Bommel (hoorspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bommel, hoorspelserie naar de verhalen van Marten Toonder was een Nederlandse serie hoorspelen naar de verhalen van Marten Toonders avonturen van heer Olivier B. Bommel en zijn vriend Tom Poes die van 5 februari 2007 tot en met 15 januari 2010 werd uitgezonden door de NPS. Peter te Nuyl bewerkte 75 verhalen tot hoorspel en verzorgde de eindregie.

Het hoorspel werd iedere werkdag uitgezonden om 18.45 uur op Radio 6, om 00.15 uur op Radio 4 en om 0.45 uur op Radio 1 tijdens Casa Luna. De uitzending werd dan voor 15 minuten even overgenomen door de NPS. Het was lange tijd[(sinds) wanneer?] als podcast te downloaden; via de website waren de afzonderlijke afleveringen te beluisteren.

De hoorspelserie werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepprodukties en de Stichting Het Toonder Auteursrecht.

Inleider en vertelsters[bewerken | brontekst bewerken]

De afleveringen worden in- en uitgeleid door Hans Haffmans.

Omdat in de Bommelstrips weinig vrouwenrollen voorkomen, was ervoor gekozen om de vertelstem altijd door een vrouw te laten vervullen. De vertelsters namen vaak ook een vrouwelijke gastrol voor hun rekening. De vertelsters waren Nettie Blanken, Jacqueline Blom, Jet van Boxtel, Marjon Brandsma, Catherine ten Bruggencate, Kitty Courbois, Nelly Frijda, Hanneke Groenteman, Ingrid Heinsius, Sylvia Hoeks, Karen van Holst Pellekaan, Yvonne van den Hurk, Chantal Janzen, Brigitte Kaandorp, Helen Kamperveen, Sigrid Koetse, Kim van Kooten, Lousewies van der Laan, Marianne Lange, Maike Meijer, Hadewych Minis, Roos Ouwehand, Clairy Polak, Sylvia Poorta, Gusta Teengs Gerritsen, Pamela Teves, Maartje van Weegen en Wimie Wilhelm.

Rollen[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoorspel kent de volgende rolverdeling:

Verder zijn er vele losse rollen gespeeld door bovenstaande of gastacteurs.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]