Het Zonnetje in Huis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Zonnetje in Huis
Genre Komedie
Speelduur per afl. 25 minuten
Bedenker Johnnie Mortimer
Brian Cooke
Hoofdrollen John Kraaijkamp sr.
Johnny Kraaijkamp jr.
Martine Bijl
Regie Seizoen 1
Frans Boelen en Jean-Pierre De Decker
Seizoen 2-4
Tony Craven
Seizoen 5+6
Robin Pera
Seizoen 7-9
Hans de Korte
Scenario Ger Apeldoorn
Harm Edens
Alex van Galen
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Gerelateerde series Tom, Dick and Harriet (remake van)
Productie
Producent Tony Craven
Ger Apeldoorn
Uitzendingen
Start 31 december 1993
Einde 6 november 2003
Afleveringen 109
Seizoenen 9
Zender VARA (1993-1995)
RTL 4 (1995-2003)
RTL Lounge (2019-heden)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Het Zonnetje in Huis was een Nederlandse komedieserie rond de familie Bovenkerk. De eerste twee seizoenen werden tussen 1993 en 1995 uitgezonden door de VARA. In 1995 werd de comedy overgenomen door RTL 4. De serie werd uitgezonden tot en met 2003.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal begint bij de begrafenis van Agneta Bovenkerk, de echtgenote van weduwnaar Piet Bovenkerk.

Na afloop komen diens zoon Erik en schoondochter Catharina "Cath" thuis en krijgen ze onverwachts bezoek van de oude Bovenkerk. Hij wil bij hen in huis komen wonen nu zijn vrouw dood is. Beiden zijn daar niet blij mee, vooral Cath niet. Piet is namelijk een grote zeur die haar alleen maar tot last is. Al vanaf dag één probeert ze hem uit huis te krijgen. Natuurlijk lukt dat nooit. Daarnaast zorgt de oude Piet Bovenkerk voor een hoop ellende, narigheid die voor de kijkers thuis om te lachen is.

De serie speelt zich af in de binnenstad van Amsterdam. De twee meest gebruikte locaties zijn het huis van de familie Bovenkerk in Amsterdam-Zuid, en café “Vijfbier”, waar Piet overdag graag verblijft.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zonnetje in Huis is een remake van een Britse sitcom getiteld Tom, Dick and Harriet, die was bedacht door het duo Mortimer en Cooke. Deze serie draaide om een getrouwd stel dat na de dood van Dicks moeder zijn vader Tom in huis neemt. Tom heeft in de afgelopen dertig jaar nooit iets mogen doen van zijn vrouw, en wil nu eindelijk het leven gaan leiden dat hij nooit heeft kunnen leiden. De serie was geen groot succes, en liep maar twee seizoenen van elk zes afleveringen. Wel kreeg de serie een Amerikaanse remake getiteld Foot In The Door.

De eerste twee seizoenen (1993/1995) vielen slecht in de smaak. Vooral in het begin had de serie de reputatie van een kleinburgerlijk echtpaar met een levenslustige vader en verder weinig levendige bijrollen. Ook de zware stadse verwaandheid en hun minachting over het platteland (alles buiten het Amsterdamse binnenstad), wekte bij veel kijkers grote irritatie.

In de Nederlandse versie kreeg Johnny Kraaijkamp sr. de rol van de weduwnaar. Hij bracht een hoop van zichzelf naar de rol, wat tot hilarische situaties leidde. Wel werd hierdoor de originele rol van Tom wat veranderd. Kraaijkamp was vooral humoristisch als hij klaagde over dingen, waardoor zijn personage werd veranderd in een knorrige oude man die met niets tevreden is.

In Nederland sloeg de serie wel aan. Brian Cooke, medebedenker van Tom, Dick and Harriet, schreef ook een tijdje mee aan de serie. De serie liep in totaal negen seizoenen, waarvan het laatste maar uit tien afleveringen bestond vanwege de ouderdom van enkele acteurs en het feit dat Johnny Kraaijkamp ook theaterwerk deed rond deze tijd. De allereerste aflevering werd op 31 december 1993 uitgezonden. De laatste aflevering werd uitgezonden op donderdag 6 november 2003.

In 2000 was de serie na 7 seizoenen tot een eind gekomen. De laatste serie besloeg slechts 8 afleveringen, waarvan de laatste drie het slot vormden. Piet vertrok met zijn nieuwe liefde Gabriella (Adèle Bloemendaal) naar Spanje. Na een afwezigheid van een seizoen kwam de serie in 2001 toch terug: Piet bleek in de lift vastgezeten te hebben met Gabriella en kwam 3 uur later alweer terug bij Erik en Cath. Er zijn daarna nog twee seizoenen uitgezonden.

