Jaap Maarleveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jaap Maarleveld
Maarleveld in toneelgroep Puck, 1950
Algemene informatie
Volledige naam Jakob Johan Maarleveld
Geboren 11 maart 1924
Overleden 28 september 2021
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1960-2021
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Jaap Maarleveld (midden boven) in televisiespel De donkere kant van de aarde, 1960.

Jakob Johan (Jaap) Maarleveld (Vlaardingen, 11 maart 1924Amsterdam, 28 september 2021) was een Nederlands acteur, bekend van onder meer zijn hoofdrol in de kinderserie Okkie Trooy uit de jaren zestig van de twintigste eeuw. Ook verleende hij zijn stem aan verschillende hoorspelen. Hij was gehuwd met de actrice Manon Alving.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn carrière begon in 1962 met een rol in De avonturen van Okkie Trooy, een Nederlandse kinderserie van de AVRO, waarin hij de uitvinder Okkie Trooy speelde. Louis Bongers was hierin te zien als zijn assistent Nono. Daarna had hij een kleine rol als Karel van Gelre in Het gestolen kasteel, de eerste aflevering van de populaire televisieserie Floris.

Ook was hij te horen in verschillende hoorspelen. Zo vertaalde en bewerkte hij het hoorspel Der Tod des Junggesellen (1908) van Arthur Schnitzler tot Dood van een vrijgezel waarin hij de vrijgezel speelde.

Begin jaren zeventig was hij artistiek leider van de in Drachten gevestigde Toneelgroep Noorder Compagnie.

Tot de jaren negentig bleef het rustig, totdat hij rollen kreeg aangeboden in onder andere De bunker (1992) en Kruimeltje (1999). Verder had hij enkele gastrollen in de televisieserie Baantjer. Sindsdien was hij - vooral vanwege zijn hoge leeftijd - hoofdzakelijk te zien in gast- of kleinere rollen.

Maarleveld overleed op 97-jarige leeftijd.[1]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoorspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]