Jumbo Supermarkten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jumbo
Logo van Jumbo Supermarkten
Opgericht 1979
Hoofdkantoor Veghel, Nederland
Eigenaar/onderdeel Van Eerd Groep Holding
Vestigingen Jumbo Supermarkten: 687

Jumbo City: 12

Jumbo Foodmarkt: 8

Jumbo België: 8

(4 januari 2021)

Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Vlag van België België
Jaaromzet Gestegen € 9,68 miljard (2020)[1]
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Jumbo is een Nederlandse keten van supermarkten van Jumbo Groep Holding B.V., die eigendom is van Stichting Administratiekantoor Van Eerd Groep Holding. Het is met een marktaandeel van 21%[2][3] de op één na grootste supermarktketen van Nederland. Er werken (inclusief hoofdkantoor en distributiecentra) anno 2020 ongeveer 85.000 mensen. Sinds 2019 is Jumbo ook actief in België met anno 2021 zo'n 8 winkels in Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Jan en Anita Meurs begonnen in 1979 in een voormalig kerkgebouw op het Lourdesplein in Tilburg een Jumbo-supermarkt. De naam komt voort uit een concurrerende supermarkt in Tilburg, Torro. De oprichters zochten naar een naam die machtiger was dan een Torro (de stier), dat werd Jumbo, een olifant. De Torro-formule is in de jaren 90 overgegaan in Edah en Konmar. De in 1921 opgerichte Veghelse levensmiddelgroothandel Van Eerd kocht in 1983 de formule Jumbo en de supermarkt aan het Lourdesplein voor 1 miljoen gulden van Meurs en opende vervolgens in korte tijd tientallen Jumbo's in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Alle aandelen van het bedrijf zijn in handen van de familie Van Eerd: Karel van Eerd en zijn drie kinderen, Frits van Eerd, Colette Cloosterman-van Eerd en Monique Groenewoud-van Eerd.

Groei[bewerken | brontekst bewerken]

Vestiging in de binnenstad van Utrecht.
Diverse huismerkproducten

In 2002 had Jumbo 36 winkels en circa 400 miljoen euro omzet. In oktober 2005 werd er ook een Jumbo in het Drentse Valthermond geopend. Hiermee was er in elke provincie van Nederland een Jumbo-supermarkt te vinden, maar weinig in de Randstad. Daar kwam verandering in nadat supermarktketen Laurus (Edah; Konmar; Super de Boer) in financiële moeilijkheden kwam. Jumbo kocht 12 vestigingen van Konmar in 2006 en vestigingen van Super de Boer in 2007.

In mei 2007 waren er 100 vestigingen door heel Nederland, waarmee Jumbo een marktaandeel van 4,2% had in Nederland. In september 2007 waren er 78 filialen en 30 franchisenemers. Halverwege december 2007 was het totale aantal winkels, mede door de aankoop van de voormalige Laurus-supermarkten, opgelopen tot 117, waarmee 1,25 miljard euro omzet werd behaald.[4] In oktober 2008 had Jumbo 120 winkels en kwam het marktaandeel volgens Jumbo boven de 5%. In 2008 had het bedrijf zijn groei op een lager pitje gezet om een flink aantal winkels op te frissen en een nieuw distributiecentrum in gebruik te nemen.

Op 18 september 2009 maakte het bedrijf bekend dat het Super de Boer wilde overnemen en een bod van € 4,20 per aandeel had gedaan.[5] Het Franse Casino, houder van circa 57 procent van de aandelen Super de Boer, steunde het bod.[6] Na een biedingsstrijd met Sperwer (PLUS) werd op 19 oktober 2009 bekend dat Jumbo het winnende bod van € 4,82 per aandeel had uitgebracht.[6][7] Na instemming van de NMa werd de aandeelhouders van Super de Boer om groen licht gevraagd. Na de overname bestond de keten uit 311 winkels met een marktaandeel van meer dan 10%. Hiermee werd de Jumbo Groep in 2010 dan ook de op drie na grootste supermarktgroep van Nederland, na Albert Heijn, Superunie en C1000. Onder de naam Jumbo stond de keten, samen met Super de Boer toen op de gedeelde 7e plek.[8] In februari 2010 werd er een begin gemaakt met het ombouwen van de eerste Super de Boer-winkels naar Jumbo. Eind 2011 opende Jumbo in Amsterdam de 250e winkel.

