Konmar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Konmar
Konmar-logo
Konmar-logo
Opgericht 1968
Einde 2008
Eigenaar/onderdeel Laurus
Vestigingen 40 (2002)
Land(en) Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie
De Konmar in Katwijk
Ongedateerde prent over 'Konmar in de toekomst', in dit geval 2003.

Konmar was een Nederlandse supermarktketen tussen 1968 en 2008. De keten werd opgericht door Henk van der Straaten en Jacques Koster.

De oprichting[bewerken]

Bakkerszoon[1] Henk van der Straaten begon zijn carrière als marktkoopman toen hij 21 was. Snoep was zijn eerste handelswaar, dat hij vanuit zijn bakfiets verkocht.[2] Hij werd actief op de Haagse markt aan de Herman Costerstraat, waar hij als eerste een zelfbedieningskraam opende.[3] Na tien jaar[4] besloot Van der Straaten zijn marktkraam te verruilen voor een winkelpand, en begon hij Supermarkt Van der Straaten.[3]

In 1966 ontmoette Van der Straaten kruidenier Jacques Koster. Deze was in 1963 met succes een supermarkt begonnen aan het Haagse Ursulaland, en had sinds 1956 al een goed lopend winkeltje in comestibles (fijne eetwaren). In 1968, Van der Straaten was toen 35 jaar oud, besloten Van der Straaten en Koster samen een nieuwe supermarkt op te richten in een oude fabriekshal aan de Waldorpstraat.[1]

De nieuwe winkel werd "Konmar" gedoopt, een afkorting van KonsumentenMarkt. De producten werden direct ingekocht bij de fabriek, waardoor de producten tegen een sterk gereduceerde prijs verkocht konden worden. Bovendien was de supermarkt flink groter dan de reeds bestaande supermarkten, en herbergde tevens een drogisterij, slagerij, vers-broodafdeling en slijterij. Het bleek een gouden formule, en de Konmar groeide dan ook binnen enkele jaren uit tot een van de succesvolste prijsvechters van Den Haag[3].

Halverwege de jaren de 70 stagneerde de groei enigszins, doordat het moeilijk werd om aan winkelpanden te komen die groot genoeg waren voor de Konmarformule. De oprichters kwamen in contact met Vendex International die over dit soort panden beschikte[4]. In 1977 verkochten de twee oprichters hun onderneming aan 'Vendex International' waar Henk van der Straaten nog tot 1990 als directeur van Konmar in dienst bleef[3].

Vendex International[bewerken]

Na de overname door Vendex groeide het aantal winkels sterk. Ook buiten Den Haag werden er nu Konmars geopend; in Delft, Voorburg, Rotterdam, Zoetermeer, Katwijk, Maassluis en Zwijndrecht. Konmar werd vervolgens geïntegreerd in de 'Vendex Food Groep' die in 1998 met 'De Boer/Unigro' verderging als de nieuwe onderneming 'Laurus N.V.'.[3]

Laurus[bewerken]

Begin 2000 begon Laurus met de ombouw van veel van zijn supermarkten tot de Konmar-formule. Supermarkten als Super de Boer, Groenwoudt, Nieuwe Weme en Edah werden Konmar: een service-supermarkt net zoals Albert Heijn. Doel van deze operatie was de concurrentie aangaan met Albert Heijn om deze van de marktleiderspositie af te stoten. Echter, door mismanagement en het wegblijven van klanten - veroorzaakt door de forse prijsstijgingen - draaide deze hele operatie uit op een flop. Het moederbedrijf van Konmar, Laurus, balanceerde op de rand van een faillissement. Overnamepogingen liepen meerdere malen op niets uit. Uiteindelijk werd Laurus financieel geholpen door Casino, door een groot belang te nemen in aandelen. Na deze overname begon opnieuw het ombouwen van de supermarkten. De kleinere Konmars werden teruggebouwd naar Super de Boer of Edah. Er bleven nog ongeveer 40 Konmar Superstores over.

Toen in oktober 2003 een prijzenoorlog uitbrak daalden de omzetten bij Konmar wederom drastisch. Er kwam een herpositionering waarbij het prijspeil drastisch naar beneden werd bijgesteld. De slagzin veranderde ook: "De lekkerste supermarkt is nu ook een van de goedkoopste". Deze koerswijziging bracht ook niet het gewenste resultaat en er werd een compleet nieuwe formule ontwikkeld. Als pilot werd op 20 april 2005 de eerste "Lekker & Laag Superstore" geopend. Al snel volgden er nog drie (pilot)winkels. Het idee was om de resterende Konmars ook om te bouwen naar deze formule na een succesvolle pilot.

Op 31 januari 2006 werd bekend dat Laurus, onder druk van zijn banken, de formules Edah en Konmar moet verkopen. 6 winkels gaan naar C1000, 12 naar Jumbo, 23 naar Albert Heijn[5] en 1 naar Hoogvliet. Op 11 mei 2007 is de laatste vestiging Konmar in Katwijk gesloten. De Konmar in de Haaglanden MegaStores kon niet verkocht worden. Een tijd is deze winkel Konmar gebleven, maar wel met bepaalde eigenschappen van Super de Boer, zoals de kleding van het personeel en de aanbiedingen en acties. In december 2008 is deze winkel omgebouwd naar de Super de Boer-formule.