Radboudumc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Radboudumc
Plaats Nijmegen
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Opening 1956
Website www.radboudumc.nl
Kenmerken
Type Academisch ziekenhuis
Verbonden universiteit Radboud Universiteit
Bedden 1065
Het monumentale A-gebouw: het oudste verpleeggebouw van het Radboudumc
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Radboudumc of voluit Radboud universitair medisch centrum is een academisch ziekenhuis in Nijmegen dat samenwerkt met de Radboud Universiteit. Het maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Het ziekenhuis heeft in 2019 1065 bedden en bijna 11.000 medewerkers.[1] Ruim drieduizend studenten worden in het Radboudumc opgeleid binnen de studies Verpleegkunde, Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, Tandheelkunde, Molecular Mechanisms of Disease en Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg.

Historie en naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het Radboudumc gaat terug tot 1905. Toen ontstond de Radboud Stichting, die zich sterk maakte voor de oprichting van een katholieke universiteit in Nederland. Dat gebeurde in 1923. De Katholieke Universiteit Nijmegen startte met drie faculteiten: godgeleerdheid, letteren en rechten. De medische faculteit kwam daar in 1951 bij. Vijf jaar later opende de Radboud Stichting het academisch ziekenhuis in Nijmegen: het Sint Radboud Ziekenhuis. Hier volgden de studenten van de medische faculteit praktijkonderwijs.

In 1999 veranderde het ziekenhuis in een geheel nieuwe organisatie: het Universitair Medisch Centrum St Radboud, kortweg het UMC St Radboud. Ook de universiteit koos een nieuwe naam: Radboud Universiteit Nijmegen. In 2013 veranderde het UMC St Radboud de naam in Radboudumc, of voluit: Radboud universitair medisch centrum. De officiële Engelstalige naam luidt Radboud university medical center.[2]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Radboudumc heeft drie kernactiviteiten: zorg, onderwijs en onderzoek. De zorg is georganiseerd in ruim 50 zorgafdelingen en verschillende door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkende expertisecentra. Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis is helemaal gericht op de kindzorg. Het Radboudumc is bovendien een van de grote traumacentra in Nederland en is daardoor onder andere betrokken bij het mobiel medisch team dat gestationeerd is op luchtmachtbasis Volkel. De Radboudumc Health Academy coördineert, regelt en bewaakt al het onderwijs in het Radboudumc. Het wetenschappelijk onderzoek is georganiseerd binnen drie onderzoeksinstituten:

  • Radboud Institute for Molecular Life Sciences
  • Radboud Institute for Health Sciences
  • het Donders Center for Medical Neuroscience binnen het Donders Center for Brain, Cognition and Behaviour

Raad van bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

De raad van bestuur bepaalt het beleid dat de medische afdelingen voeren in patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap, en van het Radboudumc als geheel. Verschillende organisatieonderdelen ondersteunen de raad van bestuur: de Concernstaf, het Bestuurssecretariaat en het Instituut voor Waarborging Kwaliteit en Veiligheid. Daarnaast werkt de raad van bestuur intensief samen met het college van bestuur van de Radboud Universiteit.

Stichting Katholieke Universiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit houdt toezicht op en adviseert de raad van bestuur van het Radboudumc en het college van bestuur van de Radboud Universiteit over het te voeren beleid.

Adviesraden[bewerken | brontekst bewerken]

In het Radboudumc adviseren verschillende adviesraden de raad van bestuur bij de beleidsontwikkeling:

  • De patiëntenadviesraad adviseert over de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg, vanuit het perspectief van de patiënt.
  • De ondernemingsraad adviseert over onderwerpen die voor medewerkers van belang zijn, zoals arbeidsomstandigheden en scholing.
  • Het stafconvent adviseert over het medisch beleid om zo de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren.
  • De UMC-raad brengt gevraagd en ongevraagd advies uit over onderwijs en onderzoek en over onderwerpen waarin deze kerntaken elkaar raken.
  • De Adviesraad Verpleegkundigen en Paramedici adviseert over het professionele handelen van de verpleegkundigen en paramedici.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Radboud University Nijmegen Medical Centre.