee uitwerkte tot een televisieprogramma, en met dat concept naar diverse omroepen stapte. Aanvankelijk zagen die er niets in. Bij Chantal blijft slapen op 10 november 2016 vertelde Huisman dat een van de medewerkers op een achtergebleven notitie schreef "kut".

Huisman als presentator van de Surpriseshow in 1998

Bij een concert werd Huisman ontdekt door Joop van den Ende. Hij maakte indruk op deze showbizzproducent toen hij in het voetbalstadion van AZ in Alkmaar de zanger André Hazes aankondigde. Van den Ende bood hem aan om het KRO-programma De Zomeravondshow te presenteren, waarin ook een blokje was ingeruimd voor imitatie-televisie. Dit werd zo'n succes dat het al snel uitgroeide tot de avondvullende Playback Show.

Vanaf dat moment presenteerde Huisman steeds meer programma's, vaak gebaseerd op het aloude Playbackshow-thema. De ideeën voor de programma's verzon hij vaak zelf. Enkele van zijn programma's waren de Soundmixshow, de Mini-playbackshow (met daarin de 'Moppentrommel'), de Sterren Playbackshow, de Surpriseshow, het Hartengala en Wie is Wie?. Aanvankelijk maakte hij programma's voor de KRO, later maakt hij de overstap naar RTL 4.

In 2002 zat Huisman 20 jaar in het televisievak. Ter gelegenheid daarvan heeft hij een boekje uitgebracht, getiteld 'Zappen met mezelf', over zijn belevenissen in de showbusiness. Een jaar later presenteerde Huisman voor het eerst een programma van de EO. In Henny zoekt God knoopte hij gesprekken aan met verschillende christenen. Aan het eind van de reeks gaf hij aan zelf christen te zijn geworden. In 2005 presenteerde hij bij de EO het programma Huize Huisman vanuit Bonaire. In 2007 en 2008/2009 presenteerde hij het programma Korenslag, een zangwedstrijd voor koren. In juni 2010 gaf hij aan niet meer voor de EO te zullen werken. Hij zei bij de omroeporganisatie een keurslijf te ervaren. Eind 2007 en begin 2008 was hij ook nog eens actief in België. Hij was jurylid in het programma Steracteur Sterartiest op de Vlaamse openbare omroep VRT.

Op 16 januari 2014 maakt Huisman in een interview met Frank Waals bekend terug te keren op televisie[1] Het verwijderen van een kwaadaardige tumor vanwege nierkanker is succesvol gebleken en de presentator voelt zich sterk genoeg om -twaalf jaar na zijn vertrek bij RTL 4- weer bij een commerciële zender aan de slag te gaan, bij SBS6. Veel programma's maakt hij niet. Tijdens The Passion 2014 in Groningen was hij te zien als een van de twee bezoekers van de kraam, samen met Jacques d'Ancona. Vanaf januari 2019 heeft Huisman een vaste rol in het televisie- en radioprogramma Veronica Inside (VI). Hij gaat langs bij mensen die zich beledigd voelen door de mannen van VI.

Waar is dat feestje?[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 6 maart 2020 presenteert Henny Huisman voor SBS6 het nieuwe programma "Waar is dat feestje?". John de Mol zag het format wel zitten en samen met Talpa heeft Huisman dit format verder doorontwikkeld. Hij bedacht dit format met zijn formatbedrijf Stamrov dat hij samen met Willem Groeneveld oprichtte.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Huisman deed in 2003 de stem van Enco in de Nederlandse versie van Finding Nemo. In 2007 had hij een gastrol in Het Sinterklaasjournaal als Dirigent van De Kamper Koggezangers. Ook in 2018 zat hij in de serie, ditmaal als Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan.In 2013 speelde Huisman de rol van Kapitein Lichtblauwbaard in de film Piet Piraat en het Zeemonster.

April 2019 werd bekend gemaakt dat Huisman een hoofdrol gaat spelen in de misdaadcomedy “Who the fuck is Henny Huisman?”

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
House for sale (Lucifer) 1975 12-4-1975 4 11 Als drummer./#4 in de Nationale Hitparade
Reach out and touch 1985 26-10-1985 27 4 met Soundmixers voor de Zonnebloem/#29 in de Nationale Hitparade
Later als je groot bent 1986 29-11-1986 14 7 #6 in de Nationale Hitparade
'k Zou best beroemd willen zijn 1987 3-10-1987 tip13 #54 in de Nationale Hitparade
Van alle kinderen op de wereld zou ik de vader willen zijn 1988 13-2-1988 tip11 #44 in de Nationale Hitparade
In het echt is het anders 1988 19-11-1988 #80 in de Nationale Hitparade
Snuitje 1995 9-9-1995 36 2 #39 in de Mega Top 50
Met z'n allen 2001 12-5-2001 met Cooldown Café/#27 in de Mega Top 100

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Huisman-effect[bewerken | brontekst bewerken]

Het Henny Huisman-effect of Henny Huisman syndroom is de benaming[2] voor een situatie waarbij het landelijke telefoonnet platgelegd wordt door een plotselinge overbelasting. Dit effect trad op tijdens de finale van de Soundmixshow in 1988 waarbij Huisman de kijkers opriep om telefonisch te stemmen voor een kandidaat. Toentertijd keken er ruim zes miljoen mensen naar dit programma; één miljoen mensen pakten de telefoon.[3][4]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Huisman is sinds 1975 getrouwd en hij heeft twee dochters en zeven kleinkinderen. Hij is medeoprichter van het televisieformatbedrijf Stamrov.

In juni 2017 kwam hij ten val met de fiets en brak zijn elleboog op 32 plaatsen.

Jordy en Sander Huisman van Kris Kross Amsterdam zijn neven van Huisman.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Henny Huisman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.