DekaMarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
DekaMarkt
DekaMarkt filiaal in Beverwijk
DekaMarkt filiaal in Beverwijk
Opgericht 1949
Vestigingen 83
Land(en) Nederland
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie
Deka Wijnmarkt in Beverwijk

DekaMarkt is een Nederlandse supermarktketen met vestigingen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel en Flevoland. Met bedenker en oprichter Dirk Kat, tot op de dag van vandaag staat de Familie Kat aan het roer. In 2009 vierde Dekamarkt haar 60ste verjaardag.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste winkel werd in 1941 als kruidenierszaak geopend in Velsen-Noord aan de Wijkerstraatweg door Dirk Kat. Echter door de oorlog gaat deze snel weer dicht. In 1945 opent Dirk Kat een nieuwe kruidenierszaak. Onder zijn leiding opent in 1949 de eerste volledige zelfbediening van Nederland zijn deuren onder de naam Kijkgrijp. Dirk Kat richt in 1950 de gezamenlijke inkoop op met andere kruideniers (ZIKO), zodat ze samen lage prijzen kunnen garanderen.

In 1952 bouwt Dirk Kat een centraal pakhuis, dit is de voorloper van de distributiecentra. In 1955 wordt daarna de eerste moderne supermarkt van Nederland geopend in IJmuiden. In deze supermarkt zijn ook versproducten zoals brood, vlees en groente te krijgen. Vanaf 1969 wordt voor een aantal filialen in de Zaanstreek de naam DekaMarkt geïntroduceerd. Deze naam zal uiteindelijk vanaf 1986 voor elk filiaal worden ingevoerd. Deka is afgeleid van de initialen van Dirk Kat. In 1974 wordt de eerste Dekamarkt Slijterij geopend. Begin 2013 worden de vestigingen van Dekamarkt omgebouwd naar een nieuwe formule, waarbij het moet lijken op een echte markt. Dit heeft te maken met de fusie met Dirk van den Broek. Klanten bij grotere Dekamarkten kunnen gebruik maken van de zelfscan.

Andere activiteiten[bewerken]

Naast de supermarkt activiteiten van DekaMarkt heeft het bedrijf ook een aparte wijnwinkel en een tuincentrum. De Deka wijnmarkt is geopend op 17 oktober 2007 in Beverwijk. Tevens heeft Dekamarkt op hetzelfde terrein een tankstation. Het tuincentrum, DekaTuin, opende in maart 2008 zijn deuren aan de Vennewatersweg in Heiloo, later is er een tweede locatie aan toegevoegd in het Ramplaankwartier in Haarlem langs de Randweg. Verder beschikt Dekamarkt over een eigenproductiebedrijf met bakkerijen, vee- en landbouwbedrijf en een slagerij en heeft Dekamarkt verschillende distributiecentra en verscentrales. Dekamarkt biedt sinds 2010 prepaid bellen en sms'en aan. Door een speciale klantenkaart kunnen klanten sparen voor gratis belminuten. Sinds 2011 heeft Dekamarkt ook zijn eigen bezorgdienst of ophaaldienst DekaDrive.

Samenwerking met Dirk van den Broek[bewerken]

Vanaf 2001 werkt het bedrijf samen met de SDvdB (Samenwerkende Dirk van den Broek bedrijven). Samen richtten ze de onderneming Detailresult B.V. op. Alle nieuwe filialen krijgen de naam en formule van één van beide bedrijven, afhankelijk van de marktkansen in het gebied. De leiding over het concern ligt tot op heden in de handen van de familie Kat.

DekaMarkt bereidt zich momenteel voor op een fusie met Dirk van den Broek. De beide formules blijven vooralsnog naast elkaar bestaan: DekaMarkt richt zich op klanten die wat meer service en luxe willen, Dirk van den Broek meer op lage prijzen.

Externe links[bewerken]