Op vrijdag 13 november 2009 waren Martine Bijl & John Kraaijkamp jr. te zien in het programma Typisch RTL waar ze herinneringen ophaalden aan de serie. Bedankt lieve ouwe (seizoen 6) is een van de dierbaarste afleveringen van Kraaijkamp jr. De realiteit tussen vader en zoon komt in deze aflevering erg dichtbij; Erik bespreekt met zijn vader wat hij moet zeggen op de begrafenis als hij ooit komt te overlijden. De aflevering is gebaseerd op een anekdote tussen hun twee.

Seizoen 1 t/m 9 zijn inmiddels op dvd verschenen. Hiermee zijn alle seizoenen op dvd uitgekomen. Goede wijn behoeft geen krans, aflevering 13 uit seizoen 1, ontbrak op de eerdere editie, maar staat wel op de recentere uitgave. Op 4 mei 2011 is er een boxset verschenen met alle seizoenen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/actrice Periode Beschrijving
Piet Bovenkerk John Kraaijkamp sr. 1993 - 2003 Een ondeugende, oude man. Is na het overlijden van zijn vrouw Agnetha vanuit Harderwijk naar Amsterdam gegaan en bij Cath en Erik ingetrokken. Heeft over alles iets te klagen. Werkt op zijn eigen manier anderen tegen of probeert ergens een voordeel uit te halen. Ligt regelmatig in conflict met Cath en de café-eigenaar.
Catharina "Cath" Bovenkerk-van Ravenstein Martine Bijl 1993 - 2003 De schoondochter van Piet. Droomt van een leven met Erik, zonder schoonvader in huis. Smeekt hier regelmatig over bij Erik. Is journaliste schrijft artikelen voor bladen.
Erik Bovenkerk Johnny Kraaijkamp jr. 1993 - 2003 De man van Cath en zoon van Piet, die altijd tussen de conflicten in staat werkt in de reclame business.

Bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/actrice Periode Beschrijving
Fred van Zomeren Pieter Lutz 1994 - 2003 Voormalig bibliothecaris uit Rotterdam, die graag met Piet in het café zit. Fred is verder gierig, wenst nooit een rondje te betalen. Hij is een Feyenoordsupporter, tot onvrede van Piet.
Bert Jansen 1 Ab Abspoel 1994 Clochard, die iedere dag het grofvuil controleert op zogenaamde bruikbare spullen. Komt regelmatig met rotzooi onder het motto: Wat sommige mensen niet weggooien. Hij komt net als Fred uit Rotterdam.
Bert Jansen 2 Sacco van der Made 1995 - 1997
Hella Ella Snoep 1997 - 1999 Hella is de moeder van barvrouw Connie. Hella heeft in haar leven al heel wat afgereisd en vertelt hier graag over, tot onvrede van Piet, die haar naam ook heel vies uitspreekt. Hella verlaat de serie om weer te gaan reizen.
Taxichauffeur Dré (André) Huib Broos 2000 Taxichauffeur die 's nachts rijdt. André komt altijd met advies.
Walter Kralenstein Hero Muller 2001 - 2003 Voormalig veilingmeester, die van alles lichamelijk mankeert en regelmatig naar het ziekenhuis moet. Ook gaat hij vaak voor de zekerheid naar het ziekenhuis.
Barman Toon Dick Rienstra 1994 Barman in het eerste seizoen.
Barman Kees Fred Velle 1995 - 1997 Barman die niet snel iets weggeeft. Kees vraagt zelfs geld voor de pinda's. Kees verlaat de serie om met zijn zoon naar Australië te vertrekken.
Barvrouw Connie Dana Dool 1997 - 2002 Connie is de ex-vrouw van Kees. Ze vervangt Kees als hij in Australië zit. Connie praat met een plat Rotterdams accent. Ze verhuist naar Rotterdam nadat ze met klusjesman Sjon getrouwd is.
Barvrouw Hannie Marjolijn Touw 2003 De zus van Connie. Hannie neemt het café over van Connie nadat Connie is vertrokken. Hannie kaffert doorgaans iedereen uit en is grofgebekt.
Mevrouw De Vries 1 Marjan Luif 1994 Wereldvreemde bovenbuurvrouw van Piet, Cath en Erik, die in het begin een oogje op Piet heeft. Een normaal gesprek is door het onbegrip niet met haar te voeren.
Mevrouw De Vries 2 Coby Timp 1995 - 2003
Mathilde Dijkman, moeder Cath 1 Ann Hasekamp 1994 De moeder van Cath, die altijd het duurste en beste voor haar dochter wil. Zo probeert ze Cath, ondanks haar huwelijk met Erik, nog steeds aan andere mannen te koppelen. Ze woont in Buitenveldert. In het laatste seizoen is ze overleden.
Mathilde Dijkman, moeder Cath 2 Elsje Scherjon 1995, 1997
Mathilde Dijkman, moeder Cath 3 Elisabeth Versluys 1995
JP Edmond Classen 1994 - 1995 De baas van Erik, die onevenredig veel verantwoordelijkheid bij Erik legt.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Code Titel Uitzenddatum Bijzonderheden Scenario Toelichting
1 01x01 Het begin 31 december 1993 De allereerste aflevering. Met Gaston van Erven als dominee Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Piet begraaft zijn vrouw Agneta met wie hij veertig jaar onder de plak heeft gezeten en hoopt nu eindelijk te kunnen genieten van het leven. Hij verlaat Harderwijk en trekt bij zijn zoon Erik en zijn schoondochter Catharina in Amsterdam in.
2 01x02 Het testament 7 januari 1994 Met Kees van Lier als meneer Fachmüller en Kees Coolen als notaris Witjes Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Piet hoopt een hoop geld te erven van zijn vrouw Agneta, maar helaas heeft ze alles weggeschonken aan het Dolfinarium. Nu moet Piet werk zoeken en Cath stelt voor bij Erik te komen werken.
3 01x03 De verrassing 14 januari 1994 Met Marjan Luif als mevrouw De Vries en Adriënne Kleiweg als redactrice Pijkel (collega Catharina) Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Cath wil Erik dwingen zijn vader uit huis te zetten door te weigeren seks met hem te hebben. Piet gaat nasi koken voor Cath en Erik.
4 01x04 Reisje naar Parijs 21 januari 1994 Met Leontine Ruiters als stewardess Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Cath en Erik gaan een weekje naar Parijs, maar moeten helaas Piet meenemen.
5 01x05 Het hondje 28 januari 1994 Met Dick Rienstra als barman Toon, Maeve van der Steen als barvrouw Truus, Hans Beijer als dhr. Neuteboom, Ella Snoep als vrouw in wachtkamer en eerste aflevering met Pieter Lutz als Fred en Ab Abspoel als Bert Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Fred, een vriend van Piet, trekt bij zijn dochter in, maar mag zijn hondje Lady niet meenemen. Piet wil zich graag over het hondje ontfermen, maar mag niet van Cath en Erik.
6 01x06 Crisis 4 februari 1994 Eerste aflevering met Ann Hasekamp als Cath's moeder en Dirk Zeelenberg als Marcel, de Franse vriend van Marjan Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Piet verziekt een gezellig avondje en Cath besluit daarom om terug te gaan naar haar moeder. Later blijkt Cath in verwachting te zijn.
7 01x07 Nette heer zoekt kamer 11 februari 1994 Met Ton Lensink als majoor Stokkermans Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Erik en Cath horen dat haar moeder een huurder zoekt voor een kamer en hopen zo van pa verlost te raken.
8 01x08 Baby blues 18 februari 1994 Renée Fokker als Susan, Adriënne Kleiweg als redactrice Pijkel en Marnie Blok als Linda van Breukele Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Cath lijdt aan een prenatale depressie en daar komt nog bij dat Erik een oude vlam moet overhalen mee te doen aan een promotie door met haar uit eten te gaan.
9 01x09 Landleven 25 februari 1994 Met Kitty Courbois als boerin Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Cath en Erik raken gecharmeerd van het plattelandsleven en willen een boerderij kopen van Piet's groeipolis.
10 01x10 Moederschap 4 maart 1994 Met Karla Wildschut als Annie, Lucas Dietens als Dirk, Rieneke van Nunen als receptioniste en Frits Lambrechts als man in wachtkamer Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Piet versiert de vrouw van een jaloerse spierbundel en Cath moet opeens bevallen.
11 01x11 Gij zult niet slapen 11 maart 1994 Met Allard van der Scheer als Frits en Ad Hoeymans als dominee Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Piet maakt kennis met Frits op de begrafenis van een oude vriend en besluit na een ruzietje met Cath bij hem in te trekken.
12 01x12 Kopje onder 18 maart 1994 Met Jack Monkau als dokter van der Veen en laatste aflevering met Ann Hasekamp als Cath's moeder en Ab Abspoel als Bert Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Piet koopt een oude auto van Bert en vraagt Erik om hem te leren rijden.
13 01x13 Goede wijn behoeft geen krans 25 maart 1994 Met Joep Sertons als Willem, Liz Snoijink als cardioloog, Lou Steenbergen als Theo en Hetty Verhoogt als verpleegster Johnnie Mortimer en Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Cath en Erik willen de correspondentie van Piet met beroemdheden verkopen terwijl hij in het ziekenhuis ligt.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Code Titel Uitzenddatum Bijzonderheden Scenario Toelichting
14 02x01 Belangrijke klant 5 januari 1995 Met Jules Croiset als meneer Aronson en eerste aflevering met Fred Velle als barman Kees en Sacco van der Made als Bert Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Piet houdt een karaokeavond terwijl Erik aan Cath vraagt om voor een belangrijke klant te koken.
15 02x02 Haar van boven 12 januari 1995 Eerste aflevering met Coby Timp als mevrouw De Vries Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Erik vraagt Piet om hem te assisteren voor een fotosessie voor pruiken en Fred probeert Piet een partij diepvrieskippen aan te smeren.
16 02x03 Voetbal is oorlog 19 januari 1995 Met Ad Hoeymans als dominee Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Piet en Fred krijgen ruzie om wie er vanavond de cup gaat winnen terwijl Erik en Cath de laatste aanmaning van het GEB binnen krijgen.
17 02x04 Brieven onder nummer 26 januari 1995 Eerste aflevering met Elsje Scherjon als Cath's moeder Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Cath en Erik plaatsen een contactadvertentie voor Piet in de hoop dat hij met een vrouw weg gaat.
18 02x05 Het konijn 2 februari 1995 Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Piet past op het konijn van het dochtertje van de huisbaas, maar als die ontsnapt probeert hij met Bert en Fred dit te verbergen.
19 02x06 Gezinstherapie 9 februari 1995 Met Annick Boer als secretaresse Suzan Brian Cooke, vertaling Martine Bijl Cath, Erik en Piet zitten in therapie omdat de thuissituatie onhoudbaar is geworden.
20 02x07 Het meesterwerk 16 februari 1995 Met Tim Meeuws als ambtenaar Van de Burg Paul Minett en Brian Leveson, vertaling Martine Bijl Erik koopt een beeld voor Cath voor een hoop geld en Piet wil daarom zelf ook beelden kleien.
21 02x08 De haastklus 23 februari 1995 Paul Minett en Brian Leveson, vertaling Martine Bijl Piet hoort dat Erik besluit om hem uit huis te zetten. Daarom probeert hij zich op vele manieren nuttig te maken.
22 02x09 De nieuwe jongen 2 maart 1995 Met Casper van Bohemen als Marco de Waal Paul Minett en Brian Leveson, vertaling Martine Bijl Erik krijgt een jongere collega en voelt zich opeens oud worden.
23 02x10 Verliefd 9 maart 1995 Met Simone Rooskens als Tessa Jong en Jan Simon Minkema als Mephisto Paul Minett en Brian Leveson, vertaling Martine Bijl Cath krijgt een vriendin op bezoek die Piet niet mag en omgekeerd, maar als een hypnotiseur ze hypnotiseert, worden ze stapelverliefd op elkaar.
24 02x11 De seance 16 maart 1995 Paul Minett en Brian Leveson, vertaling Martine Bijl Cath en Erik besluiten Piet te pesten met een seanceavond.
25 02x12 Geld maakt niet gelukkig 23 maart 1995 Met Loes Vos als Leonora Paul Minett en Brian Leveson, vertaling Martine Bijl Piet krijgt van de notaris te horen dat hij drie ton geërfd heeft van zijn neef Herman uit Bloemendaal.
26 02x13 De surprise party 30 maart 1995 Laatste aflevering bij de VARA Paul Minett en Brian Leveson, vertaling Martine Bijl Erik wil Cath op hun vijfjarige huwelijk verrassen met een weekendje Rimini, terwijl Piet en Bert een verjaardagsfeestje organiseren voor Fred bij Piet thuis.

