Toppers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Toppers)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Toppers
De Toppers in 2017 (v.l.n.r Jeroen van der Boom, Jan Smit, René Froger & Gerard Joling)
De Toppers in 2017
(v.l.n.r Jeroen van der Boom, Jan Smit, René Froger & Gerard Joling)
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2005 - heden
Oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Genre(s) Poprock, nederpop, dance, disco, levenslied, Nederlandstalige muziek, romantiek, samba, smartlap, soul, latin
Label(s) Rocket, EMI, NRGY Music, Showtime Entertainment B.V., Toppers in Concert B.V., SBS 6.
Manager Benno de Leeuw
Leden
Zanger René Froger
Zanger Gerard Joling
Zanger Jeroen van der Boom
Zanger Jan Smit
Oud-leden
Zanger Gordon Heuckeroth
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Toppers is een Nederlandse supergroep, bestaande uit René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit. Tot 2011 was ook Gordon Heuckeroth lid van de groep. Sinds 2005 geven de heren elk jaar een reeks stadionconcerten. Toppers In Concert is, met meer dan 50 uitverkochte shows, de langst lopende concert-reeks van Europa. Buiten de concerten treden De Toppers regelmatig op in diverse televisie- en radioprogramma's. Het repertoire van De Toppers, tijdens de optredens, bestaat voornamelijk uit een mix van covers en eigen materiaal. In 2009 deden ze mee aan het Eurovisiesongfestival met het nummer Shine.

Geschiedenis[bewerken]

René - Gerard - Gordon - Live at the ArenA: 2004[bewerken]

In mei 2004 gaf René Froger een concertreeks van vier uitverkochte concerten in de Amsterdam ArenA. In de jaren '90 scoorde Froger een aantal top tien-hits en gaf hij als eerste Nederlandse artiest een stadionconcert in De Kuip. Voor zijn concertreeks in de ArenA nodigde Froger Gerard Joling uit als gastartiest. Niet veel later ontstond bij Froger het plan om ook zanger Gordon Heuckeroth uit te nodigen. Gordon en Joling hadden op dat moment ruzie en wierpen allerlei beledigingen naar elkaar in de media. Speciaal voor zijn concertreeks bemiddelde Froger tussen de twee heren. Als surprise act zongen Joling, Gordon en Froger samen een medley. De reacties op deze medley waren zo overweldigend, dat de drie heren een jaar later als grap aan een zangformatie begonnen.

Het oorspronkelijke plan was om eenmalig een concert te geven voor genodigden in Koninklijk Theater Carré onder de naam De Toppers, bedacht door Benno de Leeuw. Maar door het enthousiasme van het publiek en de media werd de ArenA wederom gekozen als locatie in plaats van Carré.[1]

Doorbraak: 2005 - 2008[bewerken]

De eerste Toppers formatie.

De weg naar de Arena was in 2005 te volgen in de realitysoap Froger, Joling & Gordon: Over De Toppers. In het programma werden onder andere de repetities van de mannen, hoe ze naar de concerten toeleefden en een kijkje achter de schermen getoond. De eerste editie was gevuld met zowel klassiekers als nieuwe hits. Ook brachten de drie heren de single Over de Top uit. De single kwam uiteindelijk als nummer 6 in de Single Top 100. De Live at the ArenA Medley die Froger, Joling en Gordon al eerder met elkaar opnamen, bereikte de derde positie van de hitlijsten.

Na twee uitverkochte concerten besloten de heren definitief verder te gaan als De Toppers. Bij de tweede editie werd er meer uitgepakt qua muziek, kleding en vuurwerk. Ook kwamen de heren met het WK-voetballied Wir Sind Die Holländer.

Sinds augustus 2005 vormen Joling en Gordon naast De Toppers het immens populaire televisie-duo Geer & Goor. In de tweedelige realityserie Toppers in de sneeuw en tijdens een televisie-interview bij Barend & Van Dorp werd duidelijk hoe goed Joling en Gordon verbaal op elkaar ingespeeld waren. Uiteindelijk leverde dat hilarische televisie op. Daarentegen pakt Froger de zaken wat serieuzer aan en heeft hij vooral moeite om Geer en Goor verbaal bij te houden. Voor John de Mol jr. was dat een reden om alleen met Joling en Gordon een serie te maken. In de realityserie Joling & Gordon over de vloer draaiden de heren iedere week drie dagen (in seizoen 3 twee dagen) mee in een gezin, vereniging of bedrijf. Het zijn plekken die totaal verschillen van hun dagelijks leven.

In 2006 en 2007 kwamen De Toppers wederom met een realitysoap op de commerciële zender Talpa. Voor Toppers in Concert 2007 stonden er zes concerten op het programma, wat meer dan 360.000 bezoekers betekende. Hierbij waren er vier opgekocht door supermarktketen C1000, waarvoor ze ook meededen in een reclamecampagne. 360.000 bezoekers was zowel nationaal als internationaal een record. Ter ondersteuning van hun concertreeks verscheen in juni 2007 een single van De Toppers Can You Feel It. Het is een remake van de bekende single van The Jackson 5. De cd van Toppers 2007 bereikte de eerste positie van de Nederlandse Album top 100. De mini-cd Kerst met De Toppers, met bekende kersthits, behaalde tienmaal platina.

In 2008 gaven de heren voor de vierde keer een ArenA-editie van Toppers in Concert. Deze editie bleek achteraf de laatste in de samenstelling van Gerard, Rene en Gordon te zijn. Drie avonden werd een spektakel gegeven in een overvolle ArenA. De opening werd groots opgevoerd door een speciaal vooraf gefilmde openingsvideo met daarin een parachutesprong. Sinds die opening waren enkele geruchten dat Joling en Gordon een filmvariant samen zouden maken gebaseerd op de realityserie. Tevens werd in de show al informeel onthuld dat De Toppers mee zouden moeten doen aan het Eurovisie Songfestival. Met een vier uur durende concert kregen De Toppers definitief status in de showbizzwereld als extravagant en over de top. Ook de enorme populariteit voor de formatie is extra gestegen na de realityserie van Geer en Goor.

Eurovisiesongfestival: 2009[bewerken]

De Toppers op het Songfestival.
De Toppers tijdens het Nationaal Songfestival 2009.

Op 19 september 2008 maakte de TROS bekend dat De Toppers Nederland gingen vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival van 2009 in Moskou.[2] Op 30 september 2008 hielden De Toppers een persconferentie in het Amstel Hotel in Amsterdam. Froger, Joling en Gordon kwamen op jetski's aan bij het hotel aan de Amstel. Daar ontvouwden ze hun plannen voor hun deelname aan het Eurovisiesongfestival.[3] In de aanloop naar het festival zou de reallifesoap De Toppers op weg naar Moskou door de TROS worden uitgezonden,[4] maar SBS6, waar Gerard Joling onder contract staat, ging niet akkoord met Joling als figurant in een soap van de TROS.[5] De reacties die Gordon hierop uitte in de media schoten bij Joling in het verkeerde keelgat en hij wilde niet meer meedoen aan het Eurovisiesongfestival en verliet de groep.[6] Zo kwam er ook een eind aan de plannen voor een filmvariant van Over de Vloer. Joling wilde aanvankelijk wel de in 2009 geplande concerten als lid van De Toppers doen, maar dat was voor de andere leden geen optie.

