Kitty Courbois

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kitty Courbois
Kitty Courbois (1980)
Kitty Courbois (1980)
Algemene informatie
Volledige naam Catharina Anna Petronella Antonia Courbois
Geboren 13 juli 1937
Geboorteplaats Nijmegen
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1963 - heden
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Catharina Anna Petronella Antonia (Kitty) Courbois (Nijmegen, 13 juli 1937) is een Nederlandse actrice.

Biografie[bewerken]

Courbois werd geboren boven een kruidenierswinkel op de hoek van de Evertsenstraat en Dr. Jan Berendsstraat in Nijmegen, de stad waarin ze tot haar 21e woonde. Ze werkte na haar middelbare school enige tijd bij een reclamebureau en kwam daarna bij het cabaretgezelschap van Ted de Braak. Hierna volgde ze les aan de Toneelschool te Arnhem. Courbois had begin jaren zeventig een verhouding met de Belgische auteur Hugo Claus. Courbois was ook bevriend met zanger/acteur Ramses Shaffy.

Loopbaan[bewerken]

In De schaduw van een revolverman (VARA 1964)

Courbois, zus van jazz-slagwerker Pierre Courbois, maakte haar debuut op het witte doek in de korte film Helden in een schommelstoel (1963) van regisseur Frans Weisz. Ze speelde in 1966 ook in Het gangstermeisje van Weisz.

Ook was Courbois te zien in Het debuut (1977). Andere films met Courbois zijn Het bittere kruid (1985), Op hoop van zegen (1986), Vrijdag (1980), Twee vorstinnen en een vorst (1981) en Leedvermaak (1989). In 1986 speelde zij ook in de NCRV-serie Het wassende water (televisieserie). Van 1990 tot en met 1992 was ze te zien in de Veronica-serie Spijkerhoek.

In 1992 wijdde het Nederlands Film Festival een retrospectief aan haar.

Courbois deed ook aan theater. Zij was verbonden aan De Nederlandse Comedie. Vanaf 1987 was Courbois vast verbonden aan het ensemble van Toneelgroep Amsterdam.

In 2007 en in 2008 was Courbois te zien als Adriana Verbrugge in Gooische Vrouwen. Ze speelde de moeder van Willemijn Lodewijkx (Annet Malherbe). In 2007 was ze als zichzelf te zien in Alles is Liefde. Ze was ook te zien in Happy End in 2009.

In het theaterseizoen 2008/09 was Courbois te zien in de theatervoorstelling De grote liefde van Ger Thijs, naast Renée Soutendijk en Derek de Lint.

Courbois vertolkte in de vierdelige VPRO-serie Beatrix, Oranje onder vuur de rol van Wilhelmina der Nederlanden. Vanaf 29 augustus 2012 was ze te zien als Catherine "Tante Jannie" Elsenbosch in de doktersserie Dokter Tinus. Zij besloot met deze rol te stoppen in 2014. Haar personage overleed aan een hartaanval.

In 2014 speelde Courbois in het toneelstuk La Paloma samen met Ingeborg Elzevier en Sigrid Koetse.[1]

Filmografie[bewerken]

Met Ramses Shaffy in Villon vertaald (1964)
Met Henk van Ulsen in Villon vertaald (1964)

Courbois-Parel[bewerken]

Bij haar vijftigjarig theaterjubileum op 28 maart 2010 werd de Courbois-parel in het leven geroepen door Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg Amsterdam. Dit is een doorgeefprijs die de ontvangster op een zelfgekozen moment aan een zelfgekozen actrice overhandigt. Met de Courbois-parel wordt een actrice geëerd die gedurende een jarenlange carrière zowel op de theaterplanken, als in de film- en televisiewereld een onuitwisbare indruk heeft gemaakt bij een groot publiek.[2]
De prijs bestaat uit een 19de-eeuws Frans kistje van glas, waarin een broche met parel ligt op een bedje van lapjes stof van kostuums die Courbois zelf ooit gedragen heeft: van een stukje plissé jurk uit Andromache en Richard III, een reepje uit het korset van The massacre at Paris, een lapje uit het overhemd van Naar Damascus tot een stukje uit de jurk die ze tijdens Zomertrilogie droeg.[3]
Courbois droeg op 26 februari 2013 tijdens het 25-jarig jubileumfeest van Toneelgroep Amsterdam in de Stadsschouwburg Amsterdam de Courbois-parel over aan Halina Reijn.[4]

Externe links[bewerken]