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Code Titel Uitzenddatum Bijzonderheden Scenario Toelichting
27 03x01 Winst en verlies 4 december 1995 Eerste aflevering bij RTL 4 en laatste aflevering met JP Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik gelooft dat hij na een mislukte presentatie ontslagen zal worden en Piet wint een ton bij de loterij.
28 03x02 Baas in eigen kantoor 11 december 1995 Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik begint een eigen zaak, maar Piet bemoeit zich overal mee.
29 03x03 Een moment voor jezelf 18 december 1995 Met Elisabeth Versluys als Cath's moeder Jeffrey Beatty, vertaling André Breedland Cath wordt zo gek van alles dat haar van haar werk afleidt dat ze zich in een tent in de woonkamer opsluit.
30 03x04 Geef je over 23 december 1995 Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet is depressief als hij voelt dat hij oud is en het wordt erger als hij en zijn vrienden in het café worden gegijzeld.
31 03x05 Prettige jaarwisseling 30 december 1995 Met Metta Gramberg als Frouke Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik houden een mislukte oudejaarsavond.
32 03x06 Bandenpech 8 januari 1996 Met Frits Lambrechts als videotheekhouder Erik Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath wil het huis opnieuw inrichten terwijl Piet en zijn vrienden de videorecorder vernielen met een oude pornoband van Bert.
33 03x07 De kriebels 15 januari 1996 Met Marian Mudder als Elvira Durand Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath krijgt last van een neurotische hoest en Erik wordt verleidt door een charmante femme fatale.
34 03x08 Kaatje 22 januari 1996 Met Monique Smal als Kaatje Kuit Jean Ummels Piet droomt van een oude jeugdliefde en Cath ruikt een kans om Piet kwijt te raken.
35 03x09 Doorgestoken kaart 29 januari 1996 Met Gaston van Erven als Michel de Rat Ger Apeldoorn en Harm Edens Fred heeft speelschulden bij een bejaarde beroepsgokker die Piet probeert terug te winnen.
36 03x10 Kleren maken de man 5 februari 1996 Met René van Asten als Franco Berini Kees Vroege Cath krijgt een baan als assistente van de beroemde modeontwerper Franco Berini die Piet als nieuwste model kiest.
37 03x11 Terug naar huis 12 februari 1996 Met Adriënne Kleiweg als mevrouw Van der Bremmelkamp Pieke Daalders Cath dringt bij Erik erop aan om Piet in een bejaardentehuis op te laten nemen.
38 03x12 Hoge koorts 19 februari 1996 Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath raakt over haar toeren omdat Arnoudje hoge koorts heeft, Piet houdt met zijn vrienden carnaval in het café terwijl Erik probeert een reclame te bedenken voor een wasmiddel.
39 03x13 Laatste kans 26 februari 1996 Met Hans Boskamp als dhr. Welleman en Annick Boer als verpleegster Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet en Fred krijgen hoogoplopende ruzie terwijl Cath denkt dat ze van de uitgever een baan als de nieuwe hoofdredactrice krijgt.