Op 10 november 2008 maakte het management bekend dat Jeroen van der Boom de nieuwe Topper zou worden.[7] De zanger werd door Froger persoonlijk benaderd om Joling op te volgen. Van der Boom brak in 2007 door met zijn eerste nummer 1-hit Jij bent zo. Daarnaast was hij in het verleden gastartiest bij de solo-concerten van Joling en Froger.

Tijdens een grote live-show vanuit Studio 22 in Hilversum op 1 februari 2009 kon uit zes speciaal geschreven nummers de Nederlandse inzending worden gekozen voor het Eurovisiesongfestival. Hoewel de vakjury het nummer Angel of the Night unaniem verkoos tot beste nummer, koos 48 procent van het tv-publiek Shine tot Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival in Moskou. Omdat de stem van het publiek voor twee derde telde, kwam Shine bovenaan de totaaluitslag te staan. Hiermee werd bepaald dat De Toppers met Shine naar Moskou zouden gaan. Direct na de uitzending van het Nationaal Songfestival maakte Gordon bekend dat hij de tekst van het nummer Shine heeft geschreven onder het pseudoniem Ger van de Westelaken.

De Toppers probeerden het songfestival weer op de kaart te zetten. Zo speelde de heren een gastrol, als zichzelf, in de RTL 4-soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. Ter gelegenheid van het verjaardagsfeest van Nina traden De Toppers op met hun Songfestivallied Shine. Ook gaven De Toppers een gastoptreden in de live-show van X Factor. Op 30 april 2009 zouden De Toppers een optreden verzorgen tijdens het Radio 538 Koninginnedagfeest op het Museumplein in Amsterdam. In verband met een aanslag op het koningshuis, besloten de heren het optreden te cancelen uit respect voor de slachtoffers.

Speciaal voor het Songfestivalact lieten de heren in Amerika zwarte pakken met led-lampjes produceren. Tijdens de repetities liet de techniek het meermaals afweten. Ondanks de media-aandacht voor de pakken, trokken De Toppers voor de zekerheid wat anders aan.[8] Tijdens de tweede halve finale traden De Toppers als laatste van negentien landen op. Na de bekendmaking van de tien landen die doorstroomden naar de finale, bleek dat Nederland hier niet bij hoorde. Shine kreeg slechts 11 punten, 1 van Denemarken en 10 punten van Albanië. Daarmee bereikten ze de 17e plaats, terwijl de 9e plaats recht gaf op een ticket naar de finale. Ook de jury koos Shine niet uit.[9]

Na het Songfestival-avontuur concentreerden De Toppers zich op hun vijfjarig bestaan. Met twee concerten in de ArenA vierden de mannen hun jubileum. Het concert werd overschaduwd door het plotselinge overlijden van Jan & Mien Froger, de ouders van René Froger. In de jubileumconcerten van 2009 zong hij een ode aan zijn ouders met het nummer Here In My Heart. Daarna kwamen de drie zonen van Froger op het podium en zongen ze samen met hun vader het nummer Father And Friend, origineel van Alain Clark.

In augustus 2009 ontstond er ophef rondom het nummer Angel of the Night, dat eerder door De Toppers werd gezongen. Producer Edwin van Hoevelaak, de schrijver van het nummer, had Gerard Joling benaderd of hij de Nederlandse versie van het nummer (Engel van mijn hart) wilde opnemen. Het management van De Toppers liet in een persverklaring weten hoogst verbaasd te zijn dat Van Hoevelaak het nummer Angel of the Night heeft aangeboden aan uitgerekend een ex-Topper. Ook werd Joling door Gordon beschuldigd van diefstal tijdens de uitzending van RTL Boulevard. Uiteindelijk bracht Joling de Nederlandse versie gewoon uit en die bereikte in oktober 2009 de eerste plaats in de Single Top 100.[10] In september 2009 werd het nummer No one loves me like you, dat ook tijdens het Nationaal Songfestival door De Toppers werd gezongen, gebruikt als leader voor het televisieprogramma Glitter Glamour Gordon. De leadertekst is wel aangepast, speciaal voor het programma in een Nederlandstalige versie, met als titel Niemand lacht zoals jij.

Eind 2009 stapte Gordon net als Joling uit De Toppers. Volgens zijn management kon hij zijn creativiteit niet meer kwijt en had zijn vertrek niets te maken met alle negatieve publiciteit rondom De Toppers. Niet veel later werd bekendgemaakt dat zowel Gordon als Joling alsnog terugkeerden in De Toppers.[11]

Omkoping (2016)[bewerken]

In 2016 vertelde Benno de Leeuw, manager van De Toppers, in het programma Brandpunt dat hij voor het Songfestival door een Oost-Europese partij zou zijn benaderd om tegen betaling de stemming van het televoten te manipuleren. De Toppers lieten weten dat ze wel op de hoogte waren, maar dat niemand serieus op het voorstel in wilde gaan.[12]

Een kwartet: 2010 - 2011[bewerken]

Gordon bij De Toppers.

Nadat zowel Geer als Goor terug waren bij De Toppers, was het lang onbekend of Jeroen van der Boom nog bij De Toppers zou blijven. Maar uiteindelijk traden De Toppers als een kwartet op en waren de heren herenigd. In 2010 ontving Toppers in Concert zijn miljoenste bezoeker. Met drie avonden in een volle ArenA en een aaneenschakeling van gastartiesten, werd de avond een succes en bracht die De Toppers een Lifetime Award voor de verkoop van meer dan 1,5 miljoen geluidsdragers.

Op woensdag 13 april 2011 traden De Toppers op tijdens de benefietavond Nederland Helpt Japan in de ArenA. Ook was 2011 het jaar waarin het viertal voor de laatste keer als kwartet doorging. Speciaal voor het aankomende concert hebben De Toppers een nieuwe single opgenomen, getiteld Higher, die tevens zal dienen als openingssong. Op 18 mei 2011 is bekendgemaakt dat Gordon na Toppers in Concert 2011 - The Royal Party for Kings and Queens definitief uit de formatie stapt, om zich volledig te kunnen richten op zijn nieuwe zanggroep: Los Angeles: The Voices.[13] Voorafgaand voor het concert werd er gezocht naar een 5de Topper (gastartiest). De winnaar mocht op de drie avonden een medley met De Toppers meezingen. Er werden vijf weken audities gedaan op www.5minuten.tv. Elke week werd de Week-winnaar uitgekozen door De Toppers zelf. De vijf finalisten moesten het tegen elkaar opnemen en uiteindelijk kozen De Toppers de winnaar. In de finale konden De Toppers geen 5de Topper kiezen, dus uiteindelijk mochten Judith Peters & Danny Nicolay meezingen als 5de en 6de Topper.

