Geert Lageveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geert Lageveen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 19 mei 1961, Drachten
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1985-
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Geert Lageveen (Drachten, 19 mei 1961) is een Nederlands toneel-, televisie- en filmacteur. Hij heeft veel gastrollen gehad in Nederlandse televisieseries, en vertolkte van 2002 tot 2003 een van de hoofdrollen in de dramaserie Ernstige Delicten.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij studeerde van 1982 tot 1986 aan de Toneelschool Amsterdam en richtte na zijn slagen het toneelgezelschap Illyrie op met twee klasgenoten.[1] Voor dit gezelschap schreef hij stukken, terwijl hij tevens optrad als acteur bij diverse theatergroepen in Nederland. Zo maakte hij zes jaar lang deel uit van de vaste kern van openluchttheater Bostheater in het Amsterdamse Bos.

Ondertussen was hij ook te zien in films als De bunker (1992) met onder meer Thom Hoffman en Huub van der Lubbe, Richting Engeland (1993) met Peter Faber waarin hij een hoofdrol had en Lang Leve de Koningin (1995), met Monique van de Ven als de koningin. Ook was hij te zien in televisieseries als Uit de school geklapt, Baantjer, Unit 13, In naam der Koningin en Wilhelmina. In 2002 kreeg hij een belangrijke hoofdrol in de dramaserie Ernstige Delicten van de VARA, waarin hij twee seizoenen lang te zien was als rechercheur Remco Doeksen. Verder had hij nog filmrollen in Mariken (2000), Kees de jongen (2003) en Afblijven. Ook was hij te zien in Friese producties: in 2006 als Jedde in de film De Sportman van de Eeuw en een jaar later in Dankert en Dankert.

Als regisseur heeft Lageveen onder andere twee voorstellingen geregisseerd van het cabaretduo Plien en Bianca en een van Sanne Wallis de Vries. Hij verzorgt met ingang van het theaterseizoen 2009-2010 voor de vierde keer de regie voor Veldhuis & Kemper, voor de voorstelling We moeten praten.[1] Lageveen regisseerde vanaf augustus tot september 2010 de voetbalthriller In blessuretijd, een productie van FC Twente.

Sinds 2000 is hij verbonden aan toneelgezelschap Orkater, waarvoor hij samen met acteur Leopold Witte stukken schrijft. Hiertoe behoren onder meer Conijn van Olland, De Gouden Eeuw, IK en Bloedband, waarin het duo tevens meespeelt. Lageveen en Witte reisden van 29 april tot 15 mei 2008 naar Uruzgan ter voorbereiding van hun nieuwe stuk Kamp Holland, dat vanaf november wordt opgevoerd.[2]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]