Toppers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Toppers
Opening Toppers in Concert 2012, met van links naar rechts: Jeroen van der Boom, Gerard Joling en René Froger.
Opening Toppers in Concert 2012, met van links naar rechts: Jeroen van der Boom, Gerard Joling en René Froger.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2005 - heden
Oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Genre(s) Poprock, Nederpop, Dance, Disco, Levenslied, Nederlandstalige muziek, Romantiek, Samba, Smartlap, Soul, Latin
Label(s) Rocket, EMI, NRGY Music, Showtime Entertainment B.V., Toppers in Concert B.V., SBS 6.
Manager Benno de Leeuw
Leden
Zanger René Froger
Zanger Gerard Joling
Zanger Jeroen van der Boom
Zanger Jan Smit
Oud-leden
Zanger Gordon Heuckeroth
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Toppers is de meest succesvolle zangformatie uit Nederland, bestaande uit René Froger, Jeroen van der Boom, Gerard Joling en Jan Smit die sinds 2005 elk jaar een reeks concerten geven in de Amsterdam ArenA. Buiten de concerten treden De Toppers regelmatig op in diverse televisieprogramma's. Het repertoire van De Toppers, tijdens de optredens, bestaat voornamelijk uit een mix van covers en eigen materiaal. Tot 2011 was ook Gordon Heuckeroth lid van de groep. Daarnaast is Toppers In Concert het langst lopende concert-reeks van de Benelux. Bij de tiende editie in 2014 verwelkomden De Toppers hun twee miljoenste concertbezoeker. In 2009 deden ze mee aan het Eurovisiesongfestival met het nummer Shine.

Geschiedenis[bewerken]

Voorgeschiedenis en doorbraak: 2004-2008[bewerken]

In 2005 begonnen Gerard Joling, René Froger en Gordon Heuckeroth als grap aan Toppers in Concert. Dit naar aanleiding van de concerten die Froger in 2004 in de Amsterdam ArenA gaf waar Joling en Gordon een gastoptreden hadden.[1] Het oorspronkelijke plan was om éénmalig een concert te geven voor genodigden in Koninklijk Theater Carré. Maar de reacties op deze medley waren zo overweldigend, waardoor de drie heren definitief aan de formatie Toppers begonnen en voor de ArenA kozen als locatie in plaats van Carré. De weg naar de Arena was in 2005 te volgen in de realitysoap Froger, Joling & Gordon: Over de Toppers. In het programma worden onder andere de repetities van de mannen, hoe leven ze naar de concerten toe en een kijkje achter de schermen getoond.

De eerste editie was gevuld met zowel oude klassiekers als nieuwe hits. De Toppers drukken meteen de stempel van Glitter and Glamour op de avond en het groeide snel uit tot een groot succes. Ook brachten de drie heren de single Over de Top uit. De single kwam uiteindelijk als nummer 6 in de Single Top 100. Na twee (uitverkochte) concerten en positieve reacties, besloten de heren verder te gaan als De Toppers. In vergelijking met de concerten van 2005, werd bij de tweede editie in 2006 meer uitgepakt qua muziek, kleding en vuurwerk. Ook kwamen de heren met het WK-voetballied Wir Sind Die Holländer. Net als in 2005 en 2006 startte voor Toppers in Concert 2007 - The Disco & Future Edition een derde realitysoap van de formatie op de commerciële zender Talpa. Voor 2007 stonden er zes concerten op het programma, wat meer dan 360.000 bezoekers betekende. Hierbij waren er vier opgekocht door supermarktketen C1000, waarvoor ze ook meededen in een reclamecampagne. De editie van 2007 was de langste die tot dan toe werd gehouden. De heren hielden een groots concert van ruim 3 uur, tegen 1,5 uur in 2005 en 2 uur in 2006. De CD van Toppers 2007 bereikte de eerste positie van de Nederlandse Album top 100.

2008 was het jaar waarin De Toppers als laatst in eerste formatie een concertreeks gaven. Drie avonden werd een spektakel gegeven in een overvolle ArenA. De opening werd groots opgevoerd door een speciaal vooraf gefilmde openingsvideo. Sinds die opening waren enkele geruchten dat Geer en Goor een speelfilm samen zouden maken. Met de vier uur durende show zetten De Toppers status in de showbizzwereld als extravagante en over de top concertreeks. Tijdens de concertenreeks van deze vierde editie, werd al informeel onthuld dat De Toppers mee zouden moeten doen aan het Eurovisie Songfestival 2009 in Moskou.

Eurovisiesongfestival: 2009[bewerken]

De Toppers op het Songfestival

Gerard Joling verliet de groep in 2008, waarna hij werd vervangen door Jeroen van der Boom. Op 19 september 2008 maakte de TROS bekend dat de Toppers Nederland gingen vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival van 2009 in Moskou.[2] In de aanloop naar het festival zou de reallifesoap De Toppers op weg naar Moskou door de TROS worden uitgezonden,[3] maar SBS6, waar Gerard Joling onder contract staat, ging niet akkoord met Joling als figurant in een soap van de TROS.[4] De reacties die Gordon hierop uitte in de media schoten bij Joling in het verkeerde keelgat en hij wilde niet meer meedoen aan het Eurovisiesongfestival.[5] Enkele dagen na het incident, op 10 november, werd bekend dat Jeroen van der Boom Joling in De Toppers gaat opvolgen.[6] Joling wilde aanvankelijk wel de in 2009 geplande concerten als lid van De Toppers doen, maar ook hier wordt hij vervangen door Van der Boom.