Muzikale verandering: 2012 - 2015[bewerken]

Van der Boom bracht meer pop-, dance- en rock-muziek.
Froger kreeg tijdens de opening van Toppers in Concert 2015 een zweepslag in zijn been.

Sinds het vertrek van Heuckeroth in 2011, staan Froger, Joling en Van der Boom in de ArenA met thema’s als Crazy Summer en 1001 Night. Mede door de inbreng van Van der Boom zijn De Toppers muzikaal gezien een andere richting opgeschoven met meer pop-, dance- en rockmuziek. Door meer recente nummers te zingen, spreken De Toppers ook het jongere publiek aan. Naast het gewone repertoire leggen de heren ieder jaar de lat weer hoger en pakken ze steeds grootser uit met spectaculaire decors en indrukwekkende showeffecten. Na de single Higher in 2011 verschenen ook de singles Topper Van Je Eigen Leven (2012) en 1001 Nacht (2013). De laatste single is een Nederlandstalige bewerking van de hit C'est la Vie van de Algerijnse zanger Khaled. De single kwam uiteindelijk als nummer 13 in de Single Top 100.

Op 5 februari 2012 gaven Froger en Van der Boom, zonder Joling, in samenwerking met zanger Sonny Hoogwerf en zijn bigband (Sonny's Inc), een avondvullende benefietconcert Don In Concert in Studio 21 in Hilversum. De drie heren vertolken één avond de beroemde Rat Pack. Froger en Van der Boom hadden al een geruime tijd het plan om samen eenmalig een concert te geven met muziek uit de jaren '60, aangezien dit muziekgenre niet past bij de concerten van De Toppers. Tevens was het benefietconcert bedoeld om de aandacht te vestigen voor Stichting Don (Diabetes Onderzoek Nederland). Twee jaar later gaven ze weer een Don In Concert, maar dan deze keer in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch.[14] In 2013 traden De Toppers op tijdens de speciale tv-actie Samen tegen kinderkanker voor de Stichting KiKa.

In 2014 vierden De Toppers hun tienjarig jubileum. De heren nodigden voor deze vier concerten ex-lid Gordon speciaal uit als gastartiest. Ook ontving Toppers in Concert zijn twee miljoenste bezoeker. Tijdens die concertreeks maakten De Toppers bekend dat ze een muziekfilm zouden maken. Toppers Lost In Vegas zou eind 2015 in de bioscoop draaien. Halverwege 2015 werd de film uitgesteld tot december 2016. Op 24 augustus meldde Joling, die te gast was bij het tv-programma Jinek, dat de film voorlopig geheel van de baan was. Dit vanwege de drukke agenda’s van alle drie de zangers.[15] Op donderdag 2 april 2014 doopten de Toppers in de Keukenhof een tulp, vernoemd naar radiozender 100% NL. Tijdens de Buma NL Awards 2014 werden De Toppers uitgeroepen tot Beste liveact van Nederland.[16] In 2015 verzorgden De Toppers de openingsact bij de finale van Bloed, Zweet & Tranen op SBS 6. Tevens traden Joling en Van der Boom op bij het 30 Jaar Hits jubileumconcert van Froger in Carré.

De 11e editie van Toppers in concert 2015 - The Crazy Summer Edition dreigde in gevaar te komen door verschillende factoren. Froger kreeg bij de opening van het tweede concert een zweepslag in zijn been. De zanger liep de hele show mank en had zichtbaar last van de zweepslag. Op dinsdag 26 mei raakte Joling betrokken bij een ongeluk met een 91-jarige vrouw. Hierdoor werden alle persmomenten van De Toppers geannuleerd, maar De Toppers traden de overige drie concerten op 29, 30 en 31 mei gewoon op. Van der Boom coverde tijdens het concert Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij uit 2009. Deze versie werd na uitgave zo vaak gedownload, dat die op 5 juni 2015 binnen anderhalf uur de top bereikte van de ITunes hitlijst. Ook de Single Top 100 kende in de lijst van 6 juni een tipnotering. Twee weken later stond de single op plaats 12 in die hitparade.[17] In 2015 hebben De Toppers een nieuwe single opgenomen, getiteld Wat Ben Je Zonder Vrienden.

In november 2015 maakte Gordon bekend definitief te zullen stoppen met zijn zangcarrière. Tevens kondigde hij twee afscheidsconcerten aan in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. De Toppers zouden één van de gastartiesten zijn bij het afscheidsconcert van Heuckeroth. Maar in december 2015 onthulde Gordon in het programma 5 jaar later, dat hij het niet meer volhield als lid van De Toppers. Volgens Gordon zou Van der Boom hem eruit hebben gewerkt, Froger een drankprobleem hebben gehad en zou Joling de twee heren beschermen. De Toppers herkennen zich niet in de uitspraken van Gordon en bestempelen het in de media als onzin en kwetsend. Door het conflict trad uiteindelijk alleen Joling op tijdens de twee afscheidsconcerten van de ex-Topper.[18]

Ahoy en verjonging: 2016 - 2017[bewerken]

In 2016 bestonden De Toppers 12,5 jaar.
Jan Smit de nieuwe Topper.
Opening Toppers in Concert 2018.

In het jaar 2016 werd er volop gespeculeerd over de toekomst van De Toppers. In De Telegraaf verklaarde Joling, die in 2008 uit de groep stapte en in 2010 weer terugkeerde, dat hij serieus had overwogen om te stoppen met De Toppers. Hij vond dat de groep moest vernieuwen en plaats moest maken voor jong talent. Mede-Toppers Froger en Van der Boom voelden niets voor zijn plannen en haalde Joling over om door te gaan. Ondanks dat verklaarde Joling in het programma Evers staat op van Edwin Evers dat er twee zangers uit de groep zouden gaan, en er twee nieuwe zangers in komen.[19] Dit bleek echter een grap te zijn toen Froger, Van der Boom en Joling in het programma RTL Late Night bekendmaakten dat de drie heren hun 12,5 jaar jubileum gaan vieren met zes kerstconcerten in december 2016 in Rotterdam Ahoy.[20] De kerstconcerten waren vooralsnog eenmalig, omdat het de viering was van het 12,5-jarig bestaan van De Toppers.

Ter ondersteuning van hun concertreeks verscheen op 18 november 2016 een kerstsingle van De Toppers Een heel gelukkig kerstfeest. Het was een remake van een single uit 1975. Van der Boom bracht tijdens het concert zijn zes jaar oude hit Werd de tijd maar teruggedraaid ten gehore. Deze live-versie werd opnieuw uitgebracht. De single werd na uitgave zo veelvuldig gedownload, dat hij de top bereikte van de iTunes-hitlijst en op nr. 17 stond in de Single Top 100. Op 31 december 2016 luidden De Toppers samen met de kijkers het nieuwe jaar in tijdens het oudejaarsspecial van Wedden dat ik het kan?.