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Code Titel Uitzenddatum Bijzonderheden Scenario Toelichting
40 04x01 Een droom van een vrouw 2 december 1996 Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik zoeken een oppas voor Arnoudje en een werkster terwijl Piet en Bert zich ergeren aan de nieuwe vlam van Fred.
41 04x02 Tien jaar onderweg 9 december 1996 Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik zijn tien jaar getrouwd en willen dat vieren in Frankrijk terwijl Piet ze wil verrassen met een catering op zijn kosten.
42 04x03 Het grootste gelijk 16 december 1996 Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet wil Kees aanklagen nadat deze per ongeluk koffie over hem heen gegoten heeft en Cath wil in die rechtszaak tegen hem getuigen.
43 04x04 Bijwerkingen 23 december 1996 Met Serge-Henri Valcke als dokter, Marit van Bohemen als zuster en Marloes van den Heuvel als Jozefien Derksen Alex van Galen Piet en zijn vrienden doen mee aan een medicijnentest terwijl Erik een interview krijgt van een journaliste over de familieverhoudingen.
44 04x05 Drie gouden regels 30 december 1996 Met Casper van Bohemen als Olaf Nielsen en Jan Simon Minkema als Nero Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik probeert thuis een plank aan de muur vast te boren terwijl Cath zich bezig houdt met een fotograaf die een gebruiksaanwijzing heeft.
45 04x06 Stem op Bob 6 januari 1997 Met Jaap Maarleveld als meneer Huydecooper en Gerard Heystee als brullende bejaarde man Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath wil de gemeenteraad in namens B.O.B. (Bond voor Ouderenbelangen) en Piet wordt haar tegenkandidaat.
46 04x07 Het is toch familie 13 januari 1997 Met Roemer Daalderop als Emiel Alex van Galen Cath en Erik zoeken een voogd voor Arnoudje en Piet wil die graag worden, maar dat willen Cath en Erik niet.
47 04x08 Hebbedingen 20 januari 1997 Met Edward Koldewijn als monteur Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik heeft uit nostalgie een elektrisch autootje van een oude snackbar gekocht, maar Cath maakt die helaas stuk.
48 04x09 Naar de kelder 27 januari 1997 Alex van Galen Cath en Piet worden per ongeluk samen in de kelder opgesloten en delen twee geheimpjes met elkaar.
49 04x10 Jeugdzonde 3 februari 1997 Met Erik Arens als Felix. Laatste aflevering met Kees, eerste aflevering met Connie Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet haalt Erik over om de zoon van barman Kees die een ex-gedetineerde is in dienst te nemen.
50 04x11 De fatsoenlijke vrouw 10 februari 1997 Met Pim Lambeau als weduwe en Joop Wittermans als Benno Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet, Bert en Fred proberen een rijke weduwe voor zich te winnen terwijl Cath zich opwindt over een klant die vindt dat Cath als vrouw erg aanwezig is.
51 04x12 Zeg maar dag 17 februari 1997 Laatste aflevering met Cath's moeder en met Erik de Vries als reclameman Ger Apeldoorn en Harm Edens Na het lezen van het dagboek van haar overleden tante Katrien, wil Cath zichzelf positief veranderen door haar moeder bij zich te laten inwonen.
52 04x13 De langste adem 24 februari 1997 Laatste aflevering met Bert en met Frans Vrolijk als Willem Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet loopt van huis weg na een ruzietje met Cath en houdt zich verscholen in het café. Dan horen Cath en Erik dat er een gifwolk in de stad is.

Seizoen 5[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Code Titel Uitzenddatum Bijzonderheden Scenario Toelichting
53 05x01 Fietsen voor de vrede 6 december 1997 Eerste aflevering met Hella Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet is verdrietig omdat Bert weg is en Erik worstelt met een midlifecrisis.
54 05x02 Klemmende zaken 13 december 1997 Met Guus Dam en Paul van Soest als parkeerwachters en Wik Jongsma als boze man Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath probeert een goede cadeau voor haar moeders verjaardag te kopen terwijl Erik zich ergert aan de nieuwe parkeermeters.
55 05x03 Blijf uit de buurt 20 december 1997 Ger Apeldoorn en Harm Edens

Cath en Erik willen een tweede kind verwekken en sturen daarom Piet naar Connie.