Tijdens een live-show op 1 februari 2009 kon uit zes speciaal geschreven nummers de Nederlandse inzending worden gekozen voor het Eurovisiesongfestival. Hoewel de vakjury het nummer Angel of the Night unaniem verkoos tot beste nummer, koos 48 procent van het tv-publiek Shine tot Nederlandse inzending voor het Songfestival in Moskou. Omdat de stem van het publiek voor twee derde telde, kwam Shine bovenaan de totaaluitslag te staan. Hiermee werd bepaald dat De Toppers met Shine naar Moskou zouden gaan. Direct na de uitzending van het Nationaal Songfestival maakte Gordon bekend dat hij de tekst van het nummer Shine heeft geschreven onder het pseudoniem Ger van de Westelaken. Ook lieten De Toppers weten anders met het festival om te gaan dan eerder kandidaten. Ze zouden het festival weer op de kaart proberen te zetten. Niet veel later spelen De Toppers een gastrol, als zichzelf, in de RTL 4-soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. Ter gelegenheid van het verjaardagsfeest van Nina traden De Toppers op met hun Songfestivallied Shine. Op 16 maart werd bekend dat Nederland een wildcard had gekregen, waarmee zelf bepaald mocht worden wanneer De Toppers op zouden treden. De mannen kozen voor het laatste optreden, omdat de kijkers dit beter zouden onthouden.[7]

Tijdens de tweede halve finale traden De Toppers als laatste van negentien landen op. Na de bekendmaking van de tien landen die doorstroomden naar de finale, bleek dat Nederland hier niet bijhoorde. Shine kreeg slechts 11 punten, 1 van Denemarken en 10 punten van Albanië. Daarmee bereikten ze de 17e plaats, terwijl de 9e plaats recht gaf op een ticket naar de finale. Ook de jury koos Shine niet uit.[8]

Na het Songfestival-avontuur concentreerde De Toppers zich op hun vijfjarig bestaan. Met twee concerten in de ArenA vierden de mannen hun jubileum. Eind 2009 stapte Gordon net als Joling uit De Toppers. Niet veel later werd bekendgemaakt dat zowel Gordon en Joling alsnog terugkeren in De Toppers.[9]

Een kwartet: 2010-2011[bewerken]

Nadat zowel Geer als Goor weer terug waren bij De Toppers, was het lang onbekend of Jeroen van der Boom nog bij De Toppers zou blijven. Maar uiteindelijk traden De Toppers als een kwartet op en waren de heren herenigd. Met drie avonden in een volle ArenA en een aaneenschakeling van gastartiesten, werd de avond een succes en bracht het De Toppers een Lifetime Award voor de verkoop van meer dan 1,5 miljoen geluidsdragers.

2011 Werd het jaar waarin het viertal voor de laatste keer als kwartet door ging. Speciaal voor dit concert hebben De Toppers een nieuwe single opgenomen, getiteld Higher, die tevens zal dienen als openingssong. Op 18 mei 2011 is bekendgemaakt dat Gordon na Toppers in Concert 2011 - The Royal Party for Kings and Queens definitief uit de formatie stapt, om zich volledig te kunnen richten op zijn nieuwe zanggroep: Los Angeles: The Voices.[10] Met een Royal Party gingen de heren aan de slag met een groots feest. Ook bijzonder van deze editie was het afscheid van Gordon bij De Toppers die vanaf het begin in 2005 deel uit heeft gemaakt van de groep. Met een staande ovatie verliet hij op de praalwagen voor de laatste keer de ArenA.

Succesperiode en Christmas Party of the Year / 12,5 jaar jubileum: 2012 - 2016[bewerken]

Opening Toppers in Concert 2015

Sinds het vertrek van Heuckeroth in 2011, staan Froger, Joling en Van der Boom met veel succes in de ArenA met thema’s als The Love Boat en 1001 Night. Na de single Higher in 2011 verschenen ook de singles Topper Van Je Eigen Leven (2012) en 1001 Nacht (2013). De laatste single is een Nederlandstalige bewerking van de monsterhit C'est la Vie van de Algerijnse zanger Khaled. Een nummer waar De Toppers René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom op geheel eigen wijze invulling aan hebben gegeven. De single kwam uiteindelijk als nummer 13 in de Single Top 100.

In 2014 vierden De Toppers hun tienjarig jubileum. Dit deden ze door eerdere nummers opnieuw op te voeren plus hits van nu en met een oer-Hollands Over the Top decor. Het kledingadvies bij het thema van dat jaar was rood voor de tweede ring, wit voor de eerste ring en blauw voor de mensen op het veld. Zo werd de Nederlandse vlag gecreëerd. De Toppers nodigden voor deze vier concerten Gordon speciaal uit als gastartiest. Tijdens die concertreeks maakten De Toppers tijdens het concert bekend dat ze een muziekfilm zouden maken. Toppers Lost In Vegas zou eind 2015 in de bioscoop draaien. Halverwege 2015 werd de film uitgesteld tot december 2016. Op 24 augustus meldde Joling, die te gast was bij het tv-programma Jinek, dat de film voorlopig geheel van de baan is. Dit vanwege de drukke agenda’s van alle drie de zangers.[11] Op donderdag 2 april 2014 doopten de Toppers in de Keukenhof een tulp, vernoemd naar radiozender 100% NL.

De 11e editie van Toppers in concert 2015 - The Crazy Summer Edition dreigde in gevaar te komen door verschillende factoren. Froger kreeg bij de opening van het tweede concert een zweepslag in zijn been. Met behandelingen van doktoren en pijnstillers kon Froger gewoon meedoen aan het concert. Op dinsdag 26 mei raakte Joling betrokken bij een ongeluk met een 91-jarige vrouw. Hierdoor werden alle persmomenten van De Toppers geannuleerd, maar om de fans niet in de kou te laten staan, traden De Toppers de overige drie concerten op 29, 30 en 31 mei gewoon op. Van der Boom coverde tijdens het concert Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij uit 2009. Deze versie werd na uitgave zo veelvuldig gedownload, dat het op 5 juni 2015 binnen anderhalf uur de top bereikte van de ITunes hitlijst. Ook de Single Top 100 kende in de lijst van 6 juni een tipnotering. Twee weken later stond de single op plaats 12 in die hitparade.[12] In 2015 hebben De Toppers een nieuwe single opgenomen, getiteld Wat Ben Je Zonder Vrienden.