In november 2011 werd bekendgemaakt dat Jumbo alle C1000-vestigingen over zou nemen van CVC Capital Partners voor 900 miljoen euro. Op 21 februari 2012 ging de NMa akkoord en werd de overname definitief. Hierdoor werd Jumbo na Albert Heijn de grootste supermarktketen van Nederland.[9][10]

Een groot filiaal van de Jumbo werd in maart 2013 geopend als Jumbo Foodmarkt, deze vestiging bevond zich in winkelcentrum Stada in Breda.[11] Later volgden er nog enkele winkels met het Jumbo Foodmarkt-concept, onder andere in Amsterdam.

In het najaar van 2014 begon Jumbo met afhaalpunten (pick-up-points). Klanten kunnen sindsdien hun boodschappen bestellen op de website van Jumbo en de bestelling vervolgens ophalen in een winkel of een ander afhaalpunt.[12]

Begin 2015 werd de 500ste Jumbo-supermarkt geopend.[13]

In 2017 opende Jumbo in de Groningse binnenstad een gemakswinkel, naar de nieuwe Jumbo City-formule. De bedoeling is dat er de komende jaren meer van zulke vestigingen komen in binnensteden. Net als Albert Heijn wil Jumbo kleine winkels openen op stations. Op Station Eindhoven Centraal kwam in november 2017 de eerstvolgende.

In maart 2018 werd bekend dat Jumbo samen met Coop de 131 winkels van EMTÉ gaat overnemen. De bedoeling is dat twee derde van deze winkels Jumbo wordt en de Coop-formule zou voeren.[14] De totale waarde van de transacties is zo'n 410 miljoen euro. Op 24 oktober 2018 is in Vught de 600ste Jumbo winkel geopend, dit betreft een voormalige EMTÉ winkel.[15]

Verdere groei en België[bewerken | brontekst bewerken]

HEMA hoofdkantoor in Amsterdam-Noord

Eind 2019 heeft Jumbo de eerste winkels in België geopend. De eerste Jumbo is op 6 november in Pelt geopend. Daarna zijn er winkels in Lanaken en Rijkevorsel geopend. In 2020 volgden er meer.[16]

Op 21 oktober 2020 werd bekend dat de familie Van Eerd in onderhandeling zou zijn om de HEMA, een Nederlandse keten van warenhuizen, over te nemen. De Jumbo-eigenaar zou dit samen doen met investeerder Parcom.[17] De HEMA-formule zal niet worden ondergebracht bij de Jumbo Holding, maar bij de Mississippi Ventures; een investeringsvehikel van de familie Van Eerd. Voor de hand ligt wel dat beide formules nauwer gaan samenwerken dan de samenwerking daterend van eind 2019.[18] Om geld vrij te maken voor de overname was Jumbo in onderhandeling met vastgoedfonds Annexum over de verkoop van 62 winkelpanden, om die vervolgens terug te huren.[19] Op donderdag 17 december 2020 werd bekend dat de HEMA definitief wordt overgenomen door de familie Van Eerd, via Mississippi Ventures, in samenwerking met Parcom.[20]

Jumbo zag de online-omzet in 2020 verder groeien en naderde voorafgaande aan de drukke decembermaand al de €500 miljoen euro, mede doordat men in dat jaar meer online boodschappen deed vanwege de coronacrisis.[21]

Merken[bewerken | brontekst bewerken]

Jumbo Supermarkt[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is de hoofdformule van de Jumbo Groep Holding B.V. met inmiddels meer dan 650 vestigingen, waarvan er ruim 500 ook een afhaalpunt hebben. In 2013 werden de winkels voorzien van een nieuwe huisstijl. Ze zijn te herkennen aan de witte tekst op een gele achtergrond en de bruine vloertegels. Vanuit de samenwerking met HEMA zullen ook alle winkels voorzien gaan worden van een klein HEMA-assortiment.

