Radboudumc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Radboudumc
Hoofdingang van het Radboudumc
Hoofdingang van het Radboudumc
Plaats Nijmegen
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Opening 1956
Website https://www.radboudumc.nl
Kenmerken
Type Academisch ziekenhuis
Verbonden universiteit Radboud Universiteit Nijmegen
Bedden 1.173
Centrale hal van het Radboudumc
Centrale hal van het Radboudumc
De bibliotheek van de medische faculteit van de Radboud Universiteit
De bibliotheek van de medische faculteit van de Radboud Universiteit
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het Radboudumc of voluit Radboud Universitair Medisch Centrum is een academisch ziekenhuis in Nijmegen dat samenwerkt met de Radboud Universiteit Nijmegen. Het maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.

Het ziekenhuis heeft 1.173 bedden en ongeveer 10.756 medewerkers. Ruim 4300 studenten geneeskunde, biomedische wetenschappen, tandheelkunde en molecular mechanisms of disease worden in het Radboudumc opgeleid.

Naamgeving[bewerken]

De naam kwam in allerlei variaties voor. Van oudsher wordt nog vaak over het (Sint) Radboud ziekenhuis gesproken. Dit verwees naar de Radboud Stichting, de oprichter van zowel het ziekenhuis in 1956 als de universiteit in 1923. Daarnaast werd ook de naam Academisch Ziekenhuis Nijmegen (AZN) gebruikt. In 1999 is de naam Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC St Radboud) geworden. De officiële Engelstalige naam, voor gebruik in internationale publicaties, luidde Radboud University Nijmegen Medical Centre. In het Duits wordt gesproken van Radboud Universität Nijmegen Medizinisches Zentrum. Met de diverse naamswijzigingen zijn ook de logo’s mee veranderd. Het klassieke universiteitslogo werd een abstracte rookpluim, die in een (weg)vliegende duif veranderde, waarna uiteindelijk weer voor het oude logo werd gekozen. Per 1 oktober 2013 werd de naam Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc).[1]

Organisatie[bewerken]

Het Radboudumc bestaat uit 50 afdelingen. Daarnaast zijn er het Servicebedrijf, het Instituut voor Wetenschappelijk Onderwijs en Opleidingen, de Radboud Health Academy, het Directoraat Valorisatie en de dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat. Ter ondersteuning van de raad van bestuur dienen de Concernstaf, het bureau Bedrijfsjuridische Zaken, het Instituut voor Waarborging van Kwaliteit en Veiligheid en de medezeggenschapsorganen.

Raad van bestuur[bewerken]

De raad van bestuur is eindverantwoordelijk voor het functioneren van het Radboudumc in al zijn facetten. Dit gebeurt in opdracht en onder toezicht van het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit. De raad van bestuur voert intern overleg met directeuren, afdelingshoofden en diverse bestuursorganen. Buiten het UMC onderhoudt de raad relaties met zorgverzekeraars, overheden en andere zorgaanbieders. Daarnaast werkt de raad van bestuur intensief samen met het college van bestuur van de Radboud Universiteit. De huidige bestuursvoorzitter is drs. Leon van Halder.

De raad van bestuur wordt onder andere ondersteund door de Concernstaf, het bureau Bedrijfsjuridische Zaken, het Instituut voor Waarborging van Kwaliteit en Veiligheid en de medezeggenschapsorganen.

Stichting Katholieke Universiteit[bewerken]

Het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit houdt toezicht op en adviseert de raad van bestuur van het Radboudumc en het college van bestuur van de Radboud Universiteit over het te voeren beleid.

Adviesorganen[bewerken]

In het Radboudumc functioneren vier interne adviesorganen/medezeggenschapsorganen. Zij adviseren de raad van bestuur bij zijn beleidsontwikkeling.

  • De ondernemingsraad adviseert over zaken die voor medewerkers van belang zijn.
  • Het stafconvent adviseert de raad van bestuur over het medisch beleid.
  • De UMC-raad brengt adviezen uit aan de raad van bestuur op terreinen waar de kerntaken van het UMC elkaar raken.
  • De Verpleegkundige Adviesraad adviseert over de professionele ontwikkelingen op het gebied van de verpleegkunde.

Onderzoeksinstituten[bewerken]

  • Radboud Institute for Molecular Life Sciences
  • Radboud Institute for Health Sciences
  • Donders Instituut

Externe links[bewerken]