In mei 2016 onthulde Benno de Leeuw, manager van De Toppers, in het programma Brandpunt dat hij voor het Songfestival door een Oost-Europese partij zou zijn benaderd om tegen betaling de stemming van het televoten te manipuleren. De Toppers lieten weten dat ze wel op de hoogte waren, maar dat niemand serieus op het voorstel in wilde gaan.[13]

De 12e editie van Toppers in Concert 2016 - The Royal Night of Disco werd voor een groot deel ingevuld met de beste discoknallers. De opzet van Toppers 2016 is anders dan in de vorige edities. Zo zijn Glennis Grace en Big, Black & Beautiful de speciale gasten; zij verzorgden tijdens de avond meerdere optredens. In de pauze werd geen gebruik meer gemaakt van een HalftimeShow. Voor het eerst in bijna 10 jaar kwamen de Dolly Dots bij elkaar. Dit was ook de eerste en tevens laatste keer dat de groep zonder de in 2009 overleden Ria Brieffies optrad. Hiermee werd meteen een ode gegeven aan de zangers.[14][15] Naast de reguliere cd en dvd brengen De Toppers ook voor het eerst een blu-ray uit van het concert. Op radiozender 100% NL sprak de Volendamse zanger Jan Smit zijn liefde voor De Toppers uit. Ook gaf Smit aan wanneer de heren geen trek meer zouden hebben in De Toppers, hij graag één van de heren wilt opvolgen. Een paar uur later plaatste Van der Boom een video op Facebook waarin hij en Joling, als Jan Smit, zogenaamd auditie deden voor De Toppers. “Wie A zegt moet ook B zeggen”, laten De Toppers weten.[16]

Op 9 mei 2016 verklaarde Joling bij het programma Evers staat op van Edwin Evers dat er twee zangers uit gaan, en er twee zangers in komen.[17] Dit bleek echter een grap te zijn, toen Froger, Van der Boom en Joling op 9 mei 2016 aan tafel bij Humberto Tan in het programma RTL Late Night bekendmaakten dat de drie heren hun 12,5 jaar jubileum gaan vieren met 6 kerstconcerten in december 2016 in Rotterdam Ahoy.[18] De kerstconcerten zijn vooralsnog éénmalig, omdat het de viering is van het 12,5 jaar bestaan van De Toppers. Toen de kaartenverkoop op tweede pinksterdag (16 mei) van start ging, lag de site van Ticketpoint een paar minuten eruit, door de grote drukte. Ter ondersteuning van hun concertreeks verscheen op 18 november 2016 een kerstsingle van De Toppers Een heel gelukkig kerstfeest. Het is een remake van een single uit 1975. Op 31 december 2016 luiden De Toppers samen met de kijker het nieuwe jaar in tijdens het oudejaarsspecial van Wedden dat ik het kan?.

Naar de commerciële en opnieuw een kwartet: 2017 - heden[bewerken]

2017 Was het jaar waarin De Toppers de overstap maken van de publieke omroep AVROTROS naar de commerciële televisiezender SBS6. Ook wordt de formatie weer uitgebreid met een vierde lid.[19][20] Op 20 februari werd bekendgemaakt dat Jan Smit de nieuwe Topper zou worden.[21] Bij Toppers in Concert 2017 - Wild West, Thuis Best Edition wordt Smit geleidelijk geïntroduceerd en zal vanaf 2018 volwaardig lid zijn van de zangformatie. De weg naar de ArenA is in 2017 te volgen in de achtdelige realitysoap De Toppers: Wild West, Thuis Best op SBS6. In het programma worden onder andere de repetities van de mannen, hoe leven ze naar de concerten toe en een kijkje achter de schermen getoond. Ook wordt er in de documentaire 12,5 Jaar De Toppers teruggekeken naar de memorabele momenten van de groep.[22] Op 28 maart 2017 kregen De Toppers een Special Achievement Award voor de verkoop van meer dan 1,5 miljoen (1.500.000) verkochte exemplaren van Toppers in Concert (cd+dvd). Bij de 14e editie start het concert met een minuut stilte. Dit naar aanleiding van de terroristische aanslag in Manchester op 22 mei 2017.

Samenstelling[bewerken]

* René Froger (2005-heden) werd geboren in de Amsterdamse wijk de Jordaan. Zijn vader, Jan Froger, had een café in de Staatsliedenbuurt. Net als zijn muzikale ouders, die optraden als het Duo Jan & Mien, begon ook Froger als kind al te zingen in het café van zijn vader. In de jaren 90 scoorde Froger een reeks top tien-hits, waaronder met Alles kan een mens gelukkig maken, Say Hello, Crazy Way About You en This is the moment. In de jaren die volgden had hij nog enkele andere hits zoals Doe maar gewoon (2007), Ik Heb je lief (2010) en Daar sta je dan (2013).

* Gerard Joling (2005-2008, 2010-heden) is een succesvolle zanger en presentator in Nederland. Tot zijn grootste hits behoren Ticket to the tropics (1985) en No more boleros (1989). Met de laatste hit scoorde hij de nummer 1-positie in verschillende landen, waaronder Nederland en enkele Aziatische landen. In 1988 vertegenwoordigde hij Nederland bij het Eurovisiesongfestival met het nummer Shangri La. Na zijn internationale carrière scoorde Joling nog een reeks top tien-hits, waaronder Maak me gek, Blijf bij mij (2007), Ik hou d'r zo van, Laat Me Alleen (2008), De nacht voorbij (2012) en Echte vrienden (2013). Als presentator is hij vooral bekend van grote amusement programma's.

* Jeroen van der Boom (2008-heden) bracht in 2007 de single Jij bent zo uit. Voor Van der Boom betekende het zijn hitparadedebuut en absolute doorbraak. Het kwam begin augustus op de hoogste positie van de Single Top 100, waar het 3 weken zou blijven. In de Top 40 stond het twee weken op nummer 1. Ook met Eén wereld (2007), Het is over (2008) en Werd de tijd maar teruggedraaid (2010) behaalde Van der Boom de hitparades. Naast zijn solocarrière is Van der Boom sinds 2009 onderdeel van De Toppers. Als presentator is hij vooral bekend van bekende muziekprogramma's en talentenjachten. In 2010 zat hij in de jury van het televisieprogramma The voice of Holland.

