Guus Hermus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Guus Hermus
Guus Hermus
Guus Hermus
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Film

August Cornelis Maria (Guus) Hermus (Amsterdam, 23 augustus 1918 - Laren, 18 september 2001) was een Nederlands acteur. Hij was de zoon van de acteur en regisseur Cor Hermus en zangeres Dora de Groot.

Hij speelde bij een groot aantal gezelschappen. Bekende stukken waarmee Hermus op de planken stond, waren onder meer De drie zusters, King Lear en Cyrano de Bergerac. In 1963 kreeg hij de Louis d'Or, een belangrijke toneelprijs. Van de schouwburgdirecties ontving hij in 1988 de oeuvreprijs voor zijn complete werk.

Een bekende rol van Hermus is die van Van der Zanden (François van 't Sant) in de Nederlandse speelfilm Soldaat van Oranje. In 1968 speelde Hermus de rol van Don Quichot in de musical De Man van La Mancha. Hij speelde daar samen met Lex Goudsmit en Carry Tefsen. Ook speelde hij mee in diverse televisieseries als Herenstraat 10 en Dagboek van een Herdershond.

Guus Hermus woonde de laatste jaren van zijn leven in het Rosa Spierhuis in Laren, een bejaardentehuis voor kunstenaars. "Ik weet niet waarom ik acteur ben geworden. Ik heb het altijd gewild."

Externe link[bewerken]