Konmar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Konmar
Opgericht 1968
Einde 2008
Eigenaar/onderdeel Laurus
Vestigingen 40 (2002)
Land(en) Nederland
Konmar-logo
Portaal  Portaalicoon   Economie
De Konmar in Katwijk
Ongedateerde prent over 'Konmar in de toekomst', in dit geval 2003.

Konmar was een Nederlandse supermarktketen tussen 1968 en 2008. De keten werd opgericht door Henk van der Straaten en Jacques Koster.

De oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Bakkerszoon[1] Henk van der Straaten begon zijn carrière als marktkoopman toen hij 21 was. Zijn eerste handelswaar was snoep, dat hij vanuit zijn bakfiets verkocht.[2] Hij werd actief op de Haagse markt aan de Herman Costerstraat, waar hij als eerste een zelfbedieningskraam opende.[3] Na tien jaar[4] besloot Van der Straaten zijn marktkraam te verruilen voor een winkelpand, en begon hij Supermarkt Van der Straaten.[3]

In 1966 ontmoette Van der Straaten kruidenier Jacques Koster. Deze had sinds 1956 al een goed lopend winkeltje in comestibles (fijne eetwaren) en was in 1963 met succes een supermarkt begonnen aan het Ursulaland in de Haagse wijk Mariahoeve. In 1968 besloten Van der Straaten (toen 35 jaar oud) en Koster samen een nieuwe supermarkt op te richten in een oude fabriekshal aan de Waldorpstraat.[1] in de wijk Laakhavens.

De nieuwe winkel werd Konmar gedoopt, een afkorting van KonsumentenMarkt. De producten werden direct ingekocht bij de fabrieken, waardoor de producten tegen een lage prijs verkocht konden worden. Bovendien was de supermarkt flink groter dan de reeds bestaande supermarkten, en herbergde ook een drogisterij, slagerij, vers-broodafdeling en slijterij. Het bleek een gouden formule, en de Konmar groeide binnen enkele jaren uit tot een van de succesvolste prijsvechters van Den Haag[3].

Halverwege de jaren 1970 stagneerde de groei enigszins, doordat het moeilijk werd om aan winkelpanden te komen die groot genoeg waren voor de Konmarformule. De oprichters kwamen in contact met Vendex International die over dit soort panden beschikte[4]. In 1977 verkochten de twee oprichters hun onderneming aan Vendex International waar Henk van der Straaten nog tot 1990 als directeur van Konmar in dienst bleef[3].

Vendex International[bewerken | brontekst bewerken]

Na de overname door Vendex groeide het aantal winkels sterk. Ook buiten Den Haag werden er nu Konmars geopend; in Delft, Voorburg, Rotterdam, Zoetermeer, Katwijk, Maassluis en Zwijndrecht. Konmar werd vervolgens geïntegreerd in de 'Vendex Food Groep' die in 1998 met 'De Boer/Unigro' verder ging als de nieuwe onderneming 'Laurus N.V.'.[3]

Laurus[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2000 begon Laurus met de ombouw van veel van zijn supermarkten tot de Konmar-formule. Supermarkten als Super de Boer, Groenwoudt, Nieuwe Weme en Edah werden Konmar: een service-supermarkt zoals Albert Heijn. Doel van de operatie was de concurrentie aan te gaan met Albert Heijn om de marktleiderspositie. Door mismanagement en door het wegblijven van klanten - veroorzaakt door de forse prijsstijgingen - draaide de operatie uit op een flop. Het moederbedrijf van Konmar, Laurus, balanceerde op de rand van een faillissement. Overnamepogingen liepen meermalen op niets uit. Uiteindelijk werd Laurus financieel geholpen door het Franse Casino, dat een groot belang in aandelen nam. Hierna begon opnieuw het ombouwen van de supermarkten. De kleinere Konmars werden weer verbouwd tot Super de Boer of Edah. Er bleven nog ongeveer 40 Konmar Superstores over.

Toen in oktober 2003 een prijzenoorlog uitbrak, daalden de omzetten bij Konmar wederom drastisch. Er kwam een herpositionering waarbij het prijspeil drastisch naar beneden werd bijgesteld. De slagzin veranderde ook: "De lekkerste supermarkt is nu ook een van de goedkoopste". Deze koerswijziging bracht ook niet het gewenste resultaat, waarna er een compleet nieuwe formule werd ontwikkeld. Als proef werd op 20 april 2005 de eerste "Lekker & Laag Superstore" geopend. Al snel volgden er nog drie (pilot)winkels. Het idee was om bij gebleken succes ook de resterende Konmars om te bouwen naar deze formule.

Op 31 januari 2006 werd bekend dat Laurus, onder druk van zijn banken, de formules Edah en Konmar moest verkopen. Van de winkels gingen er 6 naar C1000, 12 naar Jumbo, 23 naar Albert Heijn[5] en 1 naar Hoogvliet. Op 11 mei 2007 werd in Katwijk de laatste Konmar gesloten. De Konmar in de Haaglanden MegaStores kon niet worden verkocht. Een tijd heeft deze winkel nog de naam Konmar gevoerd, maar wel met bepaalde kenmerken van Super de Boer, zoals de kleding van het personeel, de aanbiedingen en de acties. In december 2008 is deze winkel tenslotte omgebouwd naar de Super de Boer-formule.