* Jan Smit (2017-heden) is één van de bekendste zangers van Nederland. De Volendamse zanger werd op tienjarige leeftijd ontdekt bij een duet met BZN. Het nummer Mama (1996) en het daaropvolgende Ik zing dit lied voor jou alleen (1997) levert Smit zijn eerste nummer 1 hits op. Buiten Nederland werd Smit ook succesvol in België, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Door de jaren heen scoorde Smit diverse hits, waaronder met Vrienden voor het leven (2005), Als de morgen is gekomen (2006), en Leef nu het kan (2010). Sinds 2015 is Smit ook onderdeel van de internationale schlagergroep KLUBBB3. In 2011 en 2013 was Smit al één van de gastartiesten van Toppers in Concert.

* Gordon Heuckeroth (2005-2011) volgt in 1993 zijn doorbraak met single, getiteld Kon ik maar even bij je zijn. Van 2005 tot en met 2011 maakte Gordon deel uit van De Toppers en van 2010 tot en met 2013 van Los Angeles, The Voices. Naast zijn carrière als zanger, presenteert hij diverse televisieprogramma's, fungeert hij als hoofdpersoon in realitytelevisieprogramma's en jureert hij in talentenjachten op televisie. Op 29 november 2015 maakte Gordon bekend definitief te zullen stoppen met zijn zangcarrière. Hij kondigde daarbij twee jubileumconcerten in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam aan als afscheid.

Tijdlijn[bewerken]

Toppers in Concert[bewerken]

Toppers in Concert DVD's

Toppers in Concert - Het Meezingfeest van het Jaar is een Nederlandse concertreeks, die sinds 2005 jaarlijks plaatsvindt in de Amsterdam ArenA. In een paar jaar tijd is het evenement uitgegroeid tot een toonaangevend muziekevenement in Nederland waarin allerlei verschillende nummers samenkomen met verrassende gastartiesten en decors met special effects. Daarnaast is Toppers In Concert het langst lopende concert-reeks van de Benelux. Bij de tiende editie in 2014 verwelkomden De Toppers hun twee miljoenste concertbezoeker. In 2016 stonden De Toppers met hun dertiende editie van Toppers in Concert in Ahoy Rotterdam.

Toppers in Concert staat ieder jaar in het teken van een bepaald thema. Tijdens het concert zijn een aantal elementen erg belangrijk zoals de muziek, de opening, de kostuums van de heren en de dresscode voor de bezoekers. Het is de bedoeling dat de bezoekers gekleed komen in de stijl van het thema. Het hoogtepunt van het concert zijn de openingen. Ieder jaar komen de heren over de top op, meestal in thema, zoals met paarden (2005/2017), een dubbeldekker (2009), een boot (2012/2015), een vliegend tapijt (2013) of met een zwevende discobal en arrenslee (2016).

Het repertoire van De Toppers, tijdens de concerten, bestaat voornamelijk uit covers van klassiekers uit het binnen- en buitenland met een hoog meezinggehalte. Soms worden de volledige nummers gezongen en soms worden ze verwerkt in medleys, meestal met een thema, zoals de bekendste nummers van een artiest (André Hazesmedley, Whitney Houstonmedley, Elton Johnmedley, Beatlesmedley etc.) of een genre (Discomedley, Soulmedley, Rockmedley etc.). Ook komen hun solo hits voorbij, al dan niet in een medley. Deze hits komen in medleys vaak voorbij als een Hit/Toppersmedley. Ook zingen De Toppers hun eigen bekende nummers. (Shine, Over de top! en 1001 Nacht etc.). Daarnaast zijn er, behalve in 2005, elk jaar gastoptredens van bekende artiesten en prominenten uit de showbizzwereld.

Concerten[bewerken]

Jaar Bezetting Datum Thema Aantal bezoekers Locatie
2005 René Froger, Gerard Joling, Gordon 13 & 14 mei Live In The Round 120.000 Amsterdam ArenA
2006 René Froger, Gerard Joling, Gordon 26, 27 & 28 mei De Grootste Vriendentempel 180.000
2007 René Froger, Gerard Joling, Gordon 1, 2, 3, 6, 7 & 8 juni Disco & Future 360.000
2008 René Froger, Gerard Joling, Gordon 23, 24 & 27 mei Glitter And Glamour 160.000
2009 René Froger, Gordon, Jeroen van der Boom 12 & 13 juni Toppers Jubileum 2009 120.000
2010 René Froger, Gerard Joling, Gordon, Jeroen van der Boom 20, 21 & 22 mei Welcome To Heaven 180.000
2011 René Froger, Gerard Joling, Gordon, Jeroen van der Boom 27, 28 & 29 mei The Royal Party For Kings And Queens 200.000
2012 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom 17, 18 & 19 mei The Love Boat Edition 200.000
2013 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom 24, 25 & 26 mei 1001 Night Edition 204.698
2014 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom 24, 291, 30 & 31 mei Made in Holland Edition - 10 Jaar Toppers 270.000
2015 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom 23, 241, 29, 30 & 312 mei Crazy Summer Edition 340.000
2016 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom 13, 14 & 15 mei Royal Night of Disco Edition 210.000
2016 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom 10, 20, 21, 22, 23 & 24 december Christmas Party of the Year - 12,5 jaar jubileum 85.000 Rotterdam Ahoy
2017 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom, Jan Smit 26 & 27 mei Wild West, Thuis Best Edition 132.000 Johan Cruijff Arena
2018 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom, Jan Smit n.n.b n.n.b n.t.b
Totaal: 15 editie's Totaal: 48 concerten Totaal: 2.614.698 bezoekers

1 Alleen voor winnaars Nationale Postcode Loterij
2 Alleen voor winnaars/medewerkers Jumbo supermarkten.

Gastoptredens[bewerken]