Jumbo City[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vestiging van deze formule werd in 2017 geopend in Groningen, daarna volgden er winkels in Den Bosch, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Het assortiment bevat elementen van 3 andere Jumbo-concepten; Jumbo Supermarkt, Jumbo Foodmarkt en La Place. Het is de bedoeling dat in de aankomende jaren meer van deze stadswinkels worden geopend in de Nederlandse binnensteden. In november 2017 is de eerste stationswinkel van het concept geopend in het vernieuwde Station Eindhoven Centraal. In 2020 volgt er een samenwerking met HEMA op zes stations. Jumbo zal dan het food gedeelte voor zijn rekening nemen.

Jumbo Foodmarkt[bewerken | brontekst bewerken]

Jumbo Foodmarkt in Amsterdam

De eerste vestiging hiervan bevindt zich in Breda en is met een oppervlakte van 6000 vierkante meter de grootste supermarkt van Nederland.[22] Behalve een supermarkt is er een horeca-aanbod bestaande uit verschillende keukens en La Place-onderdelen. In de winkel is er een zogenaamd Foodmarkt Café waar het gekochte eten kan worden genuttigd. Op 28 november 2014 werd in Amsterdam de tweede vestiging van Jumbo Foodmarkt geopend. Bijna een jaar later, op 25 november 2015, opende een derde vestiging haar deuren aan de Noordkade in Veghel.[23] Een vierde vestiging is geopend in het nieuwe winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum in Utrecht.[24] In het najaar van 2018 werd een winkel geopend in Tilburg (Stappegoor). De zesde Foodmarkt is geopend door de franchisegroep Maripaan in Groningen op 19 september 2019, het is tot nu toe de enige Foodmarkt uitgebaat door een franchiser. Op 19 juni 2019 opende Jumbo zijn zevende Foodmarkt in het vernieuwde winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam. Door de overname van Agrimarkt staat inmiddels de achtse Foodmarkt in Goes welke is geopend op 27 november 2019.

Jumbo Large[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is een grote supermarkt met Jumbo Foodmarkt en La Place-elementen.

Super Food Plaza[bewerken | brontekst bewerken]

Super Food Plaza is een formule die sinds 2012 op Aruba wordt gebruikt.[25] De winkel is nagenoeg identiek aan die van een Jumbo Supermarkt, alleen is de voertaal Engels en heeft het een aangepast assortiment. Wel wordt het Jumbo huismerk aangeboden.

La Place[bewerken | brontekst bewerken]

Logo van La Place

In 2016 nam Jumbo Groep een deel van de La Place-restaurants over uit de failliete boedel van de V&D-holding. Een groot deel van de losse vestigingen en het hoofdkantoor werden onder de merknaam 'La Place' gecontinueerd.[26] Jumbo is ook producten gaan samenstellen onder de merknaam 'La Place' die worden verkocht in de supermarktformules. In 2017 werden er 18 AC Restaurants toegevoegd aan het portfolio, hiermee werd de aanwezigheid van het merk langs snelwegen versterkt.[27]

Op 4 januari 2021 werd bekend dat Jumbo de exploitatie van een groot aantal La Place-vestigingen overdraagt aan de Vermaat Groep.[28] Vermaat neemt de medewerkers, activa en exploitatie van 44 vestigingen over, terwijl Jumbo eigenaar blijft van het La Place-merk, zes eigen restaurants, vier stationslocaties en de (inter)nationale franchiserelaties. Ook zal Jumbo zich verder focussen op de uitbreidingsplannen van de gemaksformule La Place Express en de uitrol van La Place-producten binnen Jumbo Supermarkten.