56 05x04 Verkoudheid kent geen tijd 27 december 1997 Met Sander de Heer als Edward en Michiel Zeegers als Charles van der Geest Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet en Cath zijn verkouden, Erik probeert in het gevlei te komen bij Edward, een grote reclamebons, en Fred probeert lootjes voor de tombola van zijn bejaardentehuis te verkopen.
57 05x05 Een kind om van te houden 3 januari 1998 Met Tanneke Hartzuiker als kleuterjuf Ria en Hugo Haenen als Onno, de psychiater van Connie Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik probeert tevergeefs zijn videoband over het verhaal van The Beatles te kijken terwijl Cath zich zorgen maakt over het gedragsprobleem van Arnoudje.
58 05x06 Regen als drijfveer 10 januari 1998 Met Pim Vosmaer als agent Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath probeert een drugspand in de buurt op te laten rollen terwijl Erik ziekelijk jaloers wordt op een politieagent die een oogje op Cath heeft.
59 05x07 Hoofdpijn en bijzaken 17 januari 1998 Met Yvonne Valkenburg als dokter Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik kampt met chronische hoofdpijn, maar weet niet wat de oorzaak is.
60 05x08 Rust niet voor de gruweldaad 24 januari 1998 Met Filip Bolluyt als Nick, Inge Ipenburg als Sas en Frans Vrolijk als vader. Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik krijgen nieuwe buren waarvan de vader van de man ook bij hen in woont.
61 05x09 Een buurvrouw is ook eenzaam 31 januari 1998 Met Jaap Maarleveld als meneer Feenstra Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik gaan een familiedag houden met mevrouw De Vries en Fred klaagt over een vriend van hem in het bejaardentehuis die last heeft van incontinentie.
62 05x10 Zo vader zo niet 7 februari 1998 Met Esther Leenders als Mary-Lou Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik neemt een jonge vrouwelijke stagiaire aan die erg geïnteresseerd is in Fred. Zij denkt dat Fred mogelijk haar vader is.
63 05x11 Verdriet is ook poëzie 14 februari 1998 Met Nora Kretz als Sofie en Hans van den Berg als uitvaartleider Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath probeert bij een poëzieclub te komen terwijl Piet verliefd wordt op een vriendin van Hella.
64 05x12 De verkeerde familie 28 februari 1998 Met Dick van den Toorn als broer Jan, Marloes van den Heuvel als zus Els, Georgette Reyevski als oma, Joss Flühr als zus Monika en Joop Wittermans als zwager Ron Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik verrast Cath door op haar verjaardag haar familie uit te nodigen, dit tot groot ongenoegen van Cath.

Seizoen 6[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Code Titel Uitzenddatum Bijzonderheden Scenario Toelichting
65 06x01 Toen was geluk nog ver te zoeken 2 maart 1999 Met Carry Tefsen als Annie, de vrouw van Piet Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Piet maken ruzie wie er met Erik naar Las Vegas gaat en gaandeweg komt een terugblik aan de eerste keer dat Piet met zijn vrouw Annie Erik en Cath bezoeken.
66 06x02 Een buurman mag niet huilen 9 maart 1999 Met Erik de Vries als buurman Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik krijgen een ontroostbare buurman Siebe wiens vrouw bij hem is weggegaan. Piet nodigt vervolgens de buurman uit om te blijven tot hij over zijn verdriet heen is, met alle gevolgen van dien.
67 06x03 Een dagje erger 16 maart 1999 Ger Apeldoorn en Harm Edens Hella heeft gehoord dat ze misschien blind wordt en Cath en Erik proberen ondertussen Arnoudje's verjaardag te organiseren.
68 06x04 Verstand op nul 30 maart 1999 Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik en Cath besluiten minder televisie te gaan kijken en op yoga te gaan terwijl Piet een televisie op zijn kamer wil hebben.
69 06x05 Bloed, zweet en aandelen 6 april 1999 Met Hans van der Gragt als Robbie Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik besluiten te investeren in een sauna terwijl Piet en zijn vrienden proberen op aandringen van Connie samen iets leuks te gaan doen.
70 06x06 De wortel van het kwaad 13 april 1999 Met Metta Gramberg als Sandra, Leontien Ceulemans als Willemien en Jaap Stobbe als Arie Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath houdt met haar vriendinnen een "Derdewereldavond" terwijl Piet met zijn vrienden het verstoren. Gelukkig heeft Willemien een vitaminepreparaat die Piet meer energie geeft.
71 06x07 Nooit meer winkelen 20 april 1999 Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet gaat met Erik nieuwe kleren kopen.
72 06x08 Een zware meevaller 27 april 1999 Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik willen zonder Piet naar Aruba en dus doet Piet net alsof zijn been is gebroken nadat hij door Cath per ongeluk van het balkon geduwd werd.
73 06x09 We bellen nog wel 4 mei 1999 Met Reinier Heidemann als BVD-agent Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik nodigen de nieuwe bovenburen uit terwijl Piet en zijn vrienden grappen uithalen met een gevonden portable.
74 06x10 Bedankt lieve ouwe 11 mei 1999 Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik heeft de gouden ganzenveer gewonnen, maar Cath is boos omdat Erik haar niet publiekelijk heeft bedankt voor al haar steun.
75 06x11 Rennen voor Connie 18 mei 1999 Met Jan Nonhof als belastinginspecteur Ger Apeldoorn en Harm Edens Connie moet vijfduizend gulden schuld aan de belasting terug betalen en dus schrijft Piet zich in voor de Lenteloop om het geld binnen te werven.
76 06x12 Alleen voor honden 1 juni 1999 Gastoptreden van Sugar Lee Hooper Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet klaagt over de hondendrollen op straat terwijl Erik probeert een leuke reclamekreet te bedenken voor hondenbonbons.
77 06x13 Mag ik even afrekenen? 8 juni 1999 Met Frederik de Groot als Mark Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet probeert de rekening van de garage te krijgen voor Cath en Erik die vinden terwijl Cath probeert te voorkomen dat Erik haar ex-vriendje Mark in hun hotelkamer aantreft.
78 06x14 Het gras kan altijd groener 15 juni 1999 Laatste aflevering met Hella en Ina van Faassen als Dorothee Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik denken erover om naar Groningen te verhuizen terwijl Piet van zijn ex-vriendinnetje Dorothee een aanbod krijgt om bij haar in Valkenburg te wonen.