Concert Hoofdgast (Ode) Gasten Halftime Show (Pauze-act)
2005 Vlag van Nederland André Hazes (Postuum) Geen gasten Pauze
2006 Vlag van Nederland Willy Alberti (Postuum) Vlag van Nederland Luv', Vlag van Nederland Ellen Eeftink, Vlag van Nederland Floortje Smit, Vlag van Nederland Jim Bakkum, Vlag van Aruba Bobby Farrell Pauze
2007 Vlag van Nederland Lee Towers Vlag van Nederland Berget Lewis, Vlag van Nederland Edwin Evers, Vlag van Verenigd Koninkrijk Engelbert Humperdinck, Vlag van Nederland Remco Bastiaansen, Vlag van Nederland Charissa van Dipte Pauze
2008 Vlag van Nederland Anita Meyer Vlag van Nederland Bonnie St. Claire, Vlag van Nederland Ron Brandsteder, Vlag van Nederland Nikki, Vlag van Nederland Charlene Meulenberg, Vlag van Congo-Kinshasa Nathalie Makoma, Vlag van Verenigde Staten The Trammps Pauze
2009 Vlag van Nederland Rob de Nijs
Vlag van Nederland Jan & Mien Froger (Postuum)
Vlag van Nederland Danny Froger, Vlag van Nederland Robert ten Brink, Vlag van Nederland Lisa Lois, Vlag van Nederland Rachel Kramer, Vlag van Nederland Hester Kootstra, Vlag van Nederland Maxim & Didier Froger, Vlag van Australië Johnny Logan Pauze
2010 Vlag van Nederland Ruth Jacott
Vlag van Nederland Ramses Shaffy (Postuum)
Vlag van Nederland Gerard Joling
Vlag van Nederland Frans Bauer, Vlag van Nederland Wesley Klein, Vlag van Nederland Martin Morero, Vlag van Nederland Thomas Berge, Vlag van Nederland Karin Bloemen Pauze
2011 Vlag van Nederland Jan Smit Vlag van Nederland Los Angeles, The Voices, Vlag van Nederland Glennis Grace, Vlag van Nederland Leonie Meijer, Vlag van Nederland Judith Peters, Vlag van Nederland Danny Nicolay, Vlag van België K3 Peter Beense, René Schuurmans
2012 Vlag van Nederland Jannie Joling Vlag van Nederland Paul de Leeuw/Annie de Rooij, Vlag van Nederland Glennis Grace, Vlag van Nederland Lange Frans, Vlag van Verenigd Koninkrijk Paul Turner, Vlag van Frankrijk Chico & The Gipsy Kings Factor 12, Edwin van Tholen, Henk Dissel, John West, Sasja Brouwers, Pascal Redeker
2013 Geen hoofdartiest Vlag van Nederland Ernst Daniël Smid, Vlag van Nederland Jan Smit, Vlag van Nederland 3JS, Vlag van Nederland Vengaboys, Vlag van Marokko Najib Amhali, Vlag van Verenigd Koninkrijk Grant & Forsyth, Vlag van Verenigde Staten Tavares, Vlag van Nederland Factor 12 Gents, René Schuurmans, Robert Leroy
2014 Vlag van Nederland Gordon Vlag van Nederland André van Duin, Vlag van Nederland Frans Bauer, Vlag van Nederland 2 Unlimited, Vlag van Nederland Henny Huisman, Vlag van Nederland Lee Towers, Vlag van Nederland Eva Simons, Vlag van Nederland Ingrid Simons, Vlag van Nederland Factor 12 Gents, Tamara Tol, Ernest van Hartingsveldt
2015 Vlag van Nederland Willeke Alberti Vlag van Nederland Edsilia Rombley, Vlag van Nederland Danny de Munk, Vlag van Nederland Barry Hay, Vlag van Nederland André Hazes jr., Vlag van Nederland Roxeanne Hazes, Vlag van Nederland Johnny de Mol, Vlag van Nederland Guus Meeuwis, Vlag van Verenigde Staten Village People, Vlag van België Clouseau, Vlag van Spanje David Bisbal, Vlag van Nederland Factor 12 Gents, Driekes Hoekstra, Jeffrey Heesen, Mike Peterson
2016 Vlag van Nederland Ria Brieffies (Postuum) Vlag van Nederland Dolly Dots, Vlag van Nederland 2 Brothers on the 4th Floor, Vlag van Nederland Glennis Grace, Vlag van Nederland Ad Visser & Vlag van Nederland Penney de Jager, Vlag van Nederland Big, Black & Beautiful, Vlag van Nederland Jochem Fluitsma, Vlag van Verenigd Koninkrijk Rick Astley, Vlag van Verenigde Staten Robin S, Vlag van Verenigde Staten George McCrae, Vlag van Nederland Factor 12 Robin S., Big, Black and Beautiful, Glennis Grace
2016 Vlag van Nederland Lee Towers Vlag van Nederland O'G3NE, Vlag van Nederland André Hazes jr., Vlag van Nederland Maan, Vlag van Nederland Side2Side, Vlag van Nederland Danny Froger, Vlag van Nederland Maxim & Didier Froger Pauze
2017 Vlag van Nederland Guus Meeuwis
Vlag van Nederland Jan Smit (Introductie)
Vlag van Nederland André Hazes jr., Vlag van Nederland Pleun Bierbooms, Vlag van Verenigd Koninkrijk Grant & Forsyth, Vlag van Verenigd Koninkrijk Sophie Grant, Vlag van Nederland Factor 12 Country Wilma, Mike Peterson, Danny Froger, Danny Nicolay, Yves Berendse, Samantha Steenwijk

Halftime Show[bewerken]

In 2012 zochten de Toppers naar drie personen voor in de Halftime Show. Deze show wordt tijdens Toppers in concert 2012 op 17, 18 en 19 mei verzorgd door Henk Dissel, John West, Sasja Brouwers, Edwin van Tholen en Pascal Redeker. Zij gaan tijdens de pauze van de Toppers-concerten een show verzorgen. Dit alles onder begeleiding van Feestorkest Factor 12. Aanvankelijk zouden de Toppers Gerard Joling, René Froger en Jeroen van der Boom een drietal uitzoeken. De heren waren enthousiast en kozen vijf mensen.