In november 2016 maakten De Toppers de overstap van de publieke omroep AVROTROS naar de commerciële televisiezender SBS 6. Het was de bedoeling dat het trio, naast de optredens, meerdere programma's ging maken voor de zender. Begin 2017 waren Froger, Joling en Van der Boom te volgen in de tiendelige realitysoap De Toppers: Wild West, Thuis Best op SBS 6. In het programma gingen de heren op wintersport om zich voor te bereiden op de concertenreeks in de ArenA. Ook werd er in een tweedelige documentaire 12,5 jaar De Toppers teruggekeken op de memorabele momenten van de groep.

Begin februari 2017 kwam het nieuws naar buiten dat De Toppers de formatie ging uitbreiden. In de media doken namen op als Waylon, Danny de Munk, André Hazes Jr. en zelfs Gordon. Op 20 februari werd officieel bekendgemaakt dat Jan Smit de nieuwe Topper zou worden.[21] Volgens de heren is Smit een echte 'toppersfan'. Al eerder sprak hij op radiozender 100% NL zijn liefde voor De Toppers uit. Met de Volendamse zanger willen de heren de formatie vernieuwen en verjongen voor de komende jaren. Tijdens Toppers in Concert 2017 - Wild West, Thuis Best Edition werd hij geïntroduceerd aan het publiek.[22]

Op 28 maart 2017 kregen De Toppers een Special Achievement Award voor de verkoop van meer dan 1,5 miljoen verkochte exemplaren van Toppers in Concert (cd plus dvd). Naast De Toppers toerde Van der Boom een jaar solo met zijn theatershow Dit ben ik - Van Bruiloften t/m de ArenA. Op 21 april 2017 waren Joling en Froger te zien als special guest. Samen met Van der Boom zongen ze het nummer You've Got a Friend.

Het Amerikaanse vakblad voor de concertindustrie Pollstar publiceerde een lijst met concerten die in het eerste helft van 2017 financieel het meest hadden opgebracht. De Toppers stonden op plek 14. Het trio harkte met de Wild West, Thuis Best Edition ongeveer 9 miljoen dollar binnen. Eerder waren vijf shows (340.000 bezoekers) goed voor een omzet van ongeveer 19 miljoen dollar.[23][24] In december 2017 traden De Toppers op tijdens het Muziekfeest van het Jaar in de Amsterdamse Ziggo Dome.

15 Jaar Toppers: 2018 - heden[bewerken]

Met de komst van Jan Smit, als nieuw lid van de mannengroep, treden De Toppers weer als kwartet op. Tevens zijn de heren regelmatig samen te zien op televisie en evenementen. In februari 2018 werden De Toppers door 100% NL uitgeroepen tot Live Act van het Jaar en werd de talentenjacht Topper Gezocht! uitgezonden op SBS 6. De winnaar Esmee Smit mocht eenmalig een medley meezingen tijdens de Pretty in Pink - The Circus edition. Het programma werd gepresenteerd door Irene Moors en de vakjury bestond uit De Toppers zelf. In 2018 traden de 4 Toppers-leden, niet in formatie, op tijdens het AVROTROS Muziekfeest. Wel zongen Van der Boom en Smit samen een duet tijdens het programma. Ze brachten de Nederlandse vertaling van het nummer 'Because we Believe' ten gehore.

Samenstelling[bewerken]

* René Froger (2005-heden) werd geboren in de Amsterdamse wijk de Jordaan. Zijn vader, Jan Froger, had een café in de Staatsliedenbuurt. Net als zijn ouders, die optraden als het Duo Jan & Mien, begon Froger als kind al te zingen in het café van zijn vader. In de jaren '90 scoorde Froger een reeks top tien-hits, waaronder met Alles kan een mens gelukkig maken, Say Hello, Crazy Way About You en This is the moment. In de jaren die volgden had hij nog enkele andere hits, zoals Doe maar gewoon (2007), Bloed, zweet en tranen (2008), Ik Heb je lief (2010) en Daar sta je dan (2013). Froger verkocht meer dan vijf miljoen platen en behoort daarmee tot de bestverkochte artiesten van Nederland.

* Gerard Joling (2005-2008, 2010-heden) is een zanger, entertainer en presentator in Nederland. Tot zijn grootste hits behoren Ticket to the tropics (1985) en No more boleros (1989). Met de laatste hit scoorde hij de nummer 1-positie in verschillende landen, waaronder Nederland en enkele Aziatische landen. In 1988 vertegenwoordigde hij Nederland bij het Eurovisiesongfestival met het nummer Shangri La. Hierna scoorde Joling nog een aantal top tien-hits, waaronder Maak me gek, Blijf bij mij (2007), Ik hou d'r zo van, Laat Me Alleen (2008), Echte vrienden (2012) en De nacht voorbij (2013). Als presentator is hij vooral bekend van grote amusement programma's.

* Jeroen van der Boom (2008-heden) bracht in 2007 de single Jij bent zo uit. Voor Van der Boom betekende het zijn hitparadedebuut en doorbraak. Het kwam begin augustus op de hoogste positie van de Single Top 100, waar het 3 weken zou blijven. In de Top 40 stond het twee weken op nummer 1. Ook met Eén wereld (2007), Het is over (2008) en Werd de tijd maar teruggedraaid (2010/2016) behaalde Van der Boom de hitparades. Naast zijn solocarrière is Van der Boom sinds 2009 onderdeel van De Toppers. Als presentator is hij vooral bekend van muziekprogramma's en talentenjachten. In 2010 zat hij in de jury van het televisieprogramma The voice of Holland.

* Jan Smit (2017-heden) is één van de bekendste zangers van Nederland. De Volendamse zanger werd op tienjarige leeftijd ontdekt bij een duet met BZN. Het nummer Mama (1996) en het daaropvolgende Ik zing dit lied voor jou alleen (1997) leverde Smit zijn eerste nummer 1 hits op. Buiten Nederland werd Smit ook succesvol in België, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Door de jaren heen scoorde Smit diverse hits, waaronder met Vrienden voor het leven (2005), Als de morgen is gekomen (2006), en Leef nu het kan (2010). Sinds 2015 is Smit ook onderdeel van de internationale schlagergroep KLUBBB3. In 2011 en 2013 was Smit al een van de gastartiesten van Toppers in Concert.

