Pierre Courbois

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pierre Courbois
Pierre Courbois
Algemene informatie
Volledige naam Pierre Antoine Otto Courbois
Geboren 23 april 1940
Geboorteplaats Nijmegen
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1953-heden
Genre(s) Jazz
Beroep Componist/bandleider
Instrument(en) Drums
Act(s) Free Jazz Quartet
Heartplants Quintet
Gunter Hampel Group
Free Music Quintet
Association PC
New Association
Brevis
Pierre Courbois 5/4 Sextet
CourHof
Gong Duo
Waterland Trio/Sextet
Pierre Courbois QWINTETT
Compass
Jan Akkerman Trio
Peter Brötzmann Trio
European Jazz Quintet
Pierre Courbois Double Quintet
Frank Grasso Quartet
Ernst-Günter Kluge Quartett
Henk Kraus Kwartet
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Bekende instrumenten
slagwerk
Actief in
Functie(s) Drummer/bandleider/componist
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Pierre Antoine Otto Courbois (Nijmegen, 23 april 1940) is een Nederlandse jazzdrummer, bandleider en componist.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Courbois studeerde klassiek slagwerk aan het Muzieklyceum in Arnhem. Vervolgens verhuisde hij naar Parijs, destijds dé hoofdstad van de jazz, waar grootheden als Miles Davis, Kenny Clarke en Stan Getz muziek maakten. Hier speelde hij met beroemde jazzmuzikanten als Jean-Luc Ponty, Eric Dolphy, en Ben Webster, en hij kreeg er drumles van Clarke, wiens brush-techniek hij bestudeerde en verder ontwikkelde. Als componist heeft hij bijna 100 werken op zijn naam staan.

Volgens Willem Breuker was Courbois de allereerste Europeaan die experimenteerde met free jazz, free music, jazz-rock en elektronische geïmproviseerde muziek.[bron?] In 1961 werd Courbois de bandleider van het (Original Dutch) Free Jazz Quartet. In 1964 richtte saxofonist en vibrafonist Gunter Hampel zijn Heartplants Quintet op, met Manfred Schoof, Alexander von Schlippenbach, Buschi Niebergall en Pierre Courbois. Mede dankzij dit kwintet, dat midden jaren zestig door heel de wereld trok, werd Courbois bekend binnen de jazzwereld.

Samen met pianist Jasper van 't Hof richtte hij eind 1969 het ensemble Association PC op. Hiermee toerde hij gedurende de jaren zeventig ook weer in de hele wereld. Ook tegenwoordig speelt Courbois nog regelmatig met Van 't Hof.

De laatste jaren treedt Courbois op met zijn eigen sextet, genaamd het Pierre Courbois Vijfkwarts Sextet, dat veel succes heeft met de cd Révocation (2007). Soms speelt hij ook samen met zijn zoon Barend Courbois en Jasper van 't Hof (dit trio heet CourHof), met Polo de Haas in het Gong Duo, en met Loek Dikker in het Waterland Trio/Sextet. Ook zijn Qwintett is onlangs heropgericht met Toon de Gouw (trompet), Jan Menu (bariton- en sopraansax), Niko Langenhuijsen (piano) en Egon Kracht (contrabas). En bij zijn Sextedt komt Ilja Reijngoud (trombone) er bij.

In 1994 kreeg Courbois op het North Sea Jazz Festival de Bird Award. Sinds 2000 is hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In 2008 ontving Courbois de VPRO/Boy Edgar Prijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Bimhuis te Amsterdam. Begin 2010 verscheen een door onder meer Bert Vuijsje geschreven boek over zijn langdurige carrière, getiteld Révocation - naar een van zijn bekendste composities.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Pierre Courbois is de jongere broer van actrice Kitty Courbois. Hij is sinds 1964 getrouwd met Wennie Dam en is vader van Daniëlle en Barend Courbois, en grootvader van Bobbie en Boris. Courbois is actief lid van de Socialistische Partij. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023 is hij lijstduwer op de kandidatenlijst van deze partij.

Documentaire[bewerken | brontekst bewerken]