Smulweb[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 maakte Jumbo bekend dat het voornemens was om het voedings- en receptenplatform Smulweb over te nemen. Jumbo heeft inmiddels alle activiteiten van Smulweb overgenomen, inclusief het magazine Smult. Smulweb is strategisch neergezet als verrijking voor jumbo.com en de Jumbo-app met iedere maand ruim 3 miljoen unieke bezoekers.[29]

Jumbo Golfwereld[bewerken | brontekst bewerken]

Jumbo heeft in 2004 de London Golf Centres, die het in 2003 kocht, omgebouwd tot Jumbo Golfwereld. Dit bedrijf profileert zich als servicediscounter op golfgebied. Inmiddels zijn er acht vestigingen.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Nat. Naam Functie
Bestuur
Vlag van Nederland Frits van Eerd[30] Chief Executive Officer
Vlag van Nederland Colette Cloosterman-van Eerd Chief Customer Officer
Vlag van Nederland Ton van Veen Chief Financial Officer
Vlag van Nederland Cees van Vliet Chief Operating Officer

Hoofdkantoor en distributiecentra[bewerken | brontekst bewerken]

Locaties distributiecentra en hoofdkantoor Jumbo Supermarkten
Distributiecentrum 'Zuidkade' in Veghel
Jumbo-distributiecentrum op De Amert in Veghel

Het hoofdkantoor en distributiecentrum bevinden zich van oudsher op bedrijventerrein de Oude Haven in Veghel, Noord-Brabant.

Vanwege de groei van het bedrijf werd er in Veghel ook een distributiecentrum op industrieterrein De Dubbelen geopend, en werden rond 2008 twee distributiecentra gebouwd op bedrijventerrein De Amert. Daarnaast heeft Jumbo ook distributiecentra in Beilen, Breda, Elst en Woerden. Het distributiecentrum van de onlinewinkel is gevestigd in 's-Hertogenbosch en Raalte. Het landelijke diepvries-distributiecentrum is ook gevestigd in Raalte. Het verdeelcentrum in Drachten werd gesloten. In de eerste helft van 2020 wordt een nieuw, volledig gemechaniseerd, distributiecentrum in Nieuwegein geopend.

Inkooporganisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Jumbo kocht jarenlang producten in bij inkooporganisatie Superunie. In oktober 2009 maakten Jumbo en Schuitema (C1000) bekend dat ze samen een nieuwe inkooporganisatie gingen oprichten. Deze inkooporganisatie kreeg de naam Bijeen en ging per 1 januari 2010 van start. Later werden ook de Super de Boer winkels bevoorraad door Bijeen. Vanwege de overname van C1000 door Jumbo kwam de naam Bijeen vanaf medio 2012 te vervallen. De inkooporganisatie heet sindsdien gewoon Jumbo.[31]

Prijsbeleid[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 ontdekte de Consumentenbond dat verschillende Jumbo-supermarkten niet dezelfde prijzen hanteren voor dezelfde artikelen en dat dit een doelbewust en structureel beleid is, bij een check in 2020 bleek dit nog steeds. Jumbo hanteert vier prijsniveaus: Laag, Laag/Midden, Midden/Hoog en Hoog. Het gehanteerde niveau hangt af van de nabije concurrentie: is er geen of alleen een duurdere supermarkt in de buurt, dan zijn de prijzen bij Jumbo doorgaans hoger dan wanneer er meer of voordeliger concurrentie dichtbij is. 16% van de filialen hanteert de laagste prijzen; 30% 'laag-middenprijzen'; 10% 'midden-hoogprijzen', en 44% de hoogste prijzen. In Friesland en Groningen zijn alleen maar 'dure' Jumbo's, in Zeeland zijn alle Jumbo's behalve die in Goes 'duur'.[32]

