Hoogvliet (supermarkt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoogvliet
Hoogvliet-filiaal in Zoetermeer, Zuid-Holland.
Hoogvliet-filiaal in Zoetermeer, Zuid-Holland.
Opgericht 1968
Vestigingen 66[1]
Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie

Hoogvliet is een supermarktketen die in 1968 werd opgericht aan de Mariëndijk in Kwintsheul door Leen Hoogvliet[2]. Tot die tijd bestierde de familie Hoogvliet, onder leiding van vader Joris Hoogvliet, een kleine keten van groentewinkels in Den Haag en omstreken. Anno 2015 heeft het bedrijf 65 filialen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Het service-centrum en distributiecentrum zijn gevestigd in Alphen aan den Rijn.

Filialen[bewerken]

In 1968 werd de eerste zelfbedieningszaak geopend, die toen de naam Cash & Carry droeg. Deze naam werd echter ook gebruikt door andere winkeliers. Leen Hoogvliet besloot daarom in 1974 het bedrijf de naam Hoogvliet te geven. In 2003 opende Hoogvliet een filiaal in het gelijknamige stadsdeel van Rotterdam: Hoogvliet. In Woudenberg staat een van de grootste filialen van Hoogvliet. Deze winkel werd bij diverse gelegenheden tot 'beste supermarkt' verkozen. Hoogvliet Supermarkten heeft zelfscankassa´s in meer dan de helft van haar filialen geïnstalleerd. Hierbij moet de streepjescode van een product door de klant bij een laserafleesapparaat gehouden worden. Wanneer alle producten zijn gescand, kan de klant betalen bij een ingebouwde pin-terminal. Hoogvliet voert zowel een eigen huismerk als het merk Perfekt van inkoopcombinatie Superunie.

Distributie[bewerken]

Bij Hoogvliet supermarkten wordt de voorraad met een bijzonder systeem aangeleverd. Zo rijden er vrachtwagens met een zogenaamde 'kettingwagen'. Deze lost de afzetcontainer bij het filiaal en een tweede, lege container, wordt weer meegenomen. Zo is de vrachtwagen niet langer dan een kwartier bezig met het laden en lossen.

In 2011 werd bekend dat Hoogvliet grond in Bleiswijk heeft gekocht voor de bouw van een nieuw distributiecentrum. De reden voor de aankoop is een conflict met de gemeente Alphen aan den Rijn over de uitbreiding van het bestaande distributiecentrum. In drie tot negen jaar zullen de activiteiten naar Bleiswijk worden verhuisd, waar rond de duizend mensen zullen werken.[3]

Sinds eind 2013 kunnen boodschappen ook besteld worden in de webwinkel van Hoogvliet. De klant dient ze daarna in de winkel op te halen.

Externe link[bewerken]