Seizoen 7[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Code Titel Uitzenddatum Bijzonderheden Scenario Toelichting
79 07x01 Vol op de rem 5 oktober 2000 Met Jan de Groot als autoverkoper Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet wil wraak nemen op Cath omdat zij zijn foto van Cassius Clay heeft opgezogen door hun dagje auto kopen te verpesten.
80 07x02 Blut en gewetenloos 12 oktober 2000 Eerste aflevering met Huib Broos als André de taxichauffeur, Loes Vos als Odette, Marcel Maas als ober en Coen Pronk als klant van Erik Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet gaat met Cath een uitdaging aan dat Piet zijn maandgeld na één week al doorjaagt.
81 07x03 Te ziek voor woorden 19 oktober 2000 Ger Apeldoorn en Harm Edens Fred ligt in het ziekenhuis en Piet besluit om ook te blijven slapen.
82 07x04 Rijp voor de sloop 26 oktober 2000 Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet wil een transformatorhuisje bezetten om tegen het slopen ervan te protesteren.
83 07x05 ’t Is niks tussen hemel en aarde 2 november 2000 Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet gaat met Fred naar Paradag en krijgt te horen dat hij binnenkort dood gaat, terwijl Cath samen met Connie een dagje gaat winkelen nadat haar vriendin heeft afgehaakt.
84 07x06 Lang gewacht... 16 november 2000 Deel 1 van drieluik, met Adèle Bloemendaal Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet wordt verliefd op een vrouw Gabriëlla van Duin die in Spanje woont.
85 07x07 Stil gezwegen... 23 november 2000 Deel 2 van drieluik, met Adèle Bloemendaal en laatste aflevering met André de taxichauffeur Ger Apeldoorn en Harm Edens Gabriëlla gaat met Piet vier dagen op hotel om te bewijzen dat Cath eigenlijk niet zonder hem kan.
86 07x08 ...Nooit gedacht 30 november 2000 Deel 3 van drieluik, met Adèle Bloemendaal Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet gaat met Gabriëlla een nieuw leven beginnen in Spanje en neemt afscheid van iedereen.

Dit seizoen was oorspronkelijk bedoeld als het laatste seizoen, maar wegens het aanhoudende succes besloot men kort hierop door te gaan met de reeks.