* Gordon Heuckeroth (2005-2011) brak in 1991 door met de single, getiteld Kon ik maar even bij je zijn. Ook met Omdat ik zo van je hou (1995) en Never nooit meer (1999) behaalde hij de hitlijsten. Van 2005 t/m 2011 maakte Gordon deel uit van De Toppers en van 2010 t/m 2013 van Los Angeles, The Voices. Naast zijn carrière als zanger, presenteert hij diverse televisieprogramma's, fungeert hij als hoofdpersoon in realitytelevisieprogramma's met Gerard Joling en jureert hij in talentenjachten op televisie. Op 29 november 2015 maakte Gordon bekend definitief te zullen stoppen met zijn zangcarrière. In 2016 gaf hij twee afscheidsconcerten in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Tijdlijn[bewerken]

Discografie[bewerken]

Toppers in Concert dvd's

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Toppers in concert 02-07-2005 09-07-2005 3 39 Platina
Toppers in concert 2006 30-06-2006 08-07-2006 2 26 Platina
Kerst met de Toppers 2006 - Enkel verkrijgbaar bij C1000, 10× Platina
Toppers in concert 2007 11-07-2007 21-07-2007 1(1wk) 19 Platina
Toppers in concert 2008 01-08-2008 09-08-2008 2 17 Platina
Toppers in concert 2009 28-08-2009 05-09-2009 4 10 dubbelalbum, Platina
Eurovision Song Contest Moscow 2009 2009 - - - (42 tracks, 2 cd's)
Toppers in concert 2010 20-08-2010 21-08-2010 2 17 dubbelalbum, Platina
Mega party mix - Volume 1 20-05-2011 28-05-2011 7 13 Verzamelalbum / dubbelalbum
Toppers in concert 2011 02-09-2011 10-09-2011 1(1wk) 23 dubbelalbum, Platina
Mega party mix - Volume 2 09-03-2012 17-03-2012 19 9 Verzamelalbum / dubbelalbum
Toppers in concert 2012 07-09-2012 15-09-2012 2 24 3-cd, Platina
Toppers in concert 2013 05-10-2013 12-10-2013 19 14 dubbelalbum, Platina
Toppers in concert 2014 22-08-2014 30-08-2014 2 25 3-cd, Goud
Toppers in concert 2015 28-08-2015 05-09-2015 1(2wk) 20 Livealbum, 3-cd, Goud
Toppers in concert 2016 26-08-2016 03-09-2016 3 12 3-cd
Toppers in concert 2017 25-08-2017 02-09-2017 10 5 3-cd
Toppers in concert 2018 24-08-2018 3-cd

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
René - Gerard - Gordon - Live at the ArenA 2004 04-12-2004 5 8 Nr. 3 in de Single Top 100
Over de top! 12-04-2005 30-04-2005 22 5 Nr. 6 in de Single Top 100
Toppers party! 2005 16-07-2005 tip5 - Nr. 32 in de Single Top 100
Als je alles hebt gehad 2005 - - - Alleen Gerard Joling & Gordon /
Titelsong van Joling & Gordon over de vloer /
Nr. 34 in de Single Top 100
Wir sind die Holländer 2006 03-06-2006 18 5 als Toppers voor Oranje /
Nr. 7 in de Single Top 100
Can you feel it? 11-06-2007 16-06-2007 8 5 met John Marks /
Nr. 10 in de Single Top 100
Shine 16-02-2009 07-03-2009 15 8 Nr. 2 in de Single Top 100 /
Inzending Eurovisiesongfestival 2009
No One Loves Me Like You
(Niemand lacht zoals jij)
2009 -
(12-09-2009)
-
-
-
-
Nationaal Songfestival / 3de plaats NSF
(NL-versie, Gordon / Nr. 82 in de Single Top 100)
Angel Of The Night
(Engel van mijn hart)
2009 -
(03-10-2009)
-
(31)
-
(4)
Nationaal Songfestival / 2de plaats NSF
(NL-versie, Gerard Joling / Nr. 1 in de Single Top 100)
1001 Nacht 05-04-2013 20-04-2013 tip9 - Nr. 13 in de Single Top 100
Mag ik dan bij jou (Toppers in Concert 2015) 04-06-2015 11-06-2015 tip4 - Alleen Jeroen van der Boom / Nr. 12 in de Single Top 100
Werd de tijd maar teruggedraaid (Live in Ahoy) 27-12-2016 07-01-2017 - 1 Alleen Jeroen van der Boom / Nr. 17 in de Single Top 100
You (Toppers in Concert 2018) 01-06-2018 - - - Alleen Jeroen van der Boom
Vleugels van mijn vlucht (Toppers in Concert 2018) 01-06-2018 - - - Alleen René Froger
Overige singles Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Toppers Meezing Kerstmedley 2006 - - - Kerst met De Toppers / Enkel verkrijgbaar bij C1000
Sleigh Ride 2006 - - - Kerst met De Toppers / Enkel verkrijgbaar bij C1000
Have Yourself A Merry Little Christmas 2006 - - - Kerst met De Toppers / Enkel verkrijgbaar bij C1000
It May Be Winter Outside 2006 - - - Kerst met De Toppers / Enkel verkrijgbaar bij C1000
All I Want For Christmas Is You 2006 - - - Kerst met De Toppers / Enkel verkrijgbaar bij C1000
Do They Know It's Christmas 2006 - - - Kerst met De Toppers / Enkel verkrijgbaar bij C1000
Our Night 2009 - - - Nationaal Songfestival / 6de plaats NSF
Everybody Can Be A Star 2009 - - - Nationaal Songfestival / 5de plaats NSF
Three Is The Magic Number 2009 - - - Nationaal Songfestival / 4de plaats NSF
Higher 2011 - - - Toppers in concert 2011 / Download bij 5 Minuten.tv
Topper Van Je Eigen Leven 2012 - - - Toppers in concert 2012 / Download bij 5 Minuten.tv
Moves Like Toppers 2012 - - - Toppers in concert 2012 / Enkel bij iTunes te verkrijgen
Wat Ben Je Zonder Vrienden 2015 - - - Toppers in concert 2015 / Download op officiële website
Een heel gelukkig kerstfeest 2016 - - - Toppers in concert - Christmas party of the year / Enkel bij iTunes te verkrijgen

Dvd's[bewerken]

Muziek-dvd met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Muziek Dvd Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Toppers in concert 26-09-2005 01-10-2005 1(4wk) 72 Goud / Platina
Toppers in concert 2006 02-09-2006 09-09-2006 1(3wk) 40 Goud / Platina
Toppers in concert 2007 07-09-2007 22-09-2007 1(7wk) 77 Goud / Platina / Best verkochte dvd van 2007
Toppers in concert 2008 12-09-2008 20-09-2008 1(5wk) 52 Goud / Platina / Best verkochte dvd van 2008
Toppers in concert 2009 01-10-2009 10-10-2009 1(3wk) 21 Goud / Platina
Eurovision Song Contest Moscow 2009 2009 - - - (42 clips, 3 dvd's)
Toppers in concert 2010 03-09-2010 03-09-2010 1(5wk) 17 Goud / Platina
Toppers in concert 2011 25-11-2011 03-12-2011 1(11wk) 24 Goud / Platina / Best verkochte dvd van 2011
Toppers in concert 2012 23-11-2012 01-12-2012 1(1wk) 50 Goud / Platina
Toppers in concert 2013 20-09-2013 21-09-2013 1(10wk) 73 Goud / Platina / Best verkochte dvd van 2013
Toppers in concert 2014 19-09-2014 27-09-2014 1(20wk) 73 Goud / Best verkochte dvd van 2014
Toppers in concert 2015 25-09-2015 26-09-2015 1(9wk) 85 Goud
Toppers in concert 2016 23-09-2016 24-09-2016 1(14wk) 80* Platina / Best verkochte dvd van 2016
Toppers in concert 2017 22-09-2017 30-09-2017 1(16wk) 37*

Filmografie[bewerken]

Deze filmografie is alleen van toepassing voor De Toppers in zijn complete samenstelling. Zie de persoonlijke pagina's van de leden voor andere producties waar ze deel van uitmaken.

