Naar inhoud springen

Stichting Kinderen Kankervrij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het oranje logo van stichting KiKa
Logo KiKa
Stichting Kinderen Kankervrij
Motto Ieder kind kankervrij
Doel Het inzamelen van geld voor wetenschappelijk onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkankerbestrijding.
Opgericht 2002
Zetel Amsterdam
Personen
Oprichter Frits Hirschstein
Maarten Stoopendaal
Directeur Jakolien van Eijk
http://www.kika.nl/

Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) is een Nederlandse stichting die sinds 2002 fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. De stichting is opgericht door Frits Hirschstein en Maarten Stoopendaal om met bijdetijdse manieren geld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker.[1]

Het doel van Kika is 'Ieder kind kankervrij'.

Om dit te bereiken financiert KiKa onderzoeken naar alle vormen van kinderkanker. Een groot deel van het kinderoncologisch onderzoek in Nederland vindt plaats in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht[2]. Daarnaast worden er door KiKa gefinancierde onderzoeken gedaan in het Amsterdam UMC[3], Beatrix Kinderziekenhuis, Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Amalia Kinderziekenhuis, Sophia Kinderziekenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis[4]. Deze centra hebben hun onderzoeksactiviteiten op elkaar afgestemd, hierdoor dekken zij gezamenlijk een breed spectrum van kinderoncologie.[5]

Sinds de oprichting is de overlevingskans van kinderen met kanker gestegen van 72% naar 81%[6]. Daarnaast is al ruim 180,8 miljoen euro uitgegeven aan de doelstellingen van KiKa, waarvan 89,9 miljoen euro aan 252 verschillende onderzoeksprojecten[7].

KiKa organiseert evenementen waarmee deelnemers geld kunnen ophalen voor onderzoek. Een voorbeeld is een sponsorloop onder de titel Run for KiKa. Deze wordt georganiseerd in verschillende steden in Nederland. Daarnaast kunnen mensen zelf acties starten[8] en zijn er georganiseerde evenementen als Schaats voor KiKa[9] en Bakken voor Kika[10].

Sinds 2021 is KiKa gestart met de KiKa Korte Broek actie, geïnspireerd door de actie van Pim in 2020[11]. De actie vindt ieder jaar plaats in december, waarbij deelnemers een week lang in een korte broek lopen om aandacht te vragen en geld op te halen voor onderzoek naar kinderkanker.

In 2023 ging 76,1% van de donaties naar de missiedoelen van KiKa[12]: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek dat bijdraagt aan betere behandelingen en kwaliteit van zorg, minder pijn tijdens behandelingen, meer kans op genezing en een hogere kwaliteit van leven voor patiënten, ook na behandeling. 23,9% was nodig voor kosten van werving, beheer en administratie.

KiKa biedt voorlichtingsmateriaal aan voor de onder- en bovenbouw van het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs[13]. De voorlichting is erop gericht om leerlingen meer te leren over kinderkanker en de impact die deze ziekte heeft op leeftijdsgenootjes die hiermee te maken krijgen. Voor de bovenbouw en het middelbaar onderwijs wordt de voorlichting aangeboden met een gastdocent van KiKa.