Huismerken[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf augustus 2008 liet Jumbo Supermarkten het huismerk O'Lacy geleidelijk uit de schappen verdwijnen. Jumbo ging verder met een huismerk onder de namen 'Jumbo', 'Jumbo Budget' en 'Jumbo Exclusief'. Het merk 'Jumbo Budget' werd later vervangen door het van Super de Boer overgenomen Euromerk. Bij Vomar, waar O'Lacy eveneens werd verkocht, is men in maart 2009 met het merk gestopt.[33] Men heeft ook enkele private label-merken zoals het pilsener Dors.

Klantenbinding[bewerken | brontekst bewerken]

Jumbo zet als marketingmiddel kortlopende spaaracties in. Met zegeltjes kan dan gespaard worden voor korting op de aanschafprijs van koekenpannen en dergelijke.

Met de actie 'Sparen voor je school' richt Jumbo zich op kinderen en hun ouders. Scholen kunnen de actie ondersteunen met bannieren.

Marketing[bewerken | brontekst bewerken]

Jumbo is ook al jaren actief als sponsor in de sportwereld. Zo heeft het sinds 2013 een wielerploeg, sinds 2014 een schaatsploeg en sinds 2021 een vrouwenwielerploeg.[34][35] Door de jaren heen zijn succesvolle Nederlandse sporters verbonden geweest aan deze ploegen, zoals Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Dylan Groenewegen, Antoinette de Jong, Sven Kramer, Kjeld Nuis en Marianne Vos.

Naast de eigen sportploegen is Jumbo ook persoonlijke sponsor van Max Verstappen[36], waarbij hun naam aanwezig is op zijn helm en ze samen de Jumbo Racedagen organiseren op Circuitpark Zandvoort. Ook de Heineken Dutch GP wordt onder andere door Jumbo gesponsord. En sponsort het bedrijf de voetbalclub PSV als onderdeel van de Brainport Eindhoven.[37] Maar ook in de amateursport is Jumbo actief als sponsor. Zo is het de hoofdsponsor van de Veghelse voetbalclub Blauw Geel '38.

Ook is Jumbo veel zichtbaar op de dagelijkse televisie via reclamespotjes met Frank Lammers en Maike Meijer.[38] Daarnaast heeft het bedrijf zich als partner verbonden aan verschillende televisieprogramma's om hun doelgroep nog beter te kunnen bereiken. Zo is het onder andere de vaste partner van Net5-programma Wat Eten We?, gepresenteerd door Jet van Nieuwkerk.

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 september 2020 werd met Jumbo Radio een eigen radiostation gelanceerd door de supermarktketen. Dit radiostation zendt iedere werkdag live programma's uit met eigen dj's. Kristel van Eijk – voormalig radio-dj bij SLAM!, Qmusic en 3FM – verzorgt een ochtendprogramma van 9.30 tot 12.30 uur. Ook wordt er een middagprogramma geproduceerd – van 16.00 tot 19.00 uur – dat wordt gepresenteerd door Daniël Smulders, die voorheen bij Qmusic werkte.[39]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van 2005 t/m 2012 werd Jumbo verkozen tot 'Beste winkelketen van het jaar' in de categorie supermarkten.[40]
  • In 2007 en 2008 werd Jumbo uitgeroepen tot het meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland.[41][42]
  • In 2014 is Jumbo uitgeroepen tot 'beste supermarkt' door GFK en Foodmagazine.[43]
  • In 2018 is Jumbo Foodmarkt Veghel uitgeroepen tot 'schoonste supermarkt' van Nederland.[44]
  • In 2020 won Jumbo de prijs 'Beste webshop van het jaar' in de categorie supermarkten.[45]
Zie de categorie Jumbo Supermarkten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.