Televisieprogramma's
Jaar Bezetting Productie Informatie
2005 René Froger, Gerard Joling, Gordon Froger, Joling & Gordon: Over de Toppers Zesdelige wekelijkse realityserie op RTL4
2005 Toppers in de Sneeuw Tweedelige realityserie op Talpa
2006 Toppers: De weg naar de ArenA Zesdelige realityserie op Talpa
2007 Toppers: De weg naar de ArenA 2007 Vierdelige wekelijkse realityserie op Talpa
2009 René Froger, Gordon, Jeroen van der Boom Toppers op weg naar Moskou Achtdelige wekelijkse realityserie bij de TROS
2009 Nationaal Songfestival Bij de TROS
2009 Eurovisiesongfestival Internationale liedjeswedstrijd
2017 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom 12,5 Jaar De Toppers Documentaire bij SBS6
2017 De Toppers: Wild West, Thuis Best Tiendelige wekelijkse realityserie op SBS6
2018 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom, Jan Smit Topper Gezocht! Zesdelige talentenjacht op SBS6
Specials / Overige
Jaar Bezetting Productie Informatie
2005 René Froger, Gerard Joling, Gordon Kerst met De Toppers in Disneyland Op Talpa
2007 De Toppers van C1000 TV-Commercial
2008 Wie ben ik? Deelnemers, op SBS6
2009 René Froger, Gordon, Jeroen van der Boom Goede tijden, slechte tijden Gastrol, op RTL4
2009 Dik Voormekaar Show Gastrol, bij de TROS
2009 Laat ze maar lachen Gasten, op RTL4
2009 X Factor Optreden, op RTL4
2009 Doe Maar Normaal Deelnemers, bij BNN
2009 Bananasplit Gasten, bij de TROS
2009 TV Show Optreden, bij de TROS
2011 René Froger, Gerard Joling, Gordon, Jeroen van der Boom Wie wordt de 5e Topper? Talentenjacht op 5minuten.tv
2011 Nederland Helpt Japan Optreden, benefietuitzending bij de NPO
2012 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom Toppers Halftimeshow Talentenjacht op 5minuten.tv
2013 Samen tegen kinderkanker Optreden, Speciale tv-actie bij de NPO
2015 Holland Zingt Gasten, op SBS6
2015 Dat ding van Tante Es Gasten, bij de NTR
2015 Bloed, Zweet & Tranen Optreden, op SBS6
2016 Toppers Meezingmarathon 24-Uurs marathon op 100% NL TV
2016 Wedden dat ik het kan (Oudejaarsspecial) Optreden, op SBS6
2017 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom & Jan Smit Muziekfeest van het Jaar Optreden, Concertregistratie op AVROTROS
Bioscoopfilms
Jaar Bezetting Productie Informatie
2016 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom Toppers Lost In Vegas Bioscoopfilm geannuleerd
Officiële videoclips
Jaar Bezetting Productie Informatie
2006 René Froger, Gerard Joling, Gordon Kerst met De Toppers in Disneyland
2009 René Froger, Gordon, Jeroen van der Boom Shine 1.398.006 views op Youtube (jun. 2018)
2013 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom 1001 Night 222.628 views op Youtube (jun. 2018)
2016 Een heel gelukkig kerstfeest! 286.259 views op Youtube (jun. 2018)

Toppers in Concert[bewerken]

Toppers in Concert -
Het Meezingfeest van het Jaar
Algemene informatie
Datum mei / juni
Locatie Amsterdam ArenA (2005-2016, 2017)
Johan Cruijff ArenA (2018-)
Ahoy Rotterdam (dec. 2016)
Genre(s) Poprock, Nederpop, Dance, Disco, Levenslied, Nederlandstalige muziek, Romantiek, Samba, Smartlap, Soul, Latin
Organisator Toppers in Concert B.V.
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Toppers in Concert - Het Meezingfeest van het Jaar is een Nederlandse concertreeks van De Toppers, die sinds 2005 jaarlijks plaatsvindt in de Johan Cruijff ArenA. Toppers In Concert is de langst lopende concert-reeks van de Benelux. Bij de tiende editie in 2014 verwelkomden De Toppers hun twee miljoenste concertbezoeker. In 2016 stonden De Toppers met hun eerste kerst-editie van Toppers in Concert in Rotterdam Ahoy.

Toppers in Concert staat ieder jaar in het teken van een bepaald thema. Het is de bedoeling dat de bezoekers gekleed komen in de stijl van het thema. Het repertoire van De Toppers, tijdens de concerten, bestaat voornamelijk uit covers van klassiekers uit het binnen- en buitenland met een hoog meezinggehalte. Soms worden de volledige nummers gezongen en soms worden ze verwerkt in medleys, meestal met een thema, zoals de bekendste nummers van een artiest (André Hazes-medley, ABBA-medley, Dolly Dots-medley, Beatles-medley etc.) of een genre (Disco-medley, Dance-medley, Rock-medley, Latin-medley etc.). Ook komen hun solo hits voorbij, al dan niet in een medley. Deze hits komen in medleys vaak voorbij als een Hit/Toppers-medley. Ook zingen De Toppers hun eigen bekende nummers (Shine, Over de top! en 1001 Nacht etc.). Daarnaast zijn er, behalve in 2005, elk jaar gastoptredens van bekende artiesten en prominenten uit de showbizzwereld. Ieder jaar worden de concertregistraties uitgezonden en herhaald op televisie.

