Leontien Ceulemans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leontien Ceulemans
Leontien Ceulemans op 19 mei 1982
Volledige naam Johannah Leontina (Leontien) Ceulemans
Geboren 8 januari 1952
Geboorteplaats Amsterdam
Overleden 28 juli 2022
Overlijdensplaats Laren
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Johanna Léontina (Tineke, Leontine) Ceulemans (artiestennaam tot ca. 1973 Leontien Lukassen) (Amsterdam, 8 januari 1952Laren, 28 juli 2022) was een Nederlands actrice en presentatrice die vooral bekend is geworden als de eerste presentatrice van het NOS Jeugdjournaal.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Leontien Ceulemans was een dochter van actrice Hetty Berger en gitarist Jan Ceulemans en de zuster van danseres Janine Ceulemans.

Al als driejarige maakte ze haar debuut op de radio in het programma Kleutertje luister van de AVRO. Op elfjarige leeftijd volgde haar televisiedebuut in Een kind van 1813. Toch zag het er toen nog niet naar uit dat ze een televisiepersoonlijkheid zou worden. Ze volgde een dansopleiding bij het Scapino Ballet. Haar toneeldebuut vond plaats in 1971, onder de naam Leontien Lukassen speelde ze in het blijspel Hartenvrouw van William Douglas Home, nadat ze eerder een rolletje had gespeeld in de televisieserie Joop ter Heul.

Ze speelde voorts onder andere in:[1]

Na diverse optredens als presentatrice en actrice in radio- en televisieprogramma's (onder andere Popzien, Swiebertje, Oorlogswinter en De holle bolle boom) werd ze in 1980 gevraagd als eerste presentatrice van het Jeugdjournaal op de televisie, waarvoor Marga van Praag de onderwerpen verzorgde. Na drie jaar voor het Jeugdjournaal gewerkt te hebben, stapte ze op vanwege een in haar ogen te grote nadruk op haar uiterlijk in plaats van inhoudelijk commentaar. Ze ging verder met het (mede) presenteren van verscheidene programma's voor de publieke omroep. Zo had ze onder meer een gastrol in de RTL-soap Goede tijden, slechte tijden en was ze jarenlang de voice-over bij Kindernet. Een andere gastrol had ze in 1999 in de VARA-serie Oppassen!!! (aflevering 222: Relaties). Daarnaast presenteerde ze samen met Peter Hobday het Engelstalige programma European Business Weekly. Bij Veronica presenteerde zij het seksprogramma Radio Romantica. Er volgde rond 1991 een fotosessie voor en in de Playboy.

Ceulemans sprak voor de Nederlandse versie van Een luizenleven de stem in van de koningin.

Zij overleed na een lang ziekbed (na een val) op 70-jarige leeftijd in het Rosa Spier Huis. Ceulemans stelde haar lichaam ter beschikking van de wetenschap.[2]

Necrologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bart Jungmann, 'Leontien Ceulemans (1952-2022)', De Volkskrant, dinsdag 30 augustus, p. 30
Zie de categorie Leontien Ceulemans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.