Simon de Wit (supermarkt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Simon de Wit
Opgericht 1951
Einde 1980
Verder als Albert Heijn
Eigenaar/onderdeel Ahold
Land(en) Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie
Foldertje Simon de Wit

Simon de Wit was tot begin jaren tachtig een Nederlandse supermarktketen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De keten was tot 1972 in handen van de familie De Wit en een investeringsgroep. Omdat het distributiecentrum van Simon de Wit aan de Conradstraat in Zaandam in 1972 geheel afbrandde[1], week Simon de Wit uit naar het distributiecentrum van de COOP in Utrecht. De oudere directie en de investeringsgroep zagen de oplossing in verkoop aan Albert Heijn. Voor Albert Heijn was het een interessante stap, daar er ruimte was in zijn nieuwe distributiecentrum in de Achtersluispolder in Zaandam en bovendien de omlooptijd van de voorraad van Simon de Wit acht dagen was, terwijl die van Albert Heijn 14 dagen was. Met de kennis van Simon de Wit verkortte AH ook de omloopsnelheid van de voorraad en het geïnvesteerd vermogen in de voorraad.

Simon de Wit kende een spaarzegelsysteem waar de klant zegels, melkkoetjes geheten, kon kopen die voor de aankoop van bepaalde producten konden worden gebruikt of in contanten met een premie konden worden uitgekeerd.

Net als De Gruyter en de Vana, andere ketens van kruidenierswinkels, heeft deze winkelketen de omslag van kruidenierszaak naar supermarkt niet op tijd kunnen maken. In april 1972 werd de keten overgenomen door het Ahold-concern.[2] De winkels van Simon de Wit werden omgebouwd tot Simon, een voordelige supermarkt. In 1980 startte Albert Heijn zelf een campagne met lagere prijzen, waarmee de Simon-formule overbodig werd en uit het straatbeeld verdween. Veel winkels werden omgezet in een Albert Heijn.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de aflevering De Hoge Noot van het eerste seizoen van de KRO-serie Toen was geluk heel gewoon komt het personage Simon de Wit voor, als oprichter van deze gelijknamige supermarktketen. Er wordt ook gerefereerd aan De Gruyter als concurrent (en zwager) van Simon de Wit. Simon de Wit wordt in deze aflevering gespeeld door Jaap Maarleveld.