Concerten[bewerken]

Editie Jaar Bezetting Datum Thema Aantal bezoekers Locatie
1 2005 René Froger, Gerard Joling, Gordon 13 & 14 mei Live In The Round 120.000 Amsterdam ArenA
2 2006 26, 27 & 28 mei De Grootste Vriendentempel 180.000
3 2007 1, 2, 3, 6, 7 & 8 juni Disco & Future 360.000
4 2008 23, 24 & 27 mei Glitter And Glamour 160.000
5 2009 René Froger, Gordon, Jeroen van der Boom 12 & 13 juni Toppers Jubileum 2009 120.000
6 2010 René Froger, Gerard Joling, Gordon, Jeroen van der Boom 20, 21 & 22 mei Welcome To Heaven 180.000
7 2011 27, 28 & 29 mei The Royal Party For Kings And Queens 200.000
8 2012 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom 17, 18 & 19 mei The Love Boat Edition 200.000
9 2013 24, 25 & 26 mei 1001 Night Edition 204.698
10 2014 24, 291, 30 & 31 mei Made in Holland Edition - 10 Jaar Toppers 270.000
11 2015 23, 241, 29, 30 & 312 mei Crazy Summer Edition 340.000
12 2016 13, 14 & 15 mei Royal Night of Disco Edition 210.000
2016 10, 20, 21, 22, 23 & 24 december Christmas Party of the Year - 12,5 jaar jubileum 85.000 Rotterdam Ahoy
13 2017 26 & 27 mei Wild West, Thuis Best Edition 132.000 Amsterdam ArenA
14 2018 René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom, Jan Smit 25, 26 & 272 mei Pretty in Pink, The Circus Edition 198.000 Johan Cruijff Arena
15 2019 n.t.b 15 Jaar Toppers n.t.b
Totaal: 14 editie's Totaal: 51 concerten Totaal: 2.799.698 bezoekers

1 Alleen voor winnaars Nationale Postcode Loterij
2 Gesponserd door Jumbo supermarkten.

Gastoptredens[bewerken]

Concert Hoofdgast (Ode) Gasten
2005 André Hazes (postuum) Geen gasten
2006 Willy Alberti (postuum) Luv', Ellen Eeftink, Floortje Smit, Jim Bakkum, Bobby Farrell
2007 Lee Towers Berget Lewis, Edwin Evers, Engelbert Humperdinck, Remco Bastiaansen, Charissa van Dipte
2008 Anita Meyer Bonnie St. Claire, Ron Brandsteder, Nikki, Charlene Meulenberg, Nathalie Makoma, The Trammps
2009 Rob de Nijs
Jan & Mien Froger (postuum)
Danny Froger, Robert ten Brink, Lisa Lois, Rachel Kramer, Hester Kootstra, Maxim & Didier Froger, Johnny Logan
2010 Ruth Jacott
Ramses Shaffy (postuum)
Gerard Joling
Frans Bauer, Wesley Klein, Martin Morero, Thomas Berge, Karin Bloemen
2011 Jan Smit
Marie Heuckeroth (postuum)
Los Angeles, The Voices, Glennis Grace, Leonie Meijer, Judith Peters, Danny Nicolay, K3
2012 Jannie Joling Paul de Leeuw/Annie de Rooij, Glennis Grace, Lange Frans, Paul Turner, Chico & The Gipsy Kings
2013 Geen hoofdartiest Ernst Daniël Smid, Jan Smit, 3JS, Vengaboys, Najib Amhali, Grant & Forsyth, Tavares, Factor 12
2014 Gordon Heuckeroth André van Duin, Frans Bauer, 2 Unlimited, Henny Huisman, Lee Towers, Eva Simons, Ingrid Simons, Factor 12
2015 Willeke Alberti Edsilia Rombley, Danny de Munk, Barry Hay, André Hazes jr., Roxeanne Hazes, Johnny de Mol, Guus Meeuwis, Village People, Clouseau, David Bisbal, Gebroeders Ko, Factor 12
2016 Ria Brieffies (postuum) Dolly Dots, 2 Brothers on the 4th Floor, Glennis Grace, Ad Visser & Penney de Jager, Big, Black & Beautiful, Jochem Fluitsma, Rick Astley, Robin S, George McCrae, Factor 12
2016 Lee Towers O'G3NE, André Hazes jr., Maan, Side2Side, Danny Froger, Maxim & Didier Froger
2017 Guus Meeuwis
Jan Smit (Introductie)
André Hazes jr., Pleun Bierbooms, Grant & Forsyth, Sophie Grant, Factor 12
2018 Trijntje Oosterhuis Right Said Fred, Snap!, Danny de Munk, Imca Marina, Marga Bult, Ben Cramer, Ronnie Tober, Koos Alberts, Ria Valk, Bonnie St. Claire, Luuk van der Boom, Carel Kraayenhof, Esmee Smit (5e Topper), Factor 12

Halftime Show[bewerken]

Johan Cruijff ArenA
Toppers in Concert 2018

De Halftime Show is een geproduceerd showblok die wordt gegeven in de korte periode (pauze) tussen de eerste en tweede helft van het concert. In een tijdsbestek van een half uur geven De Toppers het podium over aan nieuw talent en artiesten die minder bekend zijn bij het grote publiek.

In 2012 vond de eerste Halftime Show plaats. Dit alles onder begeleiding van Feestorkest Factor 12. In 2016 werd er geen gebruik meer gemaakt van de Halftime Show met onder andere Gents (zangformatie Danny Froger, Danny Nicolay, Wesley Klein); zij zijn vervangen door de vaste gasten Robin S., Big, Black & Beautiful en Glennis Grace, die een ode gaf aan Whitney Houston & The Pointer Sisters. Vanaf 2017 was er gewoon weer een Halftime Show in de pauze. De Halftime Show is afgeleid van het gelijknamige evenement tijdens de Super Bowl in Amerika. Hier wordt eveneens een Halftime Show gegeven tijdens de pauze van de wedstrijd.

Zangers en zangeressen die hebben opgetreden tijdens een Halftime Show waren onder andere: Samantha Steenwijk, René Schuurmans, Robert Leroy, Peter Beense, Tamara Tol, Ernest van Hartingsveldt, Henk Dissel, John West, Mart Hoogkamer, Sasja Brouwers, Edwin van Tholen, Pascal Redeker, Jeffrey Heesen, Driekes Hoekstra, Country Wilma, Mike Peterson en Bart Brandjes.

Toppers FanZone[bewerken]

De Toppers FanZone is sinds de editie van 2013 een plaats achter de ArenA waar fans van Toppers in Concert 's middags al sfeer kunnen opsnuiven. De FanZone is echter niet overdekt, maar gratis te betreden voor iedereen die een kaartje heeft voor Toppers. vanaf 14:00 uur is de FanZone geopend tot 19:00 uur, de tijd dat het stadion open gaat. Er worden optreden verzorgd door diverse artiesten, al dan niet die ook gasten zijn van de Halftime Show tijdens de concerten. Vanaf de editie van 2013 keert de FanZone jaarlijks terug.

Toppers in Concert B.V. (Organisatie)[bewerken]

Toppers in Concert B.V. is een besloten vennootschap en productiemaatschappij (i.s.m. entertainmentbedrijf Rocket Beheer B.V.) die zich met name richt op de organisatie van de concertreeks Toppers in Concert van De Toppers. Het hoofdkantoor van Toppers in Concert B.V. is gevestigd in Waardenburg. Zanger René Froger en Benno de Leeuw (manager van De Toppers en mede-eigenaar van Rocket) bedachten in 2004 het concept en hebben sindsdien allebei 50 procent van de aandelen in bezit. De overige leden van de formatie hebben geen aandelen in het bedrijf en zijn niet meer dan de uitvoerende artiesten.