Ook in 2013 hadden de Toppers een act in de pauze. Onder dezelfde naam als het vorige jaar, was de Halftime Show voor de tweede keer het pauzeprogramma voor Toppers in concert 2013 op 24, 25 en 26 mei. Deze tweede editie van de Halftime Show werd verzorgd door René Schuurmans, Robert Leroy, Danny Froger, Danny Nicolay en Wesley Klein. Dit werd bekendgemaakt door de 100% NL ochtendshow, dat vanuit de tuin van René Froger werd uitgezonden op 22 april 2013.

Tijdens de jubileumeditie in 2014 zal wederom een Halftime Show plaatsvinden. Dit zal een geproduceerd showblok zijn waarin naast de nieuwe formatie (Gents Danny Froger, Danny Nicolay en Wesley Klein) ook de 2 winnaars van de zoektocht naar twee zangers en/of zangeressen. Ditmaal gesponsord en met medewerking van telecombedrijf hollandsnieuwe. De winnaars waren Tamara Tol en Ernest van Hartingsveldt.

In 2016 werd er geen gebruik meer gemaakt van de HalftimeShow met onder andere Gents; zij zijn vervangen door de vaste gasten Robin S., Big, Black & Beautiful en Glennis Grace, die een ode gaf aan Whitney Houston. Tijdens Toppers in Concert 2017 zal er wederom een Halftime Show plaatsvinden.

Toppers FanZone[bewerken]

De Toppers FanZone is sinds de editie van 2013 een plaats achter de ArenA waar fans van Toppers in Concert 's middags al sfeer kunnen opsnuiven. De FanZone is echter niet overdekt, maar gratis te betreden voor iedereen die een kaartje heeft voor Toppers. vanaf 14:00 uur is de FanZone geopend tot 19:00 uur, de tijd dat het stadion open gaat. Er worden optreden verzorgd door diverse artiesten, al dan niet die ook gasten zijn tijd de concerten. Vanaf de editie van 2013 keert de FanZone jaarlijks terug.

Toppers LIVE app[bewerken]

In 2014 is voor het eerst de Toppers LIVE app geïntroduceerd. Deze app werkt op Android en iOS. Voor het eerst kunnen bezoekers van Toppers in Concert meedoen aan de lichtshow. Zodra er een signaal wordt gegeven, zetten de app-gebruikers de app op stand-by. Vervolgens krijgt de gebruiker/bezoeker een bericht van De Toppers zodra de app kan worden gebruikt. De app dient als het ware als een lamp met effecten erin. Zodra er een signaal wordt gegeven in de vorm van een teken op de schermen in het stadion of een bericht op de telefoon, dan luistert de app naar de muziek. Deze is gewatermerkt, waardoor de app wordt geactiveerd en er een lichtshow ontstaat.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Toppers in concert 02-07-2005 09-07-2005 3 39 Platina
Toppers in concert 2006 30-06-2006 08-07-2006 2 26 Platina
Kerst met de Toppers 2006 - Enkel verkrijgbaar bij C1000, 10x Platina
Toppers in concert 2007 11-07-2007 21-07-2007 1(1wk) 19 Platina
Toppers in concert 2008 01-08-2008 09-08-2008 2 17 Platina
Toppers in concert 2009 28-08-2009 05-09-2009 4 10 dubbelalbum, Platina
Toppers in concert 2010 20-08-2010 21-08-2010 2 17 dubbelalbum, Platina
Mega party mix - Volume 1 20-05-2011 28-05-2011 7 13 Verzamelalbum / dubbelalbum
Toppers in concert 2011 02-09-2011 10-09-2011 1(1wk) 23 dubbelalbum, Platina
Mega party mix - Volume 2 09-03-2012 17-03-2012 19 9 Verzamelalbum / dubbelalbum
Toppers in concert 2012 07-09-2012 15-09-2012 2 24 3-CD, Platina
Toppers in concert 2013 05-10-2013 12-10-2013 19 14 dubbelalbum, Platina
Toppers in concert 2014 22-08-2014 30-08-2014 2 25 3-CD, Goud
Toppers in concert 2015 28-08-2015 05-09-2015 1(2wk) 20 3-CD, Goud
Toppers in concert 2016 26-08-2016 03-09-2016 3 12 3-CD

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Gerard - René - Gordon - Live at the ArenA 2004 04-12-2004 5 8 Nr. 3 in de Single Top 100
Over de top! 12-04-2005 30-04-2005 22 5 Nr. 6 in de Single Top 100
Toppers party! 2005 16-07-2005 tip5 - Nr. 32 in de Single Top 100
Wir sind die Holländer 2006 03-06-2006 18 5 als Toppers voor Oranje /
Nr. 7 in de Single Top 100
Can you feel it? 11-06-2007 16-06-2007 8 5 met John Marks /
Nr. 10 in de Single Top 100
Shine 16-02-2009 07-03-2009 15 8 Nr. 2 in de Single Top 100 /
Inzending Eurovisiesongfestival 2009
1001 Nacht 05-04-2013 20-04-2013 tip9 - Nr. 13 in de Single Top 100
Overige singles Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Toppers Meezing Kerstmedley 2006 - - - Kerst met De Toppers / Enkel verkrijgbaar bij C1000
Sleigh Ride 2006 - - - Kerst met De Toppers / Enkel verkrijgbaar bij C1000
Have Yourself A Merry Little Christmas 2006 - - - Kerst met De Toppers / Enkel verkrijgbaar bij C1000
It May Be Winter Outside 2006 - - - Kerst met De Toppers / Enkel verkrijgbaar bij C1000
All I Want For Christmas Is You 2006 - - - Kerst met De Toppers / Enkel verkrijgbaar bij C1000
Do They Know It's Christmas 2006 - - - Kerst met De Toppers / Enkel verkrijgbaar bij C1000
Our Night 2009 - - - Nationaal Songfestival / 6de plaats NSF
No One Loves Me Like You 2009 - - - Nationaal Songfestival / 3de plaats NSF
Angel Of The Night 2009 - - - Nationaal Songfestival / 2de plaats NSF
Everybody Can Be A Star 2009 - - - Nationaal Songfestival / 5de plaats NSF
Three Is The Magic Number 2009 - - - Nationaal Songfestival / 4de plaats NSF
Higher 2011 - - - Toppers in concert 2011 / Download bij 5 Minuten.tv
Topper Van Je Eigen Leven 2012 - - - Toppers in concert 2012 / Download bij 5 Minuten.tv
Moves Like Toppers 2012 - - - Toppers in concert 2012 / Enkel bij iTunes te verkrijgen
Wat Ben Je Zonder Vrienden 2015 - - - Toppers in concert 2015 / Download op officiële website
Een heel gelukkig kerstfeest 2016 - - - Toppers in concert - Christmas party of the year / Enkel bij iTunes te verkrijgen