Seizoen 8[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Code Titel Uitzenddatum Bijzonderheden Scenario Toelichting
87 08x01 Voor niets komt de zon terug 13 december 2001 Eerste aflevering met Walter Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet komt terug en Cath besluit om bij haar moeder in te trekken tot Piet weer weg is.
88 08x02 Wie zonder zon is werpe de eerste steen 20 december 2001 Met Fred Butter als David, Carolien van den Berg als Mireille en Rop Verheijen als Bor Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath maakt ruzie over een kamerplantje met een stel kennissen terwijl Piet in het café moppert over Cath.
89 08x03 Het land van de reizende zon 27 december 2001 Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik en Piet halen het erfgoed van mevrouw De Vries uit Franeker op, maar ze worden beroofd.
90 08x04 Als de zon ten onder gaat... 3 januari 2002 Met Reinout Bussemaker als broer Jan Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet heeft ouderdomssuiker gekregen en Cath probeert de auto die haar broer van hun moeder heeft gekocht op te kopen om een wit voetje te halen bij haar moeder.
91 08x05 De zon breekt door 10 januari 2002 Eerste aflevering met Ron Kaat als Sjon Ger Apeldoorn en Harm Edens Connie wil een feestzaal kopen, dus Piet haalt Fred over om te investeren.
92 08x06 Zon- en feestdagen 17 januari 2002 Ger Apeldoorn en Harm Edens Connie heeft ruzie met haar vrijer Sjon en wil een complete metamorfose ondergaan.
93 08x07 De zon op z’n laagste punt 24 januari 2002 Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet maakt met iedereen ruzie nadat hij zijn teen heeft bezeerd.
94 08x08 Waar de zon niet schijnt 31 januari 2002 Met René van Asten als Castor van Eden Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik heeft een nieuwe boekhouder die een ex-vriendje van Cath blijkt te zijn.
95 08x09 Bescherming voor de zon 7 februari 2002 Met Edo Brunner als Gerrit Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik wil een buurtwacht oprichten om de buurt veilig te maken. Hij krijgt echter tegenwerking van iemand die het niet eens met zijn vreedzame manier van problemen oplossen.
96 08x10 De beste onder de zon 14 februari 2002 Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet haalt Erik over om met hem tegen Fred en Walter een kaartmarathon te spelen terwijl Cath probeert het kantoor van Erik smaakvol in te richten.
97 08x11 Veel ouds onder de zon 21 februari 2002 Ger Apeldoorn en Harm Edens Walter gaat een veiling houden in het feestzaal van Connie en Piet probeert zodoende geld te verdienen door zijn oude stripboeken te laten veilen.
98 08x12 De zonnigste dag van je leven 28 februari 2002 Met Rudi Falkenhagen als Robbie, de vader van Connie en laatste aflevering met Sjon Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet en zijn vrienden organiseren de bruiloft van Connie met Sjon.
99 08x13 Zonneklaar 7 maart 2002 Laatste aflevering met Connie Ger Apeldoorn en Harm Edens Connie gaat met Sjon een huwelijksreis maken waardoor het café een hele week dicht blijft en Piet zich thuis moet zien te vermaken.

Seizoen 9[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Code Titel Uitzenddatum Bijzonderheden Scenario Toelichting
100 09x01 Opwaaiende badjassen 4 september 2003 Eerste aflevering met Hannie en met Nico de Vries als broer Jan Ger Apeldoorn en Harm Edens Na haar moeders begrafenis gaat Cath twijfelen aan haar gevoelsleven terwijl Piet nadenkt over de zin van het leven.
101 09x02 Alleen thuis 11 september 2003 Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik gaan drie dagen weg terwijl Piet op het huis past.
102 09x03 Er is er een zielig 18 september 2003 Ger Apeldoorn en Harm Edens Fred wordt vijfenzeventig jaar, maar heeft geen zin om dat te vieren.
103 09x04 Vriendschap is een conclusie 25 september 2003 Met Ruben Lürsen als Dennis, Annick Boer als Jacqueline en Hanneke Riemer als Carlijn van Speyk Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik nodigen een paar vrienden uit terwijl Piet met zijn vrienden kibbelen over ziektes.
104 09x05 Doe maar niet alsof je thuis bent 2 oktober 2003 Met Willem Nijholt als Aldo de zwerver Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet raakt bevriend met de dakloze Aldo de Waard die zich kunstenaar noemt.
105 09x06 Het laatste rondje 9 oktober 2003 Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik gaat naar een congres terwijl Piet zijn ogen laat testen.
106 09x07 Alles in de familie 16 oktober 2003 Met Xander Straat als meneer Broncard Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik doen mee aan een reality-tv om een klant een plezier te doen.
107 09x08 Val es lekker dood 23 oktober 2003 Ger Apeldoorn en Harm Edens Erik mag van Hannie niet meer parkeren en bindt daarom de strijd met haar aan.
108 09x09 Ouderdom komt met pillen 30 oktober 2003 Ger Apeldoorn en Harm Edens Cath en Erik gaan naar een kunstenaarstentoonstelling terwijl Piet ruzie krijgt met Fred.
109 09x10 De zon in ons bestaan 6 november 2003 De allerlaatste aflevering Ger Apeldoorn en Harm Edens Piet woont precies tien jaar bij Cath en Erik, en Cath wil dat vieren terwijl Piet met zijn vrienden op een baby past die in het café is achtergelaten.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de eerste vier seizoenen heette de vrouw van Piet Agneta. Nadat ze verscheen in seizoen 5 in de aflevering `Toen was geluk nog ver te zoeken` werd zij voortaan aangeduid als Annie.
  • In de eerste seizoenen wordt duidelijk dat Fred een dochter heeft. Later wordt gezegd dat hij geen kinderen heeft.
  • De meisjesnaam van Catharina is oorspronkelijk Dijkman. In seizoen 6 wordt beweerd dat haar meisjesnaam Van Ravenstein is.
  • De moeder van Cath is in de eerste vier seizoenen te zien. Later wordt er alleen over haar gesproken. In het laatste seizoen is ze overleden.
  • De rollen van Bert, mevrouw De Vries en de moeder van Cath werden in het eerste seizoen door een andere acteur gespeeld dan in latere seizoenen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]