In 2011 raakt Global Star Media (zusterbedrijf van Rocket Beheer B.V.) in conflict met Dutchview. Het camerabedrijf nam de registratie van het in mei opgenomen Toppers-concert in beslag in verband met onbetaalde rekeningen. Daardoor werd de datum waarop de dvd zou verschijnen, uitgesteld.[25] De dvd werd drie maanden later alsnog uitgebracht.[26]

Het succes van De Toppers wordt ook opgemerkt in het buitenland, want in Duitsland en Engeland bestaat zelfs grote interesse om het gehele Toppers-concept over te nemen. Het bedrijf heeft door de belangstelling plannen voor een Toppers-licentie, met gedeelde risico’s bij winst of verlies.[27] In het verleden is de Vlaamse muziekgroep De Romeo's op de vingers getikt door Toppers in Concert B.V., vanwege de vele gelijkenissen met het Nederlandse concept van De Toppers. Het Zingpaleis - Het Grootste ambiancefeest van het Jaar is een concertreeks van De Romeo's, die sinds 2009 jaarlijks plaatsvindt in België. De zevende editie van Het Zingpaleis staat voor het eerst in het teken van een bepaald thema. De Romeo's hebben gekozen voor het thema: Tropical. Een jaar eerder stonden De Toppers in de ArenA met Toppers in concert - The Crazy Summer Edition. Op basis van de commerciële uitingen en de diverse thema's, vertonen de Belgen veel gelijkenissen met het Nederlandse Toppers-concept.[28]

In 2012 begonnen Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Berget Lewis, Glennis Grace en Candy Dulfer aan de gelegenheidsformatie de Ladies of Soul. De zangeressen worden ook de vrouwelijke variant van De Toppers genoemd. Net als de heren geven ze jaarlijks een concertreeks, en bestaat het repertoire voornamelijk uit covers van klassiekers uit het binnen- en buitenland met een hoog meezinggehalte.[29] De Ladies of Soul treden jaarlijks op in de Ziggo Dome.

Trivia[bewerken]

 • Elke editie begint met het Wilhelmus, gevolgd door het aftellen.
 • Toppers In Concert 2013 - The 1001 Edition was de eerste editie van Toppers In Concert waarbij er geen Toppers Medley of een medley van eigen hits, zoals een Gerard Joling Hitmedley werd gebruikt. Op hun singles 1001 Nacht en Over De Top! na, deed elke Topper één eigen nummer (Echte Vrienden (Gerard Joling in duet met Jan Smit), Betekenis (Jeroen van der Boom) en Daar Sta Je Dan (René Froger).
 • In 2005 scoorde Gerard Joling in duet met Gordon een hit in de Single Top 100 met Als je alles hebt gehad, dat als titelsong voor Over de vloer werd gebruikt. Ook Echte Vrienden (2012) van Joling en Jan Smit kwam in de Single Top 100 op nr. 1.
 • Toppers in Concert 2012 - The Love Boat Edition was de enige editie waarin het nummer Over De Top! niet werd gezongen.
 • In 2013 reden Froger en Topper-manager Benno de Leeuw voor het eerst mee, in een gepimpte Toppers-auto, aan The Arctic Challenge. In 2017 zwom Froger, samen met twee vriendenteams (Team Toppers), 2 kilometer door de Amsterdamse grachten tijdens de Amsterdam City Swim.
 • Alle dvd's hebben de nummer 1-positie bereikt.
 • Bobby Farrell was in 2006 de eerste buitenlandse gastartiest die bij De Toppers heeft opgetreden.
 • Tot nu toe zijn Jan Smit (als gast), Frans Bauer, Danny de Munk, Bonnie St. Claire, Guus Meeuwis, René Schuurmans, Grant & Forsyth, Mike Peterson, Maxim & Didier Froger de enige gastartiesten die bij twee verschillende Toppersedities hebben opgetreden.
 • Glennis Grace (2011, 2012, 2016), Lee Towers (2007, 2014, 2016) en André Hazes jr. (2015, 2016, 2017) zijn de enige die tot nu toe bij drie verschillende Toppersedities hebben opgetreden.
 • Wesley Klein (2010, 2013, 2014, 2015) is de enige gastartiest die bij vier verschillende edities heeft opgetreden.
 • Danny Nicolay (2011, 2013, 2014, 2015, 2017) is de enige die tot nu toe bij vijf verschillende Toppersedities heeft opgetreden.
 • Danny Froger (2009, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017) is de enige gastartiest die bij meer dan vijf verschillende edities heeft opgetreden.
 • Factor 12 is sinds 2012 het vaste dweilorkest van De Toppers.
 • Gordon en Jan Smit waren tijdens hun periode bij De Toppers ook elders lid van een zangformatie. Gordon bij LA, The Voices en Smit bij KLUBBB3.
 • Omdat Gerard Joling en Gordon de ander vaak Geer en Goor noemden, worden deze bijnamen door het grote publiek vaak gebruikt om de twee zangers mee aan te duiden indien ze als duo optreden. Vanwege het grote succes van De Toppers en Joling & Gordon over de vloer is de naam gebleven.
 • Van 2003 tot en met 2007 sprak Jeroen van der Boom stemmen in bij de animatieserie Café de Wereld, een onderdeel van De Wereld Draait Door. Daar imiteerde hij stemmen van onder anderen Gerard Joling.
 • In 2010 is Toppers in Concert decor voor de eerste speelfim van Gooische Vrouwen. In de film geeft Martin Morero een concert met René Froger als gastartiest. In werkelijkheid gaf Martin Morero een gastoptreden bij de Toppers.
 • De Toppers zijn regelmatig te gast geweest bij Barend & Van Dorp, Life & Cooking, Carlo & Irene: Life4You, Koffietijd, RTL Boulevard, De Wereld Draait Door en RTL Late Night.
 • In 2014 ontvangen De Toppers hun twee miljoenste bezoeker.
 • De dvd Toppers in Concert 2014 - The Made In Holland Edition heeft het langste op nr. 1 gestaan in de Music DVD Top 30; 20 weken.
 • Toppers in Concert 2016 is het eerste concert dat is uitgegeven op blu-ray.
 • Toppers in concert - Christmas party of the year is het eerste concert dat niet is uitgegeven op dvd.
 • Oorspronkelijk zou Ronan Keating in 2018 een gastoptreden verzorgen. Maar door tegenwerking van Keatings management zagen de Toppers er vanaf.
 • Bij elkaar piekte de dvd's 108 weken bovenaan de charts en waren meer dan 690 weken in de charts genoteerd.

Externe link[bewerken]

Website Toppers in Concert