Dvd's[bewerken]

Muziek-dvd met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Muziek Dvd Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Toppers in concert 26-09-2005 01-10-2005 1(4wk) 72 Goud / Platina
Toppers in concert 2006 02-09-2006 09-09-2006 1(3wk) 40 Goud / Platina
Toppers in concert 2007 07-09-2007 22-09-2007 1(7wk) 77 Goud / Platina / Best verkochte dvd van 2007
Toppers in concert 2008 12-09-2008 20-09-2008 1(5wk) 52 Goud / Platina / Best verkochte dvd van 2008
Toppers in concert 2009 01-10-2009 10-10-2009 1(3wk) 21 Goud / Platina
Toppers in concert 2010 03-09-2010 03-09-2010 1(5wk) 17 Goud / Platina
Toppers in concert 2011 25-11-2011 03-12-2011 1(11wk) 24 Goud / Platina / Best verkochte dvd van 2011
Toppers in concert 2012 23-11-2012 01-12-2012 1(1wk) 50 Goud / Platina
Toppers in concert 2013 20-09-2013 21-09-2013 1(10wk) 73 Goud / Platina / Best verkochte dvd van 2013
Toppers in concert 2014 19-09-2014 27-09-2014 1(20wk) 72 Goud / Best verkochte dvd van 2014
Toppers in concert 2015 25-09-2015 26-09-2015 1(9wk) 77 Goud
Toppers in concert 2016 23-09-2016 24-09-2016 1(14wk) 34* Platina / Best verkochte dvd van 2016

Filmografie[bewerken]

Deze filmografie is alleen van toepassing voor De Toppers in zijn complete samenstelling. Zie de persoonlijke pagina's van de leden voor andere producties waar ze deel van uitmaken.

 • Froger, Joling & Gordon: Over de Toppers (2005) - Zesdelige wekelijkse realityserie op RTL4
 • Toppers in Concert (2005) - Concertregistratie op RTL4
 • Toppers in de sneeuw (2005) - Tweedelige realityserie op Talpa
 • Kerst met De Toppers in Disneyland (2005) - Op Talpa
 • Toppers: De weg naar de ArenA (2006) - Zesdelige wekelijkse realityserie op Talpa
 • Back in Luv' (2006) - Realityserie op RTL5 en VTM
 • Toppers in Concert - De Grootste Vriendentempel (2006)- Concertregistratie op Talpa
 • Toppers: De weg naar de ArenA 2007 - Vierdelige wekelijkse realityserie op Talpa
 • Toppers in Concert - Disco & Future (2007) - Concertregistratie op Talpa
 • C1000 (2007) - TV-Commercial
 • Toppers in Concert - Glitter And Glamour (2008) - Concertregistratie op Talpa
 • Nationaal Songfestival (2009) - Bij de TROS
 • Toppers op weg naar Moskou (2009) - Achtdelige wekelijkse realityserie bij de TROS
 • Eurovisiesongfestival (2009) - Internationale liedjeswedstrijd
 • Toppers in Concert (2009) - Concertregistratie bij de TROS
 • Toppers in Concert (2009) - Concertregistratie op RTL4
 • Goede tijden, slechte tijden (2009) - Gastrol
 • Shine (2009) - Officiële videoclip
 • Toppers in Concert - Welcome To Heaven (2010) - Concertregistratie bij de TROS
 • Gooische Vrouwen (film) (2010) - Toppers in Concert decor in de speelfilm
 • Toppers in Concert - The Royal Party (2011) - Concertregistratie bij de TROS
 • Wie wordt de 5e Topper? (2011) - Talentenjacht op 5minuten.tv
 • Toppers in Concert - The Love Boat Edition (2012) - Concertregistratie bij de TROS
 • Toppers Halftimeshow (2012) - Talentenjacht op 5minuten.tv
 • 1001 Night (2013) - Officiële videoclip
 • Toppers in Concert - 1001 Night Edition (2013) - Concertregistratie bij de TROS
 • Toppers in Concert - 10 Jaar Made in Holland (2014) - Concertregistratie bij de TROS
 • Toppers in Concert - Crazy Summer Edition (2015) - Concertregistratie bij de AVROTROS
 • Brandpunt Profiel - Gerard Joling (2015) - Biografieënprogramma bij de KRO-NCRV
 • Toppers Lost In Vegas (2016) - Bioscoopfilm geannuleerd
 • Toppers Meezingmarathon (2016) - 24-Uurs marathon op 100% NL TV.
 • Een heel gelukkig kerstfeest! (2016) - Officiële videoclip
 • 25 Jaar Gordon: Groots En Meeslepend (2016) - Vierdelige documentaire op RTL4
 • Toppers in Concert - Christmas Party of the Year (2016) - Concertregistratie bij SBS6
 • Toppers in Concert - Royal Night of Disco (2016) - Concertregistratie bij SBS6
 • René Froger - Het verleden kruist het heden (2017) - Tweedelige documentaire bij de AVROTROS
 • 12,5 Jaar De Toppers (2017) - Documentaire bij SBS6
 • De Toppers: Wild West, Thuis Best (2017) - Achtdelige wekelijkse realityserie op SBS6
 • Toppers in Concert - Wild West, Thuis Best (2017) - Concertregistratie bij SBS6

Trivia[bewerken]

 • Elke editie begint met het Wilhelmus, gevolgt door het aftellen.
 • In 2007 hadden De Toppers het meest aantal concerten voor één editie in Nederland. De 6 concerten waren goed voor 360.000 bezoekers.
 • Toppers 2007 is het langste concert gegeven: 237 minuten; ofwel 3 uur en 57 minuten.
 • In 2009 vierde het drietal René Froger, Gordon en Jeroen van der Boom het vijfjarig jubileum in de Amsterdam ArenA. Gerard Joling was in dat jaar uit De Toppers gestapt. Op 12 en 13 juni was het Meezingfeest Van Het Jaar toe aan zijn vijfde editie, met gastoptredens van onder anderen Rob de Nijs, Johnny Logan en Robert ten Brink.
 • In 2011 hadden De Toppers het snelste een derde concert bijgevoegd voor één editie in Nederland. De tijd staat op 1 uur.
 • In 2011 kregen De Toppers in de uitzending van RTL Boulevard van 30 maart een Lifetime Award voor de verkoop van 1.500.000 platen van De Toppers.
 • In 2011 traden De Toppers op de benefietavond voor Japan in de Amsterdam ArenA en in 2013 voor de benefietactie voor Kika.
 • Toppers In Concert 2013 - The 1001 Edition was de eerste editie van Toppers In Concert waarbij er geen Toppers Medley of een medley van eigen hits, zoals een Gerard Joling Hitmedley werd gebruikt. Op hun singles 1001 Nacht en Over De Top! na, deed elke Topper één eigen nummer (Echte Vrienden (Gerard Joling), Betekenis (Jeroen van der Boom) en Daar Sta Je Dan (René Froger).
 • Alle leden van De Toppers hebben inmiddels deelgenomen aan het TROS-programma De beste zangers van Nederland en zaterdagavondshow Ik hou van Holland.
 • De Toppers traden buiten de concerten regelmatig op in diverse televisieprogramma's, zoals RTL Boulevard, Laat Ze Maar Lachen, X Factor, RTL Late Night, PAU!L, Life4You, Barend & Van Dorp, Bananasplit, TROS TV Show, Koffietijd, Tante Es, Wedden dat ik het kan, Bloed, Zweet & Tranen en Holland Zingt.
 • Toppers in Concert 2012 - The Love Boat Edition en Toppers in concert - Christmas party of the year waren de enige edities waarin het nummer Over De Top! niet werd gezongen.
 • In 2013 reden Froger en Topper-manager Benno de Leeuw voor het eerst mee, in een gepimpte Toppers-auto, aan The Arctic Challenge.
 • In 2015 traden Gerard Joling en Jeroen van der Boom op als De Toppers bij de 30 Jaar Hits jubileumconcert van René Froger in Carré.
 • Alle dvd's hebben de nummer 1-positie bereikt.
 • De mini-cd Kerst met De Toppers heeft de hoogste platenrang ontvangen in 2007; tienmaal platina.
 • Bobby Farrell was in 2006 de eerste buitenlandse gastartiest die bij De Toppers heeft opgetreden.
 • Tot nu toe zijn Jan Smit (als gast), Frans Bauer, Guus Meeuwis, René Schuurmans, Grant & Forsyth, Mike Peterson, Maxim & Didier Froger de enige gastartiesten die bij twee verschillende Toppersedities hebben opgetreden.
  • Glennis Grace (2011, 2012, 2016), Lee Towers (2007, 2014, 2016) en André Hazes jr. (2015, 2016, 2017) zijn de enige die tot nu toe bij drie verschillende Toppersedities hebben opgetreden.
   • Wesley Klein (2010, 2013, 2014, 2015) is de enige gastartiest die bij vier verschillende edities heeft opgetreden.
    • Danny Nicolay (2011, 2013, 2014, 2015, 2017) is de enige die tot nu toe bij vijf verschillende Toppersedities heeft opgetreden.
     • Danny Froger (2009, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017) en Factor 12 (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017) zijn de enige gastartiesten die bij meer dan vijf verschillende edities hebben opgetreden.
 • Gordon en Jan Smit waren tijdens hun periode bij De Toppers ook elders lid van een zangformatie. Gordon bij LA, The Voices en Smit bij KLUBBB3.
 • In 2010 ontvingen de Toppers hun miljoenste bezoeker.
 • In 2010 is Toppers in Concert decor voor de eerste speelfim van Gooische Vrouwen. In de film geeft Martin Morero een concert met René Froger als gastartiest. In werkelijkheid gaf Martin Morero een gastoptreden bij de Toppers.
 • In 2014 ontvangen De Toppers hun twee miljoenste bezoeker.
 • De dvd Toppers in Concert 2014 - The Made In Holland Edition heeft het langste op nr. 1 gestaan in de Music DVD Top 30; 20 weken.
 • Toppers in Concert 2016 is het eerste concert dat is uitgegeven op blu-ray.
 • In 2016 vieren Froger, van der Boom en Joling hun 12,5-jarig jubileum. Ditmaal geven de heren zes kerst concerten in Rotterdam Ahoy. 10 & 20 tot en met 24 december 2016 staan de heren in het sportpaleis met gastartiesten.
 • In de theatertour Dit ben ik - Van Bruiloften t/m de ArenA van Jeroen van der Boom, imiteert hij de stemmen van Froger en Joling met twee handpoppen die zijn Toppercollega's moeten voorstellen. Samen zingen ze het duet You’ve Got A Friend. Op 21 april 2017 traden Froger en Joling in het echt op als De Toppers bij de theatervoorstelling van Van der Boom in Purmerend.
 • In 2017 kregen De Toppers een Special Achievement Award voor de verkoop van meer dan 1,5 miljoen (1.500.000) verkochte exemplaren van Toppers in Concert (CD+DVD).

Externe link[bewerken]